ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ГЕОРГІЯ ПУКАСА

Цими днями у Новограді-Волинському відбувся четвертий всеукраїнський юнацький турнір із греко-римської боротьби пам’яті тренера, майстра спорту СРСР Георгія Івановича Пукаса. Змагання пройшли 7-9 квітня у дитячо-юнацькому клубі фізичної підготовки.
Г.І.Пукас був непересічною людиною, яка залишила помітний слід в історії новоград-волинського спорту. Вмілий наставник, вихователь, пропагандист спорту і здорового способу життя — ось як згадують про Георгія Івановича його колеги-тренери та вихованці. Розповідають, що Г.І.Пукас полюбив спорт ще з молоду, особливо греко-римську боротьбу. І залишився вірним цьому вибору все життя.
Тренерську роботу Георгій Пукас розпочав одразу, як тільки в Новограді-Волинському відкрили відділення греко-римської боротьби. Спочатку при ДЮСШ, пізніше — при ДЮКФП. Саме під його керівництвом понад десять борців здобули звання майстрів спорту, сотні вихованців добивалися перемог і відзнак на престижних турнірах.
Захопленість греко-римською боротьбою — характерна риса сім’ї Пукасів. Стежину Георгія Івановича обрали його син Андрій, котрий вже 15 років працює тренером у ДЮКФП, та онук Сергій.
Пам’ять про Г.І.Пукаса шанують його колеги, друзі та знайомі з різних куточків України. Тож, не дивно, що на запрошення організаторів турніру зібралися команди із 14 міст — Житомирської, Івано-Франківської, Львівської, Вінницької, Тернопільської та Закарпатської областей. Загалом 170 учасників. Із них понад півсотні — представники Новограда-Волинського, вихованці тренерів А.Г.Пукаса, І.Б.Савіна, А.В.Назарчука та Р.М.Савчука.
Змагання проводилися серед юнаків двох вікових груп, у шістнадцяти категоріях. У більшості з них фаворитами рахувалися представники команди-господаря турніру. І спортсмени сповна виправдали цей статус, порадувавши себе, тренерів та вболівальників перемогами і призовими місцями.
У віковій групі 1992-94 років народження переможцями стали Валерій Кравчук, Іван Кіпер, Богдан Бунтовський, Максим Кравченко, Сергій Пукас. Третіми місцями задовольнилися Дмитро Люшненко, Сергій Савін, Віталій Костюк.
Серед борців 1996 року і молодших теж чимало новоград-волинців потрапили у призери. Андрій Гузик, Владислав Коломійчук, Богдан Денисюк, Олександр Федотов, Сергій М’якота, Сергій Кабико, Юрій Ткачук та Максим Адамчук вибороли звання перемоців турніру. Павло Кирилюк, Владислав Миколайчук, Віталій Білоус, Владислав Бучинський, Віталій Медведок, Владислав Ковальчук і Сергій Фірсов стали срібними призерами. «Бронза» дісталася Ярославу Самчуку, Артему Борисевичу, Максиму Коржевському, Олександру Ващенку, Денису Тарасюку, Володимиру Ковальчуку, Руслану Сичевському, Олексію Балюку та Валерію Цофалю.
Кращі спортсмени за результатами цих і попередніх змагань увійшли до збірної Житомирської області з греко-римської боротьби, що під керівництвом новоград-волинських тренерів Ігоря Савіна та Андрія Назарчука вирушить на 5-ті юнацькі спортивні ігри України. Всеукраїнські змагання відбудуться 22-24 квітня в місті Одесі. Із семи членів обласної збірної четверо звягельчан. Це — Іван Кіпер, Валерій Кравчук, Олег Балюк і Богдан Бунтовський.
* * *

Насиченими на різноманітні турніри виявилися весінні місяці для борців греко-римського стилю. У перших числах квітня у місті Березному Рівненської області пройшов міжнародний турнір, присвячений пам’яті Заслуженого тренера України Станіслава Коваля, під керівництвом якого свого часу до звання майстрів спорту доросли 50 борців. Цей турнір традиційно проходить на високому спортивному рівні. Тож, перемогти в ньому — не просто. Цього разу на килими виходили 270 учасників із різних регіонів України та з Польщі.
Четверо новоград-волинців потрапили до призерів. Блискуче провів турнір і став переможцем у своїй ваговій категорії Іван Кіпер. На треті сходинки п’єдесталу за підсумками змагань піднялися Валерій Кравчук, Олександр Федотов і Богдан Денисюк. А ще раніше, в середині березня, борці з Новограда-Волинського взяли участь у всеукраїнському турнірі, місцем проведення якого став Львів. За нагороди боролися 200 учасників, представники 20 команд.
Серед звягельчан цього разу переможців не було. Сергій Пукас, поступившись у фіналі, став другим. Олександр Федотов, Віталій Білоус, Богдан Денисюк і Сергій Савін свої виступи завершили третіми місцями.
Олег БРЮХАНОВ