Новоград-Волинський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у 2018 році

Новоград-Волинський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є спеціальним закладом, що забезпечує організацію та проведення у територіальній громаді Новограда-Волинського соціальної роботи з соціально незахищеними категоріями сімей, дітей та молоді. МЦСССДМ надає соціальні послуги наступним категоріям населення: постраждалим від жорстокого поводження та насильства, постраждалим від торгівлі людьми, одиноким матерям, матерям, які мали намір відмовитися від новонародженої дитини, сім’ям, яким призначена державна допомога при народженні дитини, хто має проблеми алко/наркозалежності, хто звільнений із місць позбавлення волі або засуджений до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, дітям та особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сім’ям опікунів/піклувальників, прийомним сім’ям, батькам-вихователям, батькам, які ухиляються від виконання батьківських обов’язків, сім’ям, які вимушено переселені з АР Крим та Сходу України в зв’язку з проведенням ООС, сім’ям військових, які перебувають у зоні ООС, в тому числі — загиблих, поранених, військових-учасників бойових дій та іншим.
У Центрі функціонує ряд спеціалізованих служб та формувань:
СПЕЦІАЛІЗОВАНА СЛУЖБА СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ СІМ’Ї
Мета: соціальна підтримка різних категорій сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.
Завдання: здійснення соціальних заходів, спрямованих на вихід сімей із складних життєвих обставин; попередження виникнення складних життєвих обставин у сім’ї; створення умов для самостійного розв’язання життєвих проблем, що виникають у сім’ї та повернення до повноцінного життя в родині; соціальне інспектування сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, при необхідності, взяття під соціальний супровід та введення в банк даних сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.
За період 2018 року на обліку сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, перебувала 151 сім’я в тому числі — й осіб, в яких виховується 285 дітей. Спеціалісти та фахівці із соціальної роботи МЦСССДМ 2 рази на рік відвідують вищезазначені сім’ї.
Під соціальним супроводом знаходилось 55 сімей (в них 112 дітей) та 4 особи, які перебувають у складних життєвих обставинах, яким у ході здійснення соціального супроводу надано 4567 соціальних послуг. Відвідано 1266 сімей із метою з’ясування наявності складних життєвих обставин, оцінки результатів проведеної соціальної роботи з сім’ями, перевірки факту вчинення насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення, бездоглядності дітей, з метою з’ясування стану утримання та виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського потенціалу, які проживають у сім’ях опікунів, піклувальників, контролю за цільовим використанням коштів державної допомоги при народженні дитини, державної грошової допомоги одиноким матерям та інше.
Взяли участь у 16 засіданнях комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Новоград-Волинської міської ради.
Із метою підтримки та розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проводив інформаційну кампанію «Візьми дитину в родину» щодо пропагування таких сімейних форм виховання. Під соціальним супроводженням за звітний період перебувало 8 прийомних сімей, де виховувалось 11 прийомних дітей. Із них 2 прийомні сім’ї розформовано в зв’язку з закінченням дитиною навчального закладу, та 1 прийомна сім’я перейшла в статус дитячого будинку сімейного типу, в яку влаштовано 6 дітей-вихованців. На даний час у місті функціонує 5 прийомних сімей та 1 дитячий будинок сімейного типу, в яких виховується 13 дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. До Дня усиновлення організовано екскурсію в смт.Хорошів у Музей коштовного та дорогоцінного каміння для сімей, де виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Для прийомних батьків, батьків-вихователів, проведено 5 засідань Клубу для прийомних батьків «Родоцвіт». Всі діти з прийомних сімей та ДБСТ відвідали новорічну виставу, яку організовано під патронатом міського голови, та отримали солодкі подарунки.
Спеціалісти міського Центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді намагаються урізноманітнити засідання клубу. Для зустрічі з прийомними батьками запрошуються різні фахівці та творчі особистості міста, гуртківці Палацу дітей та молоді міста Новограда-Волинського, учні та викладачі Школи мистецтв, організовуються екскурсії.
Соціальна робота проводилася з 86 особами та сім’ями (в них 70 дітей), члени яких брали безпосередню участь у проведенні АТО. Загалом надано 293 соціальні послуги. 30 демобілізованих учасників АТО направлено до закладів охорони здоров’я, департаменту праці та соціального захисту населення.
Із метою надання соціальної та/або психологічної підтримки охоплено 86 сімей та осіб, які прибули з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, в них — 70 дітей.
СПЕЦІАЛІЗОВАНА СЛУЖБА ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ «ТЕЛЕФОН ДОВІРИ»
Мета: надання соціально-психологічних, медико-соціальних, юридично-правових, інформаційно-консультативних послуг особам, які опинилися у складних життєвих обставинах та звернулися до служби «Телефон довіри».
Завдання: здійснення психологічного та індивідуального консультування по телефону різних категорій і груп населення, які потребують психологічної або інформаційної допомоги та звертаються до служби «Телефон довіри».
Проведено 53 «гарячі лінії» за участю представників відділу правопросвітництва та взаємодії із суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Новоград-Волинського міськрайонного територіального медичного об’єднання, інспекторів ювенальної превенції Новоград-Волинського відділу поліції ГУНП в Житомирській області, служби у справах дітей міської ради, відділу у справах сім’ї та молоді міської ради.
СОЦІАЛЬНА РОБОТА З ОСОБАМИ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У КОНФЛІКТІ ІЗ ЗАКОНОМ
Завдання: надання індивідуальної та групової психологічної, соціально-педагогічної, юридично-правової, медико-соціальної та інформаційної допомоги дітям та молоді, які звільнилися з місць позбавлення волі та засуджені до покарання без позбавлення волі.
Під соціальним супроводом перебувало 9 осіб, які перебувають у конфлікті із законом. Для даної категорії осіб проведено на базі МЦСССДМ 6 зустрічей за участю юристів, лікарів, соціальних працівників, представників благодійних і громадських організацій.
КОНСУЛЬТАТИВНИЙ ПУНКТ ПРИ ПОЛОГОВОМУ ВІДДІЛЕНІ ЖІНОЧОЇ КОНСУЛЬТАЦІЇ НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОГО МІСЬКРАЙОННОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО ОБ’ЄДНАННЯ
Мета: сприяння зміцненню інституту сім’ї шляхом формування відповідального, усвідомленого батьківства.
Завдання: запобігання відмови матерів від новонароджених дітей, забезпечення психологічної та соціальної послуги вагітним жінкам та жінкам, які народили дитину, зокрема неповнолітнім матерям, забезпечення соціально-психологічної підтримки батьків, у яких народилися діти з вадами розвитку або померли новонароджені діти, поширення відповідального, усвідомленого батьківства.
Щоп’ятниці соціальний працівник надає соціальні послуги породіллям та вагітним жінкам. Зокрема, охоплено 135 жінок, надано 270 послуг.
А.ЛАПИНСЬКА, директор центру