Екологічної катастрофи поки що не буде: сміттєвий полігон обслуговуватиме «Шляхрембуд» орендованою технікою

Екологічної катастрофи поки що не буде: сміттєвий полігон обслуговуватиме «Шляхрембуд» орендованою технікою

\"ЕкологічноїВикористання спеціальної техніки (так званого, компактора), яка може забезпечити належне утримання полігону твердих побутових відходів за тих умов, що там склалися, обходитиметься міському бюджету в 80 тис. грн. щомісяця. Причому, 60 тисяч грн. становить власне оренда, а 20 тисяч грн. — зарплата водія компактора. Про це повідомив «Звягелю» заступник міського голови Анатолій Легенчук у середу, 2 січня.
Нагадаємо, наприкінці 2018 року виникла ситуація, коли ТОВ «Міськкомунсервіс» на чолі з депутатом міської ради Романом Седлецьким відмовилося продовжувати дію договору щодо обслуговування й утримання полігону ТПВ. Сам полігон ТПВ знаходиться на балансі КП «Шляхрембуд», тож, логічно, що його обслуговування мало б перейти до цієї організації. Проте КП «Шляхрембуд», яке очолює депутат міської ради Андрій Рассадін, не має відповідної техніки — компактора. Натомість компактор є у ТОВ «Міськкомунсервіс». Тож, тривалий час між управлінням житлово-комунального господарства на чолі з Олександром Богданчуком, за участі заступників міського голови, велися перемовини щодо надання в оренду згаданого компактора «Шляхрембуду».
«30 грудня 2018 року відбулася прийом-передача полігону ТПВ від ТОВ «Міськкомунсервіс» до КП «Шляхрембуд». Також було погоджено, що з 1 січня 2019 року утримання й обслуговування полігону покладено на «Шляхрембуд». Для цього взято в оренду необхідну техніку. Термін оренди поки що складає один рік. При цьому вивезенням сміття по місту й надалі займається «Міськкомунсервіс». Щодо полігону, то в них офіційно закінчився договір на утримання, й вони відмовилися його продовжувати», — зазначив заступник міського голови Анатолій Легенчук.
Та на цьому проблеми навколо полігону ТПВ, першу чергу якого урочисто відкрили ще у червні 2009 року за часів перебування на посаді міського голови Миколи Боровця, не вичерпуються. За майже десять років експлуатації полігон перетворився на сміттєзвалище. Значною мірою — тому, що недобудована й не експлуатується друга черга об’єкту, а ще — через неодноразові факти вивантаження сміття львівського походження. Чи було це офіційно — так і залишилося загадкою: свого часу «Міськкомунсервіс» показував договір на прийом сміття зі Львова, а в органах місцевого самоврядування стверджували, що відмовляли львів’янам на їхні неодноразові звернення…
Та головне — згаяно час, за який мали бути побудовані додаткові потужності полігону. Як повідомив Анатолій Легенчук, кінцевий термін договору з підрядною організацією, яка «будувала» полігон, завершився ще 30 вересня 2018 року. Роботи не виконані, тому міська рада звернулася до суду, сподіваючись відсудити у недобросовісного підрядника 2,8 млн. грн. збитків. 29 грудня відбулося перше судове засідання у цій справі.
У цей же час міська рада має намір оголосити новий тендер, сподіваючись залучити нового підрядника на будівництво другої черги полігону ТПВ. «Ми провели коригування проектно-кошторисної документації. Кошти в міському бюджеті (а це — до 3 млн. грн.) будуть передбачені», — запевнив Анатолій Легенчук.
Олег БРЮХАНОВ