«На прикладах подвигу героїв Чорнобиля виросли нові покоління»

«На прикладах подвигу героїв Чорнобиля виросли нові покоління»

14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Так сталося, що напередодні — 10 грудня — свій поважний 70-річний ювілей відзначив Ярослав Співак, багаторічний очільник міськрайонного громадського об’єднання «Спілка-Чорнобиль». Учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС відзначений високими державними нагородами — лицар ордена «Богдана Хмельницького», кавалер орденів «За заслуги», «За відвагу в надзвичайній ситуації», «Звягель». А нещодавно Ярослав Михайлович передав керівництво спілкою своєму наступнику — Олександру Сергійовичу Гончаруку.
Зрозуміло, що за плечима колишнього керівника спілки — довгі роки вболівання за долю ліквідаторів, піклування про проблеми чорнобильців, намагання зберегти пам’ять про подвиг ліквідаторів для наступних поколінь.
Напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Ярослав Співак поділився спогадами:

— Про необхідність створення захисної організації для чорнобильців одними з перших в країні заговорили активісти нашого міста і району. З вересня 1990 року, за ініціативи учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Новоград-Волинського гарнізону М.М.Усика, О.М.Іванька, М.А.Чаюка, І.С.Фоменка, А.І.Севрука, С.К.Поліщука, М.І.Дзюмана, розпочалася робота зі створення організації для захисту прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, вирішення проблем медичного і соціального характеру, що виникли внаслідок радіоактивного забруднення території, надання матеріальної та соціальної допомоги членам організації.
З початку аварії на ЧАЕС, наче з пекла «народилися» чорнобильські проблеми — замовчування і перекручування фактів, розповсюдження недостовірної інформації, заниження даних про рівні радіації і накопичення доз опромінення, розкрадання коштів, матеріалів.
З новою силою відродилася бюрократія і стала особливою — чорнобильською. Вона виявилася «чорнобилем» після Чорнобиля. Від чиновників залежали: надання статусів людям і територіям, розподіл чорнобильських фондів, коштів, житла.
Цю жахливу навалу потрібно було зупинити. Понад три тисячі ліквідаторів і більше 14 тисяч потерпілих у місті та районі потребували захисту.
26 квітня 1991 року у місті була створена організація чорнобильців — «Спілка-Чорнобиль». До десятої річниці з дня аварії на ЧАЕС, при співпраці з міською владою, було споруджено пам’ятний знак «Жертвам Чорнобильської катастрофи». Започаткувано традицію проведення ходи і мітингів 26 квітня. До цієї дати учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС А.Ф.Соя отримав орден «За мужність». Була розпочата і продовжується робота з вирішення питань медичного забезпечення, видачі ліків пільговим категоріям громадян, лікування у санаторіях.
У важкі часи постійних виборів про людей думали в основному перед виборами, а до того виплати затримувалися, пільги доводилось «вибивати». Хтось із кандидатів боровся за електорат, а комусь хотілося, щоб було «чим гірше». У цих умовах комітет незалежної організації згуртував членів навколо основних напрямків у роботі і боровся за покращання життя постраждалих, про що інформували у ЗМІ.
Активні учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС заохочувалися за поданням комітету. Почесні грамоти обласної державної адміністрації отримали В.І.Вівчарчин і М.С.Лібер. Почесні грамоти, Подяки і матеріальні заохочення вручали керівники міста і району кращим активістам.
За участі голови організації і комітету досягнуто порозуміння з перевізниками і владою щодо перевезення громадян пільгових категорій (хоч далось це не відразу, тому що держава щорічно боргувала). Місцева влада розділила цей державний тягар із перевізниками, але цим обидві сторони проявили шану до героїчного подвигу.
З керівництвом центральної аптеки домовилися про окремі дні отримання ліків чорнобильцями, щоб не створювати (як було в один день з усіма) черг і напруги.
Започаткована традиція зустрічей ліквідаторів із молоддю. Ліквідатори розповідають дітям і дорослим про роботу в умовах радіоактивного забруднення та опромінення, застерігають підростаюче покоління, щоб вони не допускали у майбутньому помилок і добре вчилися.
Активно працюють з молоддю ліквідатори І.І.Завгородній, О.С.Гончарук, С.В.Редчиц, В.І.Восковецький, В.М.Гаврилов, М.С.Лібер. Члени організації сприяють патріотичному вихованню молоді. Підростаюче покоління під керівництвом управління освіти і науки та своїх наставників вивчає трагічні сторінки чорнобильського часу та вчиться берегти пам’ять про героїв-ліквідаторів. На прикладах героїчного минулого, подвигу героїв Чорнобиля виросли нові покоління. Вони сьогодні захищають нашу землю від агресора — Росії, мужньо боронять суверенітет України.
Для інформування молоді і дорослих про хід ліквідації наслідків аварії була оформлена мобільна експозиція музею Чорнобильської трагедії. Для цього зробив каркаси стендів Т.І.Довбенко, а допомогали з оформленням С.В.Редчиц і С.Ф.Свинарьов.
Активісти громадського об’єднання «Спілка-Чорнобиль» традиційно співпрацюють з відділом культури міської ради і колективом міського Палацу культури ім.Лесі Українки. Також у Палаці культури в краєзнавчому музеї разом з Оленою Жовтюк створена експозиція про ліквідаторів-земляків.
З ініціативи членів спілки і за сприяння міського голови В.Л.Весельського, його заступників, депутатів міської ради було організовано завершення обладнання скверу і чорнобильського знаку на Європейській площі міста.
Для увічнення у пам’яті нащадків подвигу ліквідаторів членами комітету, разом із працівниками сектору з питань постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Департаменту праці соціального захисту населення Г.Й.Сардак і Т.В.Скринник, були підготовлені матеріали для обласної «Книги пам’яті про учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС».
У місті і районі за роки склалося позитивне ставлення до чорнобильців. Їх стали поважати! Основні причини недофінансування, втручання в закони щодо соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи залежать від вищих органів влади. З метою захисту прав чорнобильців, комітет приймає рішення, за якими направляються листи з вимогами до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, міністрам ряду міністерств, керівникам області.
Зрозуміло одне: поки є організація чорнобильців, доти буде кому боротися! Коли Україна перебуває в умовах гібридної війни, чорнобильці не знаходяться осторонь — виважено ставляться до своїх потреб, беруть участь у роботі волонтерів, допомагають захисникам Вітчизни та їхнім сім’ям. Чорнобильці — не окрема каста, а єдині з усім народом.
Департамент праці та соціального захисту населення міської ради