Дамби на Случі врятують ліси від всихання

Перечитав статтю «У Новограді обговорили проект дамби. А як же Меморандум?» у «Звягелі» №46 від 16.11.2018 р., де йдеться, що шановний пан Легенчук А.В. (заступник міського голови, до цього — депутат міської ради, голова правління і керуючий ОСББ, — прим. ред.) був проти будівництва дамб на Случі, щоб не перетворювати річку на болото.
Наше Полісся — це був край лісів і боліт. Це — басейн верхнього Дніпра. Із боліт Полісся витікало безліч маленьких річок, які наповнювали цілющою водою річки Случ, Смолка, Тня, Церем… Болота підтримували рівень грунтових вод, які підживлювали кореневу систему лісів та сприяли наповненню водою колодязів у сільській місцевості.
Доблесні меліоратори болота позливали, а річечки позагортали. Крім цього, понаривали на полях сотні кілометрів канав і позакладали в землю десятки тисяч тонн керамічних труб. Таким чином, загорнувши в землю мільйонні кошти.
А села залишилися без доріг, без водогону та каналізації, бо на вирішення цих проблем грошей у держави не лишалося. Результат — катастрофічними темпами всихають ліси, лісгоспи не встигають вирізати всихаючі десятки гектарів, рятуючи деревину.
Отже, болота відігравали величезну роль у природі. З них випаровувалася волога, йшли дощі, поливаючи поля, поповнюючи рівень грунтових вод. Боліт не стало, і тепер доводиться чекати на черговий циклон, що принесе порцію дощу із Атлантики.
Щоб виправити ситуацію і не дозволити подальше всихання лісів, потрібно піднімати рівень річок. Автоматично підніметься рівень грунтових вод, і ліси отримають вологу. Тому я порушив дане питання: дамби потрібно ставити не тільки на Случі, а й на інших малих річках. Так господарювали наші діди-прадіди. Облаштовуючи дамби з міні-електростанціями, вони отримували електроенергію, щоб працювали млини, фабрики, заводи.
В одній із публікацій я вже згадував, що на річці Тня у Кропивні стояв завод із виготовлення гармат та ядер до них. Вода обертала токарні, фрезерні та інші верстати, електроенергія дозволяла працювати заводу.
Інший приклад — Чижівська паперова фабрика, на якій вода крутила величезну американську машину, що виготовляла картон. Таких прикладів можна наводити багато.
Натомість ми дивимось, як вода біжить і чекаємо. Річка заростає, її треба чистити. Та це добре, що заростає, — природа допомагає очищувати воду, бо якби не той бур’ян, то від річки смерділо б, як від туалетів. Бо кожне місто по руслу Случі зливає свої «очищені» відходи в річку, і так, до речі, по всій Україні.
Словом, потрібно ставити ГЕС на наших річках, піднімати рівень води, рятувати навколишні ліси. А отримані від їх роботи гроші вкладати у реконструкцію водоканалів, будувати водогони в селах, доповнювати водоканали артсвердловинами. До речі, Баранівка, Пулини отримують воду із артсвердловин.
М.МУЗИЧКО