Хвороба нового часу — комп’ютерний зоровий синдром. Як врятувати зір?

Ще у перші роки комп’ютерного буму офтальмологи почали шукати загрозливі зміни в очах користувачів ПК. Тепер ми знаємо, що жодних серйозних органічних захворювань ока тривала робота за комп’ютером не спричиняє, але хвилює розповсюдженість комп’ютерного зорового синдрому, від якого страждають 75 % користувачів, що призводить до появи або прогресування короткозорості.
Комп’ютерний зоровий синдром (КЗС) — це реакція органу зору на неадекватне навантаження одночасно на мозок, хребет та очі впродовж тривалого часу. В його основі — «синдром сухого ока» та «спазм акомодації».
Першому сприяє той факт, що при роботі за монітором у декілька разів знижується частота кліпання, поверхня рогівки пересихає, а у другому — стиль сучасного життя.
Переважна більшість мешканців міста працює в офісах, в умовах пересушеного кондиціонерами повітря, проводячи увесь день за монітором.
Вдома вечеряє і знову сідає за комп’ютер. Така недбалість може призвести до розвитку короткозорості та значного зниження якості життя.
ОСНОВНІ ПРИЧИНИ РОЗВИТКУ СИНДРОМУ:

  • неправильна організація робочого місця;

  • тривала безперервна робота за комп’ютером;

  • неправильно підібране освітлення;

  • неправильне положення тулуба під час сидіння.


ОСНОВНІ СИМПТОМИ:

  • відчуття «важких повік», сухості в очах, сльозотеча;

  • «затуманеність» зору, світлочутливість, тимчасова короткозорість;

  • почервоніння очей;

  • головний біль;

  • біль у спині та шийному відділі.


ЯК ПОБОРОТИ КЗС:

  1. Підберіть правильне освітлення: природне світло має падати збоку (бажано, зліва), а штучне — не повинно світити прямо на монітор або вам у очі.

  2. Відрегулюйте монітор: зменшіть яскравість, підвищіть контрастність, розмір тексту зробіть втричі більшим за той мінімальний розмір, який ви можете розібрати.

  3. Організуйте своє робоче місце: монітор розташуйте на рівні очей на відстані витягнутої руки. Якщо ви погано бачите на такій відстані, — збільшіть шрифт.

  4. Підберіть зручне крісло і дотримуйтесь «правила прямих кутів»: прямий кут між коліном і стегном, між стегном і спиною та між ліктем і передпліччям.

  5. Регулярно протирайте екран монітора.

  6. Для уникнення відчуття сухості в очах свідомо кліпайте кожні 3-5 секунд.

  7. Введіть у раціон продукти, які зміцнюють судини сітківки та покращують зір: чорниця, чорна смородина, зелень, гарбуз, морква, волоські горіхи, мед.

  8. Дотримуйтесь «правила 20/20/20»: кожні 20 хвилин робіть 20-секундні перерви і розглядайте при цьому будь-який предмет на відстані 6 метрів або за вікном; кожні 1-2 години виділяйте 5 хвилин для гімнастики очей або масажу шиї.


Якщо КЗС стає хронічною проблемою, то слід подумати про використання оптичної корекції спеціальними офісними лінзами, розробленими для носіння під час роботи за електронними цифровими приладами. Особливо це стосується людей із наявними проблемами зору (астигматизм, далекозорість, міопія).
Попри реалії сучасного життя, велике значення має особиста відповідальність за своє здоров’я. Бережіть себе!
Олена ВИРОСТКО, дитячий-окуліст поліклініки КДД