Хроніка 4/2019

АРСЕН АВАКОВ: «МВС УКРАЇНИ ЖОРСТКО І БЕЗКОМПРОМІСНО РЕАГУЄ НА ЗВЕРНЕННЯ ПРО ПОРУШЕННЯ ПІД ЧАС ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ»
На даний час до МВС України та Національної поліції України надійшло 91 повідомлення від громадян та громадських організацій щодо порушень виборчого законодавства. За наслідками їхнього розгляду вже складено 30 адміністративних протоколів та зареєстровано два кримінальних провадження за ст.296 «Хуліганство». Ще 51 повідомлення перевіряється. Про це 19 січня повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.
За словами очільника МВС України, порушення зафіксовані в Закарпатській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській, Тернопільській, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій, Київській областях та місті Києві на користь низки зареєстрованих кандидатів у Президенти України.
«Прошу кандидатів та керівників виборчих штабів уважно поставитися до інформації про виявлені порушення — усунути їх та ввести агітаційні процеси у законне русло. Навіть, якщо це стосується незначних. Із маленьких порушень формуються системні помилки. Із самого початку кампанії МВС не буде поблажливим. Цього від нас потребує буква закону. Для уточнення інформації можна зв’язатися із Департаментом оперативної підтримки Національної поліції. Превенція порушень — також наша функція, ми будемо вдячні за співпрацю», — повідомив Арсен Аваков.
Він додав, що Національна поліція буде максимально відкрита для публічного доступу у рамках чинного законодавства.
Міністр внутрішніх справ повідомив, що щодо порушень, передбачених ст.212-13 КУпАП (Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск) — оформлено 29 адміністративних протоколів, а щодо порушень, передбачених ст.212-14 КУпАП (Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях) — оформлено 1 адміністративний протокол.
Окрім цього, за двома епізодами розпочато кримінальне провадження за ст.296 «Хуліганство» Кримінального кодексу України, щодо 51-го матеріалу проводиться перевірка, а інформація стосовно восьми звернень не підтвердилася.
«Допускаю, що у низці випадків порушення не були навмисними і зареєстровані кандидати не мали до них відношення і не надали їм вагомого значення, або не знали про дії своїх штабів. Але це не звільняє від відповідальності кандидатів», — зазначив Арсен Аваков.
МВС України отримало численні звернення, які зараз перевіряються поліцією і НАЗК, про розміщення агітаційних матеріалів на білбордах і роздачі друкованої продукції, оплачених не з рахунків виборчого фонду зареєстрованого кандидата.
«Підкреслю: вся передвиборна агітація кандидата повинна бути оплачена зі спеціального рахунку виборчого фонду та мати чітку інформацію про тираж, фірму-виробника та прізвища відповідальних за випуск осіб. Якщо ці умови порушені, — така агітаційна продукція повинна бути прибрана, а порушники покарані, відповідно до закону», — сказав Арсен Аваков.
Очільник МВС повідомив, що у відомстві створена спеціальна робоча група для моніторингу законності виборчого процесу та роботи зі зверненнями громадян та громадських організацій, а також із повідомленнями у ЗМІ та соціальних мережах. До неї увійшли працівники МВС, а також радники міністра внутрішніх справ Іван Стойко, Володимир Філенко, Іван Варченко та Михайло Апостол.
«Перші дні виборчої кампанії вже показали: створена у МВС разом із ЦВК та громадянським суспільством система недопущення порушень під час виборчого процесу почала працювати. Принцип, який ми маємо на меті реалізувати у рамках цієї системи: ви звертаєтесь — ми перевіряємо. Є порушення — є реакція правоохоронців та ЦВК. Додатково у НПУ працюватиме власний моніторинг виборчого процесу, яким займається Департамент оперативної підтримки», — сказав Арсен Аваков, додавши, що вдячний громадянській мережі ОПОРА, яка традиційно з самого початку долучилася до роботи та активно співпрацює з МВС та ЦВК.
Для всіх, хто хоче поінформувати про імовірні факти порушення виборчого процесу, повідомляємо контакти робочої групи. Телефон: 044-254-97-56 (з 8:00 до 20:00, з 1 по 31 березня — цілодобово). Адреса: redactor@police.gov.ua.
Департамент комунікації МВС України

НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ У ДТП ПОСТРАЖДАЛА ПАСАЖИРКА ІНОМАРКИ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 17 січня близько, 11:30, поблизу с.Слобода Романівська. Унаслідок ДТП один з автомобілів опинився у кюветі, а пасажирку з травмами було ушпиталено. Поліція встановлює обставини події.
За попередньою інформацією, водій невстановленого автомобіля, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, допустив зіткнення із боковою частиною автомобіля «Volkswagen Caddy» під керуванням 28-річного жителя Новоград-Волинського району, що рухався у напрямку Нової Романівки.
У результаті ДТП автомобіль «Volkswagen» потрапив у кювет. Пасажирка цього транспортного засобу, 83-річна жителька району, отримала травми та була ушпиталена до Новоград-Волинської лікарні.
Нині триває з’ясування всіх обставин події та встановлення особи водія і транспортного засобу, причетного до ДТП.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ЗА ДОБУ ВИЯВИЛИ ТРЬОХ ВОДІЇВ З ОЗНАКАМИ АЛКОГОЛЬНОГО СП’ЯНІННЯ
Із 20 години 14 січня по 08 годину 15 січня 2019 року інспекторами 1-ї роти батальйону управління патрульної поліції в Житомирській області виявлено трьох водіїв, котрі керували транспортними засобами з ознаками алкогольного сп’яніння.
На стаціонарному посту «Звягель» інспекторами патрульної поліції зупинено транспортний засіб «DAF 95 XF380» за порушення правил дорожнього руху. При перевірці документів патрульні виявили, що водій даного автомобіля перебуває в активному розшуку Шевченківським ВП ГУНП у Львівській області від 16.11.2017 року, а також керував вантажівкою з ознаками алкогольного сп’яніння. Патрульні поліцейські оформили протокол за ст.130 КУпАП, а також викликали на місце зупинки працівників слідчо-оперативної групи Новоград-Волинського відділу поліції.
Надалі, близько 23 години, в ході патрулювання по вулиці Івана Мазепи патрульними помічено транспортний засіб «HYUNDAI SANTA FE» із забрудненим номерним знаком. У ході спілкування з водієм даного автомобіля інспектори поліції виявили в останнього ознаки алкогольного сп’яніння, а саме: запах алкоголю з рота, порушення координації рухів, різка зміна забарвлення шкіряного покриву обличчя. У присутності двох свідків водій відмовився від проходження в установленому законом порядку огляду на стан алкогольного сп’яніння. На водія оформлено протокол за ч.1 ст.130 КУпАП та винесено постанову за ч.1 ст.126 КУпАП.
Третій випадок мав місце на автодорозі «Київ — Чоп» (206-ий км), де патрульні поліцейські зупинили транспортний засіб «Богдан 211140» за забруднений державний номерний знак. Під час спілкування з водієм в останнього правоохоронці виявили ознаки алкогольного сп’яніння. Від проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння водій відмовився. На водія складено протокол за ч.1 ст.130 КУпАП та постанову за ч.1 ст.121 КУпАП.
04141.com.ua

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ОХОРОНИ ЗАТРИМАЛИ ЗЛОДІЯ НА ПОДВІР’Ї ОБІКРАДЕНОГО ПОМЕШКАННЯ
Прибувши на спрацювання охоронної сигналізації, працівники поліції застали чоловіка, який уже виніс із чужого обійстя частину майна. Як з’ясувалося, затриманий ще й перебував у розшуку за ухилення від відбуття покарання.
Увечері 13 січня наряд реагування поліції охорони отримав повідомлення про спрацювання охоронної сигналізації з приватного будинку у місті Новограді-Волинському.
На місці події поліцейські виявили відчинене вікно у приміщенні гаража, а на подвір’ї — складені рибальські снасті та компресор. Із приміщення, побачивши правоохоронців, спробував утекти чоловік. Його затримали.
На місце події прибула слідчо-оперативна група Новоград-Волинського відділу поліції. Як було встановлено, затриманий — 34-річний житель райцентру. Чоловік уже був засуджений за незаконне поводження зі зброєю та перебував у розшуку.
Нині триває з’ясування обставин події у рамках кримінального провадження.
Головне управління Національної поліції в Житомирській області

У НОВОГРАДІ ПРИ ОБМІНІ ВАЛЮТ «ІЗ РУК» ОБДУРИЛИ ДІВЧИНУ
Жителька Новоград-Волинського району обміняла свої заощадження у вуличного «валютника». У результаті отримала тільки п’яту частину очікуваної суми. Поліцією розпочато кримінальне провадження. Правоохоронці закликають громадян бути обачними під час здійснення фінансових операцій. Про це повідомляє прес-служба ГУ НП в Житомирській області.
Уранці 15 січня до Новоград-Волинського відділу поліції звернулася 20-річна жителька району із повідомленням про шахрайство. Дівчина розповіла, що близько півгодини тому обміняла власні 100 доларів США у незнайомця. У результаті отримала суму, набагато меншу обумовленої.
Поліцейські встановили, що дівчина, вирішивши обміняти валюту, підійшла до офіційного обмінного пункту, однак у ранню пору той ще був зачинений. Під час очікування до неї підійшов незнайомець та запропонував здійснити обмін за вигідним курсом. Вона погодилась.
Чоловік швидко відрахував потрібну суму у гривнях та передав їй у руки, однак тут же попросив ще раз перерахувати купюри, мовляв, помилився. Після цього повернув дівчині гроші та, повідомивши, що все гаразд, і угода відбулась, пішов геть. Тільки за деякий час вона вирішила передивитися отримані кошти і виявила, що не вистачає 2300 гривень.
Нині у рамках досудового розслідування, розпочатого за ст.190 (Шахрайство) КК України, триває з’ясування всіх обставин події та встановлення особи чоловіка, причетного до правопорушення.
04141.com.ua

ЖИТОМИРСЬКІ РОЗШУКІВЦІ ВИКРИЛИ ОНЛАЙН-ПРОДАВЦЯ ЧУЖИХ АВТОМОБІЛІВ
Оперативники кримінальної поліції Житомирського відділу встановили молодика, який розробив схему незаконного заволодіння автомобілями. Чоловік продавав через Інтернет-мережу чужі транспортні засоби без документів, але за заниженими цінами, що і гарантувало ефективність оборудки. Нині за таку «діяльність» йому загрожує до 5 років ув’язнення.
На початку січня до поліції звернулись двоє житомирян із заявами про викрадення їх авто зі стоянок у дворах багатоповерхівок, які не охоронялися. У першому випадку йшлося про автомобіль «Славута», у другому — про «Skoda Super B». Події відбулись хоч у різні дні, але в одному районі міста і в приблизно один і той же денний час.
— Крім того, опитавши заявників, ми встановили ще певні схожі обставини для обох ситуацій. Наприклад, автомобілями уже тривалий час майже не користувались, — розповів начальник Житомирського відділу поліції Михайло Сорока. — Також ми встановили, що транспортні засоби вивозили з місць стоянок евакуаторами.
Зібравши ці та інші відомості про події, розшуківці розпочали їх перевірку. У результаті проведених заходів їм вдалося вийти на 24-річного жителя селища Черняхова, який продавав через відомі онлайн-ресурси автомобілі без документів та ключів. Наявність одразу кількох таких пропозицій змусила поліцейських уважніше придивитись до діяльності парубка.
— Чоловік пропонував придбати автомобіль за явно заниженою ціною. Пояснював це просто — втратив на нього документи та ключі, а тому потенційним покупцям пропонував приїздити одразу з евакуатором, — продовжує Михайло Сорока. — Нині ми зібрали докази причетності підозрюваного до незаконного заволодіння двома автомобілями, але перевірка його «діяльності» триває.
Один із проданих таким чином автомобілів поліцейські відшукали та вилучили у селі Вінницької області.
Досудове розслідування проводиться за ознаками правопорушення, передбаченого ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України. Чоловікові може загрожувати покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі терміном до 5 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області