Хроніка 1/2019

Хроніка 1/2019

У КРАДІЖКАХ ЗОЛОТИХ ПРИКРАС У ДІТЕЙ ЖИТОМИРСЬКА ПОЛІЦІЯ ВИКРИЛА ВИХОВАТЕЛЬКУ ДИТСАДКА
У злодіяннях 23-річну працівницю одного із житомирських дошкільних закладів викрили оперативники Управління карного розшуку ГУНП. Викрадені у дітей золоті сережки та підвіски вихователька здавала до ломбардів. У ході розпочатого досудового розслідування поліцейські перевіряють жінку на причетність до інших правопорушень.
— Ми отримали відомості про те, що в одному з дошкільних навчальних закладів Житомира хтось краде у дітей ясельної групи золоті прикраси. У ході перевірки цієї інформації вдалося викрити причетну до низки подібних фактів особу, — розповів начальник Управління карного розшуку ГУНП Житомирщини Олександр Петрущенко.
За зібраними правоохоронцями свідченнями батьків маленької вихованки дитсадка, їх дитина повернулась додому без однієї сережки. Однак, спершу вирішили, що дівчинка могла десь загубити прикрасу. Підозри ж серед батьків виникли згодом, коли сталось іще декілька подібних випадків повернення дітей додому без підвісок на ланцюжку або лише з однією прикрасою на вушках.
У результаті проведених перевірок оперативники карного розшуку знайшли схожу за прикметами прикрасу, зниклу у дитини, в одному із місцевих ломбардів. Як викрилось, її здала… вихователька цього ж дитсадка.
23-річна жінка свою вину визнала. За її словами, на вчинення злочинів її штовхнули боргові зобов’язання. Прикраси вона знімала, поки діти спали, і в той же день здавала їх до ломбардів, виручаючи 200-300 гривень.
Нині поліцейські обгрунтовано підозрюють жінку у причетності до принаймні 5 подібних фактів. Кримінальне провадження відкрито за ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. За чинним законодавством горе-виховательці може загрожувати покарання — від піврічного арешту до 5 років позбавлення волі.
НА ПОПІЛЬНЯНЩИНІ ПОЛІЦІЯ ЗАТРИМАЛА НАРКОДІЛКА
Оперативники кримінальної поліції затримали жителя райцентру та його покупця одразу після чергового продажу наркотичного засобу. Нині триває досудове розслідування. Підозрюваний у збуті наркотиків перебуває під домашнім арештом.
Працівники Попільнянського відділення поліції отримали оперативну інформацію про можливі незаконні оборудки 30-річного місцевого жителя із забороненими речовинами.
Відтак відомості про подію були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) КК України. У ході проведених заходів поліцейські задокументували діяльність наркозбувача, який продавав згортки з наркотичним засобом жителям райцентру.
— Викриття правопорушника стало результатом проведеної кількамісячної кропіткої роботи, — коментує начальник Попільнянського відділення поліції Сергій Рябушенко. — Місцевого підприємця поліцейські затримали на ринку одразу після чергового продажу ним 100-грамового пакунку з рослинною сировиною, так званому, «клієнту».
Працівники поліції провели обшук у підсобному приміщенні, де працював затриманий. У результаті вилучили з кіоску поліетиленовий мішок, наполовину заповнений рослинною масою, попередньо — наркотичним засобом «канабісом». Підприємець пояснив, що мішок із вмістом нібито знайшов.
Чоловіка було затримано у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України. Судом було прийнято рішення щодо обрання йому запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. Нині триває досудове розслідування.
Відповідно до чинного законодавства, чоловікові може загрожувати позбавлення волі на строк від 6 до 10 років з конфіскацією майна.
БЕРДИЧІВСЬКІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ З’ЯСОВУЮТЬ ОБСТАВИНИ ЗАГИБЕЛІ НА ЗАЛІЗНИЦІ ПЕНСІОНЕРА
Фатальна подія сталася 26 грудня, близько 7:30, на 30-му км перегону «Бердичів — Михайленки».
На місці події працювала слідчо-оперативна група Бердичівського відділу поліції.
Попередньо встановлено, що потягом сполученням «Харків — Ковель» було смертельно травмовано 89-річного жителя Бердичева, який рухався по залізничній колії.
Нині триває з’ясування причин та обставин події у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.3 ст.276 (Порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту) КК України.
НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОЛІЦІЯ ВИКРИЛА І ЗАТРИМАЛА СЕРІЙНИХ АВТОВИКРАДАЧІВ
23 грудня оперативники Житомирського відділу поліції спільно з УКР ГУНП затримали трьох чоловіків одразу після вчинення ними викрадення «ВАЗівки». Поліція обгрунтовано підозрює їх у причетності до понад десятка подібних злочинів у регіоні, а також у крадіжках з автомобілів на Житомирщині та в сусідніх областях.
Увечері 23 грудня про зникнення свого «ВАЗ-2107» із-під під’їзду будинку у Коростишеві до поліції повідомив 64-річний киянин. Викрадену автівку та ще один транспортний засіб, на якому пересувалися інші причетні до злочину особи, було зупинено вже у сусідньому районі у результаті спільних заходів оперативників обласного відомства, Житомирського відділу поліції та патрульних. За обгрунтованою підозрою у незаконному заволодінні транспортним засобом були затримані троє жителів регіону.
— Це — раніше судимі чоловіки: двоє братів із Житомира, 23-х і 26-ти років, і ще один житель регіону. Під час з’ясування обставин було викрито причетність затриманих до цілої низки подібних злодіянь, переважно у м. Житомир. Попередньо встановлено, що підозрювані, зокрема, брати-житомиряни, «спеціалізувались» на викраденнях автомобілів вітчизняного виробництва — «ВАЗ» і «ЗАЗ», які викрадали з мікрорайонів Богунії та Крошні. До салонів потрапляли, в основному, пошкоджуючи замки на дверцятах, — розповів начальник Житомирського ВП ГУНП Михайло Сорока.
Окрім того, затримані обгрунтовано підозрюються у причетності до кількох десятків фактів розукомплектування та крадіжок з автомобілів. Переважно, лиходії «полювали» на акумуляторні батареї та колеса транспортних засобів.
За словами начальника Управління карного розшуку ГУНП Житомирщини Олександра Петрущенка, географія злодіянь підозрюваних — це декілька районів Житомирщини (Бердичівський, Романівський, Коростишівський, Новоград-Волинський, Чуднівський) та окремі сусідні області.
У ході першочергових обшуків за місцями проживання затриманих і у можливих точках збуту викраденого правоохоронці вилучили красномовні докази причетності їх до протиправної діяльності.
Нині у рамках кримінальних проваджень, які розслідуються за ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) і 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України, тривають досудові розслідування. Водночас правоохоронці продовжують перевіряти затриманих щодо інших подібних злочинів на території регіону і встановлюють інших осіб, причетних до цих фактів.
Відтак поліцейські звертаються до жителів Житомирщини: якщо ваш автомобіль був обікрадений упродовж останнього часу, але ви не повідомляли про це до поліції, заявити про такі факти можна до Житомирського відділу поліції ГУНП (вул.Лесі Українки, 17) або зателефонувавши на номер «102».
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ТРОЄ ЗАГИБЛИХ, ТРОЄ ПОТЕРПІЛИХ, ОДНА ЖІНКА — З НОВОГРАДА: СМЕРТЕЛЬНА ДТП НА ЖИТОМИРЩИНІ
18 грудня в Житомирському районі сталася фатальна ДТП.
У прес-службі головного управління Нацполіції Житомирської області повідомили, що дорожньо-транспортна пригода сталася 18 грудня, близько 7:45, на 17-му км автошляху «Житомир — Могилів-Подільський», у с.Двірець Житомирського району. У результаті ДТП загинули троє людей, травми отримали ще троє, серед них — дитина.
На місці події працювали слідчо-оперативні групи ГУ Національної поліції області та Житомирського районного відділення поліції, патрульні поліцейські.
За попередньою інформацією, водій автомобіля «Opel», 38-річний житель Хмельницької області, не впорався з керуванням та виїхав на смугу зустрічного руху, де сталося зіткнення з автомобілем «Toyota».
У результаті ДТП загинули водій та двоє пасажирів автомобіля «Opel», 38-річний та 71-річний жителі Хмельниччини. Ще один пасажир автомобіля, 8-річний житель Хмельницької області, отримав травми та був доставлений до Житомирської обласної дитячої лікарні.
Також ушкодження отримали водій та пасажирка автомобіля «Toyota», 37-річна жителька м.Новоград-Волинський та 45-річна громадянка Польщі. Їх доставили до лікувальних закладів м.Житомир.
НА ЖИТОМИРЩИНІ СУД ВІДПУСТИВ ЛІДЕРА БАНДИ
Житомирський апеляційний суд звільнив із-під варти під заставу одного з лідерів злочинних угруповань «Біле братство», фігуранта кількох кримінальних проваджень, Яна Яцишина.
Про це в Facebook повідомив керівник головного управління Нацполіціі в Житомирській області В’ячеслав Печененко.
«Без зайвих слів. Просто констатація факту. Одна ухвала суду — і вся масштабна робота житомирської поліції з ліквідації дніпровського бандитського угрупування «Білого братства» звелась нанівець. Учора лідера цієї банди, 44-річного нікопольця, звільнили з-під варти просто у залі апеляційного суду під заставу у півмільйона гривень. Після двох днів затяжних розглядів апеляції, на яких він «боровся» із демонстрацією раптового погіршення здоров’я, і всіма іншими засобами умисного затягування процесу розгляду. Відверто шкода сил оперативників і слідчих. Немає меж обуренню!» — повідомив очільник поліції.
Нагадаємо, 22 липня під Житомиром невідомі обстріляли автомобіль, вогнепальне поранення отримала пасажирка автомобіля, 46-річна киянка. За даним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч.3 ст.15 (Замах на вчинення злочину) і ч.1 ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України.
Було встановлено, що підозрювані в цих злочинах — жителі Дніпропетровської області — належать до однієї з найбільших злочинних організацій, що діють на території України. Один із членів банди — 32-річний житель Нікополя Руслан Лісанов, який виконував роль кілера, проживав у розважальному комплексі на території Житомирського району і був там затриманий.
Слідчі розпочали кримінальне провадження за статтею про умисне вбивство. Лісанов підозрюється у виконанні ролі кілера. Організатором цього злочину, за версією слідства, був Ян Яцишин.
44-річного Яна Яцишина затримали 28 липня, коли він їхав по трасі «Київ — Чоп» у Житомир, нібито на допомогу Лісанову. Йому інкримінують організацію замовного вбивства.
Також Яцишин проходить свідком у справі про подвійне вбивство в Нікополі.
04141.com.ua