Хроніка 2/2019

ПОЖЕЖА НА «БОЛГАРАХ» ЗАБРАЛА ЖИТТЯ ЧОЛОВІКА
У Новограді-Волинському сталася пожежа в гаражі по вул.Герцена, внаслідок якої загинув чоловік. Про це повідомляє прес-служба управління ДСНС у Житомирській області.
6 січня, о 19 годині 55 хвилин, Служба порятунку «101» отрималала повідомлення про пожежу в приміщені гаража, що знаходиться по вулиці Герцена в місті Новограді-Волинському. На місце виклику виїхали місцеві рятувальники. Виявилося, що зсередини із замкненого гаража йде густий дим. Бензорізом пожежники зрізали петлі воріт та відкрили їх. Там горів відсік двигуна автомобіля «Таврія Славута». Рятувальники викотили автомобіль на двір та почали гасити його.
У салоні автомобіля, на місця водія, вони виявили непритомного чоловіка. Пожежники дістали його з палаючої автівки та, зробивши йому непрямий масаж серця, викликали медичних працівників. У кареті швидкої допомоги 53-річний чоловік помер.
04141.com.ua

«ВАЗІВКА» ЗБИЛА ПІШОХОДА: ЧОЛОВІК ЗАГИНУВ НА МІСЦІ ДТП
Смертельна дорожньо-транспортна пригода сталася 3 січня 2019 року, близько 17 години 30 хвилин.
Водій «ВАЗівки» («шестірки») наїхав на пішохода, який перебував на проїжджій частині. Від отриманих травм чоловік загинув на місці дорожньо-транспортної пригоди. Фатальна подія сталася на 32-му км автодороги «Пулини — Хорошів», на виїзді з районного центру.
Слідчими поліції розпочатого кримінальне провадження за ч.2 ст.286 КК України, в рамках якого з’ясовуються всі обставини події.
Прес-служба ГУ Нацполіції в Житомирській області

НЕТВЕРЕЗИЙ ВОДІЙ НАМАГАВСЯ УНИКНУТИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ДОПОМОГОЮ ХАБАРА
Житель районного центру, якого поліцейські викрили у керуванні транспортним засобом у нетверезому стані, запропонував їм гроші, аби уникнути адміністративної відповідальності. Факт спроби дачі неправомірної вигоди був задокументований. Нині розпочато кримінальне провадження.
У ніч із 2 на 3 січня інспектори сектору реагування патрульної поліції Андрушівського ВП ГУНП, які несли службу із забезпечення правопорядку на вулицях райцентру, помітили «Москвич», що рухався із порушенням правил дорожнього руху. Відтак правоохоронці зупинили автомобіль.
За кермом знаходився 24-річний житель м.Андрушівка. Поліцейські вказали чоловікові на допущене ним порушення та у ході спілкування помітили, що той має явні зовнішні ознаки алкогольного сп’яніння. Тож, запропонували чоловікові пройти відповідне освідування. Однак керманич навідріз відмовився, натомість, зрозумівши, що його буде притягнено до відповідальності, вирішив «залагодити питання» та запропонував поліцейським 1000 гривень.
— Факт пропозиції хабара був належним чином задокументований слідчо-оперативною групою, яка прибула на місце події, — повідомив в.о. начальника Андрушівського відділення поліції Олексій Зозуля. — До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за ч.1 ст.369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.
За чинним законодавством, подібні протиправні дії можуть обернутися для чоловіка покаранням — від штрафних санкцій і аж до позбавлення волі строком до 4 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ГОЛОВА АПЕЛЯЦІЙНОГО СУДУ В ЖИТОМИРІ ПРОКОМЕНТУВАВ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ З-ПІД ВАРТИ ОРГАНІЗАТОРА ЗЛОЧИННИХ УГРУПУВАНЬ
«29 грудня 2018 року начальник Головного управління Національної поліції України в Житомирській області В’ячеслав Печененко чи то з метою виправдатися, чи то з метою приховати протиправні дії своїх підлеглих, чи, можливо, у зв’язку із професійною некомпетентністю, без будь-яких підстав, виклав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, м’яко кажучи, неправдиву інформацію щодо дій суддів Житомирського апеляційного суду, чим увів в оману громадськість та штучно спровокував масове обурення і погрози на адресу суддів.
А як інакше могло відреагувати суспільство, прочитавши текст, написаний таким високоповажним «борцем» зі злочинністю? Цитуємо пана Печененка: «…Учора лідера цієї банди, 44-річного нікопольця, звільнили з-під варти просто у залі Апеляційного суду під заставу у півмільйона гривень… Відверто шкода сил оперативників і слідчих. Немає меж обуренню!»
А тепер Житомирський апеляційний суд хоче повідомити громадянам, що ж відбулося насправді. 22 грудня 2018 року до Житомирського апеляційного суду надійшла апеляційна скарга прокурора на ухвалу слідчого судді Корольовського районного суду міста Житомира від 21.12.2018 р. щодо обрання підозрюваному Янові Яцишину запобіжного заходу. Розгляд апеляції був призначений у строк, передбачений Кримінальним процесуальним кодексом України.
У ході судового засідання, яке відбулося 27 грудня 2018 року, судом було встановлено, що підозрюваний із 22 грудня 2018 року, тобто понад шість діб, незаконно утримувався під вартою працівниками поліції й був позбавлений права на захист. У зв’язку з цим суд, на виконання вимог закону, звільнив Яцишина з-під варти в залі судового засідання. Це не було рішенням по суті за апеляційною скаргою прокурора, оскільки на даний час судовий розгляд у цьому кримінальному провадженні продовжується.
Однак пан Печененко, всупереч вимогам діючого законодавства, перебрав на себе повноваження, якими він не наділений, та дозволив собі трактувати й робити висновки щодо неіснуючого рішення Житомирського апеляційного суду.
Відповідно до статті 29 Конституції України, ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше, як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом. На сьогодні за незаконне тримання під вартою й перевищення влади працівниками правоохоронного органу щодо працівників поліції Головного управління Національної поліції України в Житомирській області відкрито кримінальне провадження й проводиться досудове слідство.
Звертаємося до тих, введених в оману паном Печененком, громадян, які додали свої коментарі до його публікації в соціальній мережі: а ви хотіли б, щоб із вами чи вашими близькими такі горе-правоохоронці вчинили подібні дії? І як, на вашу думку, чи можуть службові особи, уповноважені на виконання функцій держави, та від імені цієї держави вчиняти злочинні дії?», — заявив голова Житомирського апеляційного суду Юрій Жизнєвський.
За матеріалами 04141.com.ua

НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОЛІЦІЯ ЗАТРИМАЛА ГРУПУ ВИМАГАЧІВ
Увечері 2 січня у Бердичеві оперативники кримінальної поліції та спецпризначенці КОРДу ГУНП в Житомирській області затримали трьох місцевих жителів під час передачі витребуваного надуманого боргу з бердичівлянки. Триває досудове розслідування.
Близько 20 години по вул. Шевченка у Бердичеві оперативники управління карного розшуку та бійці КОРДу затримали трьох осіб, обгрунтовано підозрюваних у вимаганні.
— Усі троє — місцеві жителі, віком від 25 до 35 років, раніше притягувалися до кримінальної відповідальності за тяжкі злочини. Їх протиправну діяльність ми документували певний час. Наразі відомо, що вказані особи, під приводом надуманих боргових зобов’язань, вимагали 12 тисяч гривень у місцевої жительки, погрожуючи та подекуди застосовуючи фізичну силу, — повідомив начальник УКР ГУНП Житомирщини Олександр Петрущенко.
2 січня під час передачі частини витребуваних коштів підозрювані були затримані у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
Нині триває досудове розслідування за ст.189 (Вимагання) Кримінального кодексу України. У рамках кримінального провадження затримані перевіряються на причетність до інших подібних фактів. За чинним законодавством за вчинене їм може загрожувати обмеження чи позбавлення волі строком до 5 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ЖІНКУ РОЗЧАВИЛО НА МЛИНІ
Про трагічну смерть жінки на виробництві на Житомирщині повідомляє прес-служба управління Держпраці в Житомирській області.
У повідомлені йдеться, що 27 грудня 2018 року на території зерноочистки Черняховського елеватора, під час контролю за переміщенням зерна, через незастебнутий верхній одяг, працівницю затягнуло між рухомі механізми млина. Від отриманих травм жінка померла. Відомо, що вона 1973 року народження.
Наразі створено спеціальну комісію, яка має остаточно з’ясувати обставини та причини даного нещасного випадку.
За матеріалами 04141.com.ua

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ «ДОМУШНИКА»-ПАЛІЯ
26-річного житомирянина зі щойно викраденими з чужого будинку цінностями поліцейські Баранівського відділення затримали уночі, напередодні Нового року. Окрім крадіжки, чоловік відповідатиме й за пожежу, яку влаштував у обікраденому будинку.
Близько 4 ранку 31 грудня на централізований пульт поліцейської охорони надійшло повідомлення про спрацювання сигналізації в одному з будинків м.Баранівка, який належить жительці Києва. Тривожне повідомлення для перевірки було передане до чергової частини місцевого відділення поліції.
— За вказаною адресою виїхала слідчо-оперативна група, працівники якої й затримали чоловіка, який щойно вибрався через вікно з будинку на вулицю. У руках він тримав сумку, як згодом з’ясувалося, з викраденими з чужої оселі речами. Затриманим виявився, раніше судимий, 26-річний житель обласного центру, який приїхав у Баранівку на гостини до свого знайомого, — розповів начальник Баранівського ВП ГУНП Олексій Гнатюк.
Обстежуючи будівлю, поліцейські встановили, що затриманий потрапив в оселю, розбивши шибку вікна. Водночас правоохоронці відчули запах диму із приміщення, тож, швидко зорієнтувавшись, потрапили всередину і виявили, що в одній із кімнат жевріла ковдра та диван. Загоряння було вчасно ліквідовано.
За попередніми відомостями, підозрюваний у пошуках цінного підсвічував собі у кімнатах сірниками й не надто переймався пожежною безпекою.
У ході огляду сумки, яку чоловік намагався винести з будинку, поліцейські виявили ювелірні прикраси, медалі та інші речі господарів.
У рамках кримінального провадження поліцейські перевіряють затриманого на причетність до інших подібних злочинів у Баранівському районі. За чинним законодавством, за вчинене йому може загрожувати до 6 років позбавлення волі.
Відділ комунікації поліції Житомирської області