Крадіжки ялинок — новорічний «подарунок» вандалів

Крадіжки ялинок — новорічний «подарунок» вандалів

Рік свині у Новограді-Волинському розпочався ще до настання 2019-го, коли з’явилася інформація про ганебні крадіжки живих ялинок. Ціна питання — 50-100 гривень (стільки у середньому коштує зелена новорічна красуня), натомість заподіяна моральна шкода не вимірюється жодними коштами.
Спочатку обурення викликало варварство на подвір’ї сьомої школи у «Зелених». Директор Віктор Овдіюк розповів, що увесь його колектив був прикро вражений, побачивши вранці
21 грудня понівечену гордість школи: «Давно не було такої злості! Ці ялинки були улюбленим місцем школярів для фотографування. Взимку ми щороку поливали дерева розчином із вапна, але торік одну ялинку «спалили», тому вирішили цього року не обробляти. І ось що сталося — дерево навіть не зрізали, його зрубали! Маленькі гілочки, за нашим спостереженнями, вели слідами злодія до «Променя». Інцидент для нас дуже прикрий, але у поліцію не заявляли».
Факт вандалізму, що особливо обурив громаду, зафіксували на місці пошани героїв АТО — у «Парку нескорених». Нагадаємо, півтора року тому, неподалік с.Романівка, активісти розчистили територію від хащів та сміття, започаткувавши масштабний проект на честь загиблих воїнів-земляків. Перші ялини були висаджені руками родичів героїв, а у листопаді парк поповнився новими саджанцями ялин, модрин, дубів і туй за ініціативи депутатів.
«У цьому парку ми з чоловіком висаджували дерево на наше весілля, — написала у Фейсбуці звягельчанка Катерина Кармазіна, виклавши фото зрубаної ялинки. — Цей парк створювали десятки волонтерів, ветеранів АТО та патріотів. Знаю, скільки душі вкладено у кожне дерево... Боляче. Бракує слів описати відношення до тієї людини, яка це зробила. Минулого року теж були такі випадки. Навіть не уявляю, чим керуються люди, коли так вчиняють».
Цей вчинок містяни назвали «плювком у душі родичів загиблих». Як тут не згадати метод 90-х років, коли ялинки перед святами обливали смердючою рідиною, аби на них не піднялася рука крадіїв. Хоч і смерділо, але ялинки спокійно собі зимували з року в рік…
Мережа зарясніла коментарями наступного змісту:
«На територіях шкіл та інших закладів потрібно встановлювати камери! Такі вчинки вимагають публічного покарання!».
«Ми там щось про владу говоримо... З себе треба починати! Невже не можна поводитись, як люди, а не вандали?!».
«В Європу? Ха-ха! Нас там зачекались!».
«Животные так не поступают. Это, увы, дело людских рук».
«Щоб хорошого не робилося у місті, але знайдеться «оте», що усе сплюндрує».
Звісно, хочеться вірити, що у світі, де трапляються такі ниці випадки, значно більше хорошого. Бережімо це позитивне у Новому році, щоб свиня за календарем не стала господаркою вчинків та поведінки у реальному житті. Щасливого Нового 2019-го року усім!
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі