Фахівці з’ясували, де знаходиться географічний центр міста

Фахівці з’ясували, де знаходиться географічний центр міста

\"ФахівціНа карті Новограда-Волинського спробували вирахувати гіпотетичну точку, що позначає географічний центр нашого міста. Знаходиться він на території військової частини між вулицями Сагайдачного і Лисіна, а саме — на території одного з колишніх ангарів для збереження військової техніки. Шляхом певних обчислень це вдалося з’ясувати у відділі архітектури міської ради на запит місцевого краєзнавця Віктора Ваховського.
\"Фахівці
— Я висловив ідею визначення географічного центру Новограда-Волинського, бо переконаний, що цей факт міг би у перспективі стати цікавою туристичною принадою нашого краю.
Розміщення центру головним чином залежить від обраної методики обчислень, способу визначення кордонів міста. Скажімо, називатися географічним центром Європи, згідно з географічним розташуванням, претендують декілька населених пунктів в Україні, Білорусії, Росії, Латвії, Польщі та Словаччині. А з 1887 року, як відомо, географічним центром Європи вважають маленьке село Ділове у Західній Україні. Відтоді це є одна з найвідоміших туристичних точок на мапі нашої держави.
\"ФахівціВизначення географічного центру на батьківщині Лесі Українки у перспективі могло би й нашому місту додати іміджу туристичної привабливості. Як і той факт, що Новоград-Волинський знаходиться на колишньому вулкані (про це краєзнавець готує окрему статтю).
— Отже, з Півночі (Олександрівський масив) на південь (кар’єр) — 9604 метри. Зі Сходу на Захід (вул.Рівненська) — 6543 метри. Коли ми звели дві лінії, то вони перетнулися в районі вулиці академіка Лисіна (колишня Свердлова) і майже Ціолковського. Сам центр знаходиться на території військової частини. Тепер точніше: горизонталь (схід-захід) — лінія проходить по садибі вул.Лисіна, 68. Північ-південь — східніше вул.Лисіна (за парканом військової частини, у 68 метрах від паркану). Прикмета — близько метрів 50 південніше від КПП військової частини, який виходить на вулицю Лисіна.
Як варіант, Віктор Станіславович пропонує згодом встановити символічний знак, біля якого, як популярно серед туристів, можна зупиняти екскурсійні маршрути, загадувати бажання. Розташування на території військової частини ускладнює реалізацію цікавого задуму, втім, у ході подальших обговорень, можна знайти компромісний вихід.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА