Водоканал пояснив, чому починає ліквідовувати наслідки аварії лише на наступний день

Водоканал пояснив, чому починає ліквідовувати наслідки аварії лише на наступний день

«У районі вулиці Івана Франка, 15, Будинку рад, «стекляшки» немає води. Водоканал відповів, що сталась аварія, і води сьогодні не буде точно. На питання, коли будуть виправляти ситуацію, сказали, що завтра. Чому не сьогодні, «бо вони також люди і мають відпочивати». Наскільки я розумію, це — аварійна ситуація, яка залишила без води багатьох людей. Піднімати тарифи вони можуть без проблем, а вирішувати проблеми, то вони всі — люди і потомились. Нехай організують підвоз води мені, чого я мушу в мороз із відром бігати... І, врешті-решт, чогось лікарів посеред ночі піднімають, коли є потреба...» — такий допис з’явився у Фейсбуці в неділю 20 січня. Його автор — Юрій — житель невеликого багатоквартирного будинку, розташованого одразу за Будинком рад.
Зрозуміло, що новоград-волинців уже, на жаль, не здивуєш відключеннями води. Як не якась аварія на водогоні чи каналізації, то відключення агрегатів Водоканалу через несплату електроенергії… У таких реаліях живе Новоград, хоча й не хоче з цим миритися. Нове питання насправді виникло через відповідь: «Ремонтуватимуть завтра, бо у вихідний відпочивають». Тобто, невже у вихідний на чергуванні у Водоканалу немає аварійної бригади? Адже це комунальне підприємство в ідеалі має забезпечувати безперебійну послугу, незалежно від того, вихідний чи робочий день.
За коментарем щодо цієї ситуації газета «Звягель» звернулася до керівника Водоканалу Алли Левицької.
Алла Петрівна пояснила, що, в разі аварії на водогоні, роботи з ліквідації наслідків дійсно розпочинаються наступного дня. І пов’язано це з об’єктивним фактором — через прорив у трубі земля сильно насичується вологою, і техніка не може працювати в такій «каші». Тому, перекривши водопостачання на аварійній ділянці, треба почекати приблизно добу, щоб зійшла вода.
«Коли стався прорив, і вода вже вийшла на поверхню, це значить, що вся земля навкруги «наситилася» водою. Розкопувати місце прориву можна тільки тоді, коли вода зійде. У цьому випадку — врізка з центрального водогону. Тобто, тиск там сильний, і води витекло багато. Крім цього, перед тим, як починати земляні роботи, ми повинні отримати погодження від усіх служб, чиї комунікації, можливо, розташовані на даній ділянці. Йдеться про газове господарство, РЕМ, Телеком тощо. Причому, найскладніше спілкуватися з представниками Телекому, оскільки їхні відповідальні працівники знаходяться у Житомирі і вчасно не йдуть із нами на контакт», — прокоментувала ситуацію Алла Левицька.
При цьому керівник Водоканалу наголосила, що ліквідація аварії на водогоні (саме на водогоні, бо на каналізаційній мережі допускається можливість ремонту в той же день) відбувається на наступний день, незалежно від того, чи буде цей наступний день вихідним. Тобто, якщо аварія сталася у суботу, то працюватимуть у неділю і т.д.
А не вельми приємну для абонента відповідь, про яку йшлося в дописі на Фейсбук, Алла Левицька списала на «людський фактор». Мовляв, нічого із цим не можна вдіяти: спілкування диспетчера із абонентами часто відбуваються на взаємно підвищених тонах.
Як з’ясувалося, вищезгадана аварійна ситуація — складна для ліквідації. Труба проходить біля фундаменту Будинку рад, має декілька поворотів, ще й прорив стався у кількох місцях.
«Там не буде води декілька днів. Один прорив ми ліквідували, проте трубу ламає далі. Має місце фізичний знос. Але будемо намагатися «загільзувати», тобто, всередину старої труби запхнути нову. Цей процес ускладнюється через повороти. Зараз там стоїть машина з технічною водою», — пояснила деталі ситуації Алла Петрівна.
Олег БРЮХАНОВ
Фото автора