Всеукраїнський тиждень права: громадяни мають право на звернення до органів фіскальної служби

У рамках проведення Всеукраїнського тижня права, відповідно до Закону України «Про звернення громадян», кожен громадянин має право направляти до органів фіскальної служби як індивідуальні, так і колективні письмові звернення.
Звертаємо увагу, що звернення повинно містити: прізвище, ім’я, по батькові; адресу громадянина; контактний телефон; суть порушеного питання (зауваження, пропозиції, заяви, скарги, прохання або вимоги); підпис заявника (заявників) із зазначенням дати; надруковано або написано від руки розбірливо й чітко.
Звернення розглядаються та вирішуються в місячний термін від дня їх надходження, а ті, що не потребують додаткового вивчення, — не пізніше 15 днів від дня їх отримання. В цілому термін розгляду звернень не може перевищувати 45 днів.
Для кожного виду звернень установлено особливий порядок розгляду й форми реагування. Відповідь за результатами розгляду звернень в обов’язковому порядку дає той орган, який отримав звернення та до компетенції якого входить вирішення порушених питань.
Такий орган повинен:

  • об’єктивно та своєчасно розглянути звернення;

  • перевірити викладені факти;

  • прийняти рішення, відповідно до чинного законодавства, та повідомити громадян про наслідки розгляду.


Звертаємо увагу, що звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявникові з відповідними роз’ясненнями. Письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором, є анонімним і розгляду не підлягає.
Право на звернення є одним із засобів захисту прав та законних інтересів громадян, яке закріплено основним Законом держави — Конституцією України — та Законом України №393 від 02.10.1996 року «Про звернення громадян».
Поштові адреси територіальних органів ГУ ДФС у Житомирській області можна знайти на офіційному порталі за посиланням: http://zt.sfs.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/teritorialni-organi/
Сектор організаційного забезпечення Новоград-Волинського управління ГУ ДФС у Житомирській області