Лист-звернення

Лист-звернення

Шановне керівництво Новоград-Волинської районної державної адміністрації!
Шановне керівництво Новоград-Волинської районної ради!
Шановні депутати районної ради Новоград-Волинського району!
Останнім часом на сесіях, колегіях, засіданнях бюджетних комісій розглядається питання про закриття (а може вже є рішення?) Новоград-Волинської районної бібліотеки ім. Лесі Українки.
Хочеться сказати декілька слів на захист самої бібліотеки як історичної будівлі кінця ХІХ століття (може, планують здати під оренду ласий шматок землі у центрі міста?) її книжкового фонду, про дуже маленький (враховуючи, що це центральна бібліотека району), але згуртований колектив.
Найстаріша бібліотека Новоград-Волинщини у жовтні 2018 року відзначила 110-річницю з дня заснування. У 1946 році бібліотеці було присвоєно ім’я Лесі Українки. До 1957 року бібліотека була міською. Після нового адміністративного поділу, в 1957 році, бібліотека отримала статус районної, тобто підняли її рівень. Бібліотека впродовж усіх років є методичним центром для усіх бібліотек району. Проводяться районні семінари (з краєзнавчої роботи, патріотичного виховання, з планування і звітності) та семінари-практикуми.
На сьогодні фонд бібліотеки нараховує (це дуже кропітка робота роками) майже 81 тисячу примірників художньої, галузевої літератури та періодичних видань. Дякуючи підтримці керівництва РДА, передплата періодичних видань є найкращою в області. В бібліотеці створено також найкращий краєзнавчий фонд району. Так, газета «Лесин край» зберігається в бібліотеці з 1956 року, інші періодичні видання області, району та міста також є у фонді бібліотеки. Багато раритетних книг у фонді бібліотеки, рік видання яких — це початок ХХ століття. Є видання, якими можуть скористатися представники національних меншин. Це — єдина в районі і місті «Єврейська енциклопедія» (16 томів) та інші видання.
Бібліотека — це не тільки книгозбірня та музей книги, працівники бібліотеки також проводять різноманітну соціокультурну діяльність. Традиційними стали районні Лесині та Шевченківські читання, Свято книги, Книгоманія, Тиждень дитячого читання, «Липневий Янгол» (Юрко Гудзь, с.Немильня), літературні читання, присвячені Юрію Ковальському (с.Суховоля), районне Свято дитинства, Свято Миколая, літературні читання, присвячені поетам та письменникам рідного краю, зустрічі з дослідниками нашого краю. Працівники бібліотеки брали участь у створенні видань, присвячених історії району і міста: «Голгофа. Звягельщина. 1933», «Персоналії. Новоград-Волинський», «Звягельський календар» та інших. Бібліотека провела акцію «Рушник миру», є переможцем багатьох обласних конкурсів. Презентації нових книг проводились у нашій бібліотеці: Анатолія Клюска, Ніни Талько-Петрук, Петра Фатенка та інших. Презентації місцевих газет проводились також у нашій бібліотеці, а саме «Звягель-інформ» (редактор Юрій Ковальський) та «Новоград-Волинські Новини» (засновник Микола Іванюк). Бібліотеці дарують книги не тільки читачі, а також видатні земляки нашого краю. Депутат Микола Іванюк подарував книги Володимира Литвина районній бібліотеці і всім бібліотекам району.
На сьогодні бібліотека обслуговує майже три тисячі користувачів. Є читачі з 30-40-50-річним стажем відвідування бібліотеки. З появою комп’ютерної техніки та Інтернету за останні роки зросло відвідування користувачів бібліотеки, бібліотека надає платні послуги.
До кого ми звертаємось зараз — члени їх родин, також були і є читачами нашої бібліотеки, користувалися нашою учбовою літературою і здобували вищу освіту. Ви вивчились, а наступним поколінням що, не потрібна бібліотека?!
Звертаємо вашу увагу, що при здаванні зведених річних звітів за поточний 2018 рік, у разі закриття закладів культури, необхідно буде подавати копії рішень місцевих органів влади та погодження про вилучення із базової мережі місцевого рівня від Міністерства культури України.
Ми захищаємо (і це правильно) медицину, освіту (купують шкільні автобуси), безпритульних тварин, а хто захистить КНИГУ і БІБЛІОТЕКАРЯ?! Ні в одній центральній районній бібліотеці області немає такого маленького штату бібліотечних працівників, як у Новоград-Волинській районній бібліотеці ім.Лесі Українки. Ми ж не сільська бібліотека! Щоб проводилась активна бібліотечна робота, треба зберегти цей маленький штат! Ми теж хочемо, щоб виділили державні гроші на сучасну бібліотеку (медіатеку)!
Хай там хто і що каже про те, що сьогодні люди не читають книжок (а це говорять неінтелігентні, некультурні люди), замінюючи їх Інтернетом, електронними книгами, не вірте! Книги читають! Для мешканців району книгозбірня завжди була і є основним джерелом інформації, місцем, де зберігають і шанують культурні традиції, відтворюють історичну пам’ять.
Бібліотека пережила чимало подій: громадянську війну, голодомори, репресії, Другу Світову війну, розруху, тоталітарний режим, перебудову, важкі роки Незалежності (з 1991 року, також не було грошей), але вона вистояла. І нині щоразу гостинно відчиняє двері перед своїми читачами. Якщо ви хочете зберегти людську самоповагу, національну гідність, залиште для майбутніх поколінь БІБЛІОТЕКУ і не закривайте її! Це — культурна історія нашого району!!!
Від колективу Новоград-Волинської районної бібліотеки ім.Лесі Українки, директор Лариса КОВАЛЕВСЬКА

ГОЛОВІ НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ РУДНИЦЬКОМУ Д.В.
ДЕПУТАТАМ НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ

Звернення (текст оригіналу збережено)
Пане Рудницький! Панове депутати районної ради!
Сталося так, що читаючи газету «Лесин край» від 15.11.2018 р., ми побачили дивну об’яву «Про ліквідацію Новоград-Волинської районної бібліотеки імені Лесі Українки». Ми, жителі міста та району (читачі), у шоці!!! Кому почала заважати бібліотека? Хто хоче накласти на неї свою брудну лапу?
Чому ви це робите, панове? Що, нічим зайнятись, окрім як перейменовувати місто, закривати бібліотеки? Може, ще школи і лікарні закриєте?!
Читачі бібліотеки — пенсіонери, студенти, вчителі, учні. Книги всім потрібні, адже бібліотеки завжди були світочем науки, знань.
Пенсіонери не мають змоги подорожувати, аби знайомитися з іншими материками, державами, народами, їх культурою, традиціями, освітою, побутом. Вони в наш час можуть тільки в бібліотеках знайомитись зі світовою класикою, тим більше, що це безкоштовно (що дуже важливо).

Там читачі зустрічаються, спілкуються, обговорюють цікаві книги, діляться враженнями, саме бібліотеки та їх працівники дають нам, читачам, радість, гарний настрій. Працівники щиро і ввічливо нас зустрічають, радять, що краще почитати, адже, що написано в книгах, — то все взято з життя.
Чому ж ви, панове, хочете відняти в нас можливість спілкуватися, читати цікаві новинки, знаходити талановитих авторів?
Чому хочете повернути нас у кам’яний вік? Навіть у царській імперії бібліотек не закривали! А ви ж в Європу йдете! Як ви думаєте відреагує Президент на наше звернення?
Ми будемо звертатися в газети, на телебачення, на урядову лінію! Нехай вся країна (не тільки місто) дізнається прізвища тих, хто стоїть за таким мракобіссям, як закриття районної бібліотеки, де працюють чудові люди, залюблені в свою справу, які багато років невтомно працюють на нас, читачів.
Руки геть від бібліотек!
Читачі Новоград-Волинської районної бібліотеки ім.Лесі Українки (прізвища та підписи є в оригіналі листа в бібліотеці)