Районна рада збирається ліквідувати районну бібліотеку імені Лесі Українки

Районна рада збирається ліквідувати районну бібліотеку імені Лесі Українки

На офіційному сайті Новоград-Волинської районної ради оприлюднили перелік проектів рішень, що виносяться на сесію 19 грудня 2018 року. Значний суспільний резонанс викликав проект, яким передбачається ліквідація Новоград-Волинської районної бібліотеки імені Лесі Українки.
«Відповідно до ст.43, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.22 Закону України «Про культуру», ст.15 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», керуючись Мінімальними соціальними нормативами забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 1997 року №510, враховуючи рекомендації постійних комісій з питань бюджету, соціально-економічного розвитку, комунальної власності, транспорту та зв’язку і з питань освіти, культури, охорони здоров’я, у справах сім’ї, молоді і спорту та соціального захисту населення, районна рада вирішила:
1. Припинити діяльність шляхом ліквідації юридичної особи — Новоград-Волинської районної бібліотеки імені Лесі Українки, місцезнаходження: Житомирська область, м.Новоград-Волинський, вул.Героїв Майдану, 13.
2. Рекомендувати районній державній адміністрації:
2.1. Створити ліквідаційну комісію та забезпечити здійснення всіх організаційно-правових заходів, пов’язаних із ліквідацією юридичної особи, відповідно до вимог законодавства.
2.2. Забезпечити передачу книжкового фонду, відповідно до норм чинного законодавства.
3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань бюджету, соціально-економічного розвитку, комунальної власності, транспорту та зв’язку», — йдеться у проекті рішення «Про ліквідацію Новоград-Волинської районної бібліотеки імені Лесі Українки».
Газета «Звягель» звернулася за коментарем щодо ситуації, яка склалася навколо районної бібліотеки імені Лесі Українки, до райради. Керуючий справами районної ради Руслан Лавренчук пояснив, що це питання виникло не спонтанно, шляхи його вирішення шукали півроку. Проте є об’єктивні причини. По-перше, це обмежене фінансування. Наразі в районному бюджеті велика недостатність коштів, яких ледве вистачає на захищені статті в галузях освіти й медицини — заробітну плату й оплату енергоносіїв. По-друге, бібліотека знаходиться в місті, і нею користується більшість міських жителів. Натомість у селах району діють свої бібліотеки.
— Ми пропонували місту й утвореним на території району об’єднаним територіальним громадам спільно фінансувати цю бібліотеку. Проте отримали відмову. В місті та ОТГ функціонують свої бібліотеки, — пояснив Руслан Лавренчук. — Постійні депутатські комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку, комунальної власності, транспорту та зв’язку і з питань освіти, культури, охорони здоров’я, у справах сім’ї, молоді і спорту та соціального захисту населення рекомендували внести це питання на розгляд чергового пленарного засідання районної ради. У разі, якщо районну бібліотеку імені Лесі Українки ліквідують, можливо, книжковий фонд буде розподілений між утвореними бібліотеками в ОТГ, або частиною фонду підсилять сільські бібліотеки.
Остаточне рішення — за депутатами районної ради. Наразі йде мова як про ймовірну ліквідацію бібліотеки, так і про тимчасове припинення її роботи до покращання фінансової ситуації. А поки що в районній раді наголосили: за умов обмеженого фінансування у пріоритеті — освіта й медицина.
Насамкінець у районній раді додали, що з цим питанням вони звернулися до Міністерства культури України.
Олег БРЮХАНОВ