Озвучена кількість ВІЛ–інфікованих у Новограді-Волинському

В Україні активність епідемічного процесу ВІЛ-інфекції продовжує підтримуватись за рахунок прихованого компоненту. Майже половина оціночної кількості людей, які живуть із ВІЛ (ЛЖВ), не знає про свій ВІЛ-позитивний статус (за даними медичного обліку).
4 грудня у конференц-залі міської ради відбулося засідання міської ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, яке провів начальник відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради Любомир Дутчак.
У ході засідання було розглянуто та обговорено низку питань, що стосуються виконання міської цільової програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки. Зокрема, про стан виконання міської цільової програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки з доповіддю виступила Ірина Дідик — лікар інфекціоніст Новоград-Волинського міськрайТМО, яка повідомила, що ВІЛ-інфекція в місті та районі реєструється з 1995 року по 01.10.2018 року. За даний період у місті та районі зареєстровано 681 ВІЛ-інфікованих (місто — 487 хворих, село — 194 хворих). Під медичним наглядом у Новоград-Волинському міськрайТМО перебуває 285 осіб (мешканців міста — 196 осіб, із них дітей — 7; мешканців сіл — 89 осіб, із них — 2 дітей).
За період виконання програми спостерігається тенденція до зростання числа ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД. Темпи поширення ВІЛ-інфекції в порівнянні з обласними показниками уповільнилися. Проте показники поширеності СНІДу перевищують обласні показники. Також у період із 2015 по 2018 рік зменшилося число обстежених на ВІЛ-інфекцію, проте знизився відсоток вперше виявлених серопозитивних осіб від загальної кількості обстежених.
За матеріалами відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради