Обговорення питання та визначення основних напрямків роботи щодо запобігання насильству у сім’ї

Обговорення питання та визначення основних напрямків роботи щодо запобігання насильству у сім’ї

22 листопада під головуванням заступника міського голови Оксани Гвозденко відбулось обговорення питання та визначення основних напрямків роботи щодо запобігання насильству у сім’ї. Напередодні, 8 листопада, пройшов Всеукраїнський вебінар із питань заходів у сфері запобігання та протидії домашнього насильства за участі заступника міністра соціальної політики України Наталії Федорович.
Нагадаємо, що у грудні 2017 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (далі — Закон), в якому запропоновано новий підхід (із використанням європейських стандартів) до боротьби з цим негативним явищем у суспільстві. З основними нововведеннями в законодавстві учасників наради ознайомила директор міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Антоніна Лапинська.
Одним із завдань, яке в рамках нового Закону поставили перед органами місцевого самоврядування, стало створення притулків для жертв домашнього насильства. Кількість місць у такому притулку визначається в розрахунку 1 місце на 7-8 тис. населення.
Основною метою створення притулків є надання постраждалим особам місця безпечного тимчасового перебування та комплексної допомоги: психологічних, соціально-побутових, соціально-медичних, інформаційних, юридичних та інших послуг. У Новограді-Волинському наразі немає засобів для створення такого притулку, тому в ході наради вирішено опрацювати питання створення притулку-квартири. Відповідне звернення готується до профільної депутатської постійної комісії міської ради.
Також, відповідно до нового Закону, на базі міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді необхідно створити мобільну бригаду для надання соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів №658, мобільна бригада складається мінімум із двох осіб та потребує наявності транспортного засобу для оперативнішого реагування на ситуації, що виникають.
Заступник міського голови Оксана Гвозденко зазначила, що в рамках запобігання та протидії домашньому насильству буде розроблено соціальну рекламу, яку, в разі успішних домовленостей із місцевими виробниками харчової продукції, буде розміщено на упаковках місцевих товарів.
В освітніх закладах Новограда-Волинського буде посилено відповідну роботу шкільних психологів із дітьми, які, використовуючи діагностичну та операційну методики, формуватимуть у дітей ненасильницьку поведінку.
Зазначимо, що за даними міського відділу поліції, упродовж поточного року за вчинення насильства у сім’ї складено 452 адміністративні протоколи на 115 осіб. Між тим, законом передбачено створення і забезпечення функціонування Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства.
Із 11 січня 2019 року набудуть чинності зміни, які передбачає інший прийнятий Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» від 6 грудня 2017 року №2227-VIII. Зокрема, почне діяти кримінальна відповідальність за вчинення систематичного домашнього насильства, що передбачатиме покарання у вигляді позбавлення волі строком до 2 років.
Загалом під час наради слухачі ознайомилися з основними нормативно-правовими актами у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, опрацювали механізми взаємодії, у разі виявлення випадків домашнього насильства з усіма суб’єктами, дотичними до реагування та надання допомоги постраждалим особам.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради