По місту і району понад 80 осіб захворіли на кір

У Новоград-Волинському районі склалася не благополучна епідситуація з приводу кору. Станом на сьогодні на кір захворіли 83 особи. Із них у місті — 46 осіб (24 дитини), по селах району — 37 осіб (22 дитини).
Новоград-Волинський район забезпечений достатньою кількістю вакцини проти кору, тому батьки мають обов’язково вакцинувати своїх дітей, відповідно до календаря профілактичних щеплень, задля збереження здоров’я дітей.
Кір — гостра вірусна хвороба з повітряно-краплинним механізмом передачі збудника. Характеризується порушенням загального стану, запаленням верхніх дихальних шляхів, слизової оболонки ротової порожнини та очей, наявністю плямисто-папульозного етапного висипання.
Джерелом інфекції є хвора людина. Найбільш небезпечним періодом для оточуючих є останні 2 дні інкубаційного періоду і перші 4 доби після появи висипань. Вірус кору може з потоками повітря розноситись із однієї кімнати в іншу, навіть на інший поверх. Передача кору через третіх осіб та різноманітні предмети практично не спостерігається за малої стійкості вірусу у зовнішньому середовищі.
Як правило, хворіють усі невакциновані особи, які контактували з хворим. Материнський імунітет захищає дитину лише до 6 місяців життя. До запровадження вакцинації 95% дітей хворіли на кір у віці до 16 років. Після широкого застосування щеплень проти кору захворюваність значно знизилась. Повторні випадки кору трапляються дуже рідко. Імунітет після перенесеної хвороби стійкий, у більшості випадків — довічний.
Хвороба розпочинається з високої температури тіла (до 39 °С), з’являється нежить: виділення спочатку слизові, затим — слизово-гнійні. З’являється грубий («гавкаючий») кашель, різко виражена гіперемія кон’юнктив, набряк повік, одутлість обличчя.
За 2-3 дні до висипу на слизовій оболонці щік з’являються дрібні білі цятки, які часто нагадують манну крупу або висівки. На 4-ту добу з’являється висипання, яке характеризується етапністю: 1-й день — вуха, обличчя, шия; 2-й день — на тулубі, руках, стегнах; 3-й день — гомілки і стопи, а на обличчі висип блідне. Найбільш небезпечними є ускладнення кору: ларингіт, ларинготрахеобронхіт, пневмонія, отит. До рідкісних ускладнень належать міокардит, гепатит, гломерулонефрит. При повторній бактеріальній пневмонії може розвинутись абсцес легень. Кератокон’юнктивіт — ускладнення, яке призводить до сліпоти. При ураженні центральної нервової системи розвивається енцефаліт із високою летальністю.
Лікування хворих на кір проводять вдома. Госпіталізації підлягають хворі з тяжкими формами кору, з ускладненнями, діти першого року життя. За епідеміологічними показниками — із закритих колективів, інтернатів, гуртожитків і комунальних квартир, у яких неможливо забезпечити ізоляцію.
Основним заходом щодо запобігання поширенню хвороби у колективі є своєчасна діагностика та ізоляція хворого до 4-го дня від початку висипань. Дітей, котрі контактували з хворим, не допускають у дитячі заклади: ясла, садочки, початкові класи школи.
Варто знати, що після перенесеного кору в дітей протягом тривалого часу зберігається стан астенії, зниженої реактивності та підвищеної чутливості до різних інфекцій, тому їх необхідно захищати від надмірного навантаження і включати в шкільні заняття поступово, оберігати від переохолодження і контакту з інфекційними хворими.
Захворюванню на кір можна запобігти проведенням екстреної імунопрофілактики, введенням імуноглобуліну протягом перших 6 діб із моменту контакту з хворими на кір. Такі заходи, насамперед, рекомендують дітям та вагітним, які не були щеплені та не хворіли на кір; хворим з ослабленою імунною системою; особам, які мали протипоказання до вакцинації від кору.
Надійним методом захисту дітей від кору є вакцинація. Перша — у 12 місяців. Друге щеплення — у 6 років, що забезпечує ефективний захист дитини. Шановні батьки! Не варто писати відмову від проведення щеплень своєму немовляті. В іншому випадку ви ризикуєте здоров’ям дитини.
Л.КОРДОН, завідувачка дитячим інфекційним відділенням міськрайТМО