Хроніка 49/2018

Хроніка 49/2018

ВОЄННИЙ СТАН В УКРАЇНІ: ЩО ПЕРЕДБАЧАЄ РОБОТА ОРГАНІВ СИСТЕМИ МВС?
Указом Президента України від 26 листопада 2018 року №391 «Про введення воєнного стану в Україні, затвердженим Законом України від 26 листопада 2018 року «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії введено воєнний стан.
Під час дії воєнного стану Міністерство внутрішніх справ України та підпорядковані йому структури здійснюватимуть свої безпосередні повноваження, у тому числі братимуть у межах своєї компетенції участь у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану, відповідно до вимог чинного законодавства.
Для координації роботи всіх органів системи МВС та моніторингу ситуації створено оперативний штаб, який очолив заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян. До нього увійшли перший заступник глави Держприкордонслужби Василь Серватюк, заступник глави Нацполіції Олександр Фацевич, перший заступник глави ДСНС Олег Мельчуцький, заступник командувача Нацгвардії Валерій Бондар, а також перший заступник глави Державної міграційної служби Наталія Науменко та інші.
Для координації дій створено оперативні штаби у територіальних органах системи МВС.
Оперативні штаби працюватимуть у цілодобовому режимі та здійснюватимуть обмін інформацією та координацію з Генеральним штабом Збройних Сил України, Службою безпеки України, Службою зовнішньої розвідки України, Головним управлінням розвідки Міністерства оборони, Управління державної охорони та Держспецзв’язком.
Особовий склад підрозділів МВС переведено у посилений варіант несення служби.
Департамент комунікації МВС України

ЗА ВЧИНЕННЯ СМЕРТЕЛЬНОЇ ДТП НА РІВНЕНЩИНІ СЛІДЧІ ПОВІДОМИЛИ ПРО ПІДОЗРУ ЖИТЕЛЮ ЖИТОМИРЩИНИ
У с.Федорівка Гощанського району 15 червня водій автомобіля «BMW» на нерегульованому пішохідному переході збив чоловіка. Від удару потерпілого розірвало на частини.
Тоді слідчі на місці події встановили, що автомобіль «BMW-750», який зареєстрований на рівненську фірму, допустив наїзд на 42-річного мешканця с.Дивень Корецького району, який від отриманих травм загинув.
По приїзду поліцейських на місце ДТП в автомобілі «BMW» нікого не було. У ході огляду під сидінням водія слідчі виявили водійське посвідчення 50-річного жителя Житомирської області.
\"ХронікаЗа кілька годин до правоохоронців, які працювали на місці події, у закривавлених штанах підійшов 29-річний житель м.Новоград-Волинський Житомирської області та повідомив, що почувається недобре і попросив викликати «швидку». Зовнішній вигляд чоловіка вказував на те, що він міг бути учасником ДТП.
Поліцейські запросили його до відділу поліції для дачі показів, однак той відмовився їх надавати та зі слідством не співпрацює.
За результатами проведених слідчих дій, слідчі слідчого управління Нацполіції області встановили, що водія, який дійсно був за кермом автомобіля, з місця ДТП забрали інші особи на позашляховику «Lexus», зареєстрованому на ту ж рівненську фірму.
Саме цей автомобіль фігуранти злочину покинули на автозаправній станції за декілька кілометрів від місця ДТП.
«Під час досудового розслідування слідчі провели не менше 15 експертиз, зокрема і ДНК-експертизу, яка підтвердила, що зразки ДНК на подушці безпеки в авто, кров на відбійниках та на штанах 29-річного жителя Новограда-Волинського належать 50-річному жителю Житомирської області та загиблому, — повідомив заступник начальника ГУНП в Рівненській області Олександр Панасюк. — Поліцейські здобули достатньо доказів у справі, аби повідомити 50-річному жителю Житомирської області про підозру у вчиненні смертельної дорожньо-транспортної пригоди за частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України».
Суд обрав підозрюваному запобіжний захід — особисте зобов’язання. Слідчі дії відносно інших учасників події тривають.
Відділ комунікації поліції Рівненської області

У НОВОГРАДІ ОБІКРАЛИ КОСТЕЛ
Ще 07.10.2018 р., близько 17 год. 45 хв., невідома особа шляхом віджиму металопластикового вікна проникла у приміщення парафіяльного будинку парафії «Воздвиження Святого Хреста» Римо-католицької церкви в місті Новограді-Волинському, по вул.Сагайдачного, 108, звідки умисно, таємно викрала 4 мікрофони, підсилювач до мікрофонів, кінопроектор, чим заподіяла парафії матеріальну шкоду на суму 50000 гривень.
07.10.2018 року за даним фактом розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК України.
Оперативниками було встановлено особу, причетну до вчинення злочину. Під час огляду житла, де зловмисник зберігав викрадене майно, було вилучено 4 радіомікрофони марки «NOVOX», підсилювач звуку «XENYX 1202 FX», два пристрої до радіомікрофонів марки «NOVOX», договір 363-18007707 від 07.10.2018 р., предметом якого є диктофон цифровий марки «ZOOM H4n», договір 363-18007706 від 07.10.2018 р., предметом якого є проектор мультимедійний марки «BENQ MS 506 (9Н,JA477,14E) та чек, прикріплений до договорів, на суму 1800 грн.
На даний час проводиться судово-товарознавча експертиза для встановлення вартості викраденого та інші слідчі дії, необхідні для подальшого притягнення зловмисника до кримінальної відповідальності.
ЗАТРИМАЛИ ВАНТАЖІВКУ З НАПІВПРИЧЕПОМ, ЯКА ПЕРЕВОЗИЛА ДЕРЕВИНУ
4 грудня, о 1-ій години ночі, на 236-му км автотраси «Київ — Чоп» патрульні зупинили вантажівку «Volvo» з напівпричепом.
Під час перевірки документів на вантаж правоохоронці виявили невідповідність наявної деревини та відомостей у товарно-транспортній накладній, а саме: розбіжності у розмірах та марки транспортного засобу, що здійснював перевезення.
Для встановлення всіх обставин події на місце зупинки патрульні поліцейські викликали слідчо-оперативну групу Новоград-Волинського відділу поліції.
НА СТАЦІОНАРНОМУ ПОСТУ «ЗВЯГЕЛЬ» ПАТРУЛЬНІ ВИЯВИЛИ АВТОМОБІЛІ БЕЗ НОМЕРІВ ТА ДОКУМЕНТІВ
\"Хроніка26 листопада під час несення служби на стаціонарному посту «Звягель» за порушення ПДР патрульні зупинили автомобіль «Renault Master» із напівпричепом, на якому водій перевозив кузови автомобілів.
Під час перевірки документів у чоловіка патрульні встановили, що документів на вантаж в останнього немає. Перевірити кузови автомобілів у інформаційних базах МВС не вдалось, оскільки vin-коди транспортних засобів були навмисно пошкоджені, дублюючі таблички відсутні.
Для встановлення всіх обставин події патрульні викликали слідчо-оперативну групу Новоград-Волинського відділу поліції.
04141.com.ua

СУДИТИМУТЬ СЛУЖБОВИХ ОСІБ ЗА ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ, ЩО ПРИЗВЕЛО ДО ЗАГИБЕЛІ 8 ОСІБ
Під процесуальним керівництвом прокуратури Житомирської області органами поліції закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою, що спричинило загибель 8 осіб, двоє з яких — малолітні, що сталося у Бердичеві.
29 листопада прокуратурою області затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч.2 ст.272, ч.1, 4 ст.358 та ч.1 ст.366 КК України та скеровано до Бердичівського міськрайонного суду для розгляду по суті.
Нагадаємо, внаслідок протиправних дій працівників комунального підприємства м.Бердичів, у тому числі — порушення технічних вимог та інструкцій охорони праці, в одній із квартир загинуло восьмеро осіб, серед яких — двоє малолітніх.
Посадових осіб комунального підприємства обвинувачують у тому, що ними допущено підроблення службової документації щодо проведення періодичного прочищення димових каналів у багатоквартирному будинку, а також не забезпечено додержання вимог законодавства при проведенні робіт із підвищеною небезпекою із газовим обладнанням.
Публічне обвинувачення у суді забезпечуватиме прокуратура Житомирської області.
Санкція зазначеної статті передбачає покарання: обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до восьми років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

У БЕРДИЧЕВІ ПІД ЧАС ОБШУКУ В НЕЛЕГАЛЬНОМУ ГРАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ ВИЯВЛЕНО 37 КОМП’ЮТЕРІВ ТА ПОНАД 22 ТИС. ГРН.
Органи прокуратури Житомирської області, спільно з правоохоронцями, продовжують протидію гральним закладам, діяльність яких суперечить вимогам Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні».
\"ХронікаЗокрема, 28 листопада, Бердичівською місцевою прокуратурою, спільно з працівниками Бердичівського ВП ГУНП в області, з метою виявлення можливого місця доступу до азарт-
них ігор на гральних автоматах, проведено санкціонований обшук у нелегальному гральному закладі, що діяв у Бердичеві.
Під час обшуку виявлено та вилучено 37 одиниць комп’ютерної техніки, кошти на суму 22400 грн., ймовірно, здобуті від забороненої законом діяльності, та інші речі, які містять інформацію про вчинене кримінальне правопорушення.
Незаконний гральний заклад облаштовано під вивіскою «Космолот» у приміщенні п’ятиповерхового будинку, що на праві приватної власності належить місцевому підприємцю, який, у свою чергу, передав приміщення в оренду жительці Брусилівського району.
Наразі, під процесуальним керівництвом місцевої прокуратури, у кримінальному провадженні за ч.1 ст.203-2 (Зайняття гральним бізнесом) КК України триває досудове розслідування, яке проводить місцевий відділ поліції.
Прес-служба прокуратури Житомирської області