Особливості обов’язкового страхування: як заощадити на автоцивілці!?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Я мешкаю та прописаний у Новограді-Волинському. Нещодавно купив автомобіль, який оформлював у Києві. Повернувшись додому, вирішив оформити автоцивілку. В страховій компанії мені повідомили, що я повинен платити за київськими тарифами, бо техпаспорт виданий Київським МРЕВ, а це — в декілька разів більше, ніж у нас. Чи правомірні дії страховиків та як бути в даній ситуації?
Петро К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Автоцивілка або поліс обов’язковового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (поліс ОСЦПВ) є обов’язковим видом страхування для автомобілістів. Можливість не купувати страховку ОСЦПВ мають тільки інваліди 1-ї групи, інваліди війни та учасники бойових дій. Відшкодування збитків за ДТП, винуватцями яких є зазначені особи, лягає на МТСБУ (Моторно-транспортне страхове бюро України).
ВИЗНАЧЕННЯ ВАРТОСТІ ПОЛІСІВ ОСЦПВ
Всі страховки ОСЦПВ в Україні розділені на 6 зон, які відрізняються за вартістю.
До першої зони відноситься Київ, де за поліс доведеться заплатити найбільше. Другу зону створили для міст, які територіально розташовані недалеко від Києва.
Третя зона призначена для жителів міст із населенням більше одного мільйона громадян. На сьогодні — це міста Харків та Одеса.
До четвертої зони відносяться міста з населенням понад 500 тис. жителів. Прикладом міст із зони №4 є Дніпро, Запоріжжя, Львів, Миколаїв та інші.
П’ята зона — це населені пункти з кількістю жителів від 100 тис. до 500 тис. чоловік. Наприклад, місто Житомир.
Ну, і найдоступнішим поліс ОСЦПВ буде для власників транспортних засобів для таких міст як Новоград-Волинський — з населенням до 100 тис. жителів.
Різниця між першою зоною (Київ) і 6-ю зоною (з населенням менше 100 тис. жителів) досить вражаюча. Для прикладу, базова ціна страхового поліса ОСЦПВ для автомобіля з об’ємом двигуна більше 3-х літрів у Києві становить 2358 грн. У той же час ціна поліса для такого ж автомобіля з реєстрацією в останній зоні складає 737 грн.
Логіка градації цих зон і прив’язаних до них цін — у тому, що, чим більша щільність населення, тим більша ймовірність настання страхової події, оскільки на дорогах їздить більше автомобілів. Також у великих містах частіше зустрічаються більш дорогі автомобілі, що істотно впливає на збитковість за ОСЦПВ.
При цьому належність до певної зони залежить не від місця реєстрації власника, а від місця реєстрації транспортного засобу, тобто, від сервісного центру, який видав техпаспорт.
Найбільша кількість автомобілів знаходиться у столиці, а тому й ринок вживаних авто також найбільший. Дуже часто при купівлі авто в столиці новий власник одразу ставить його на облік та отримує державні номерні знаки свого регіону, але при цьому в графі техпаспорта орган, який видав, значиться столичний сервісний центр МВС.
Тому на практиці буде значно дешевше після оформлення авто у столиці зробити заміну техпаспорта у місцевому сервісному центрі МВС, аніж платити за київськими тарифами.
У свою чергу, самі транспортні засоби поділяються на 12 типів, що відрізняються за вартістю страхового поліса ОСЦПВ.
Для легкових автомобілів виділено 4 типи, в залежності від об’єму двигуна: В1 — найдешевший для автомобілів із об’ємом двигуна до 1600 куб. см;
В2 — для автомобілів із об’ємом від 1600 куб. см до 2000 куб. см; В3 — об’єм від 2000 куб. см до 3000 куб. см; і найдорожчий тип, який дорожчий, ніж тип В1 майже в два рази, встановлено для автомобілів із об’ємом двигуна більше 3000 куб. см. Його назва, відповідно, В4.
Варто відзначити, що деякі категорії громадян, крім тих, які звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, мають право на спеціальні знижки. Так, наприклад, учасники війни, інваліди 2-ї групи, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи та пенсіонери можуть купити поліс ОСЦПВ за половину ціни. Однак цим правилом можна скористатися тільки в тому випадку, якщо люди із зазначених вище категорій самі керують транспортним засобом. Якщо припустити, що за кермо їх авто може сісти ще хтось, — прийдеться купити поліс ОСЦПВ за повну вартість.
Окрім знижок, передбачених законодавством України, існує низка додаткових знижок, які страховики мають право застосовувати до певних категорій страхувальників.
Наприклад, існує знижка ОСЦПВ за одночасне страхування великої кількості транспортних засобів. Наступний варіант зниження вартості поліса ОСЦПВ — це беззбиткове водіння, або, так званий, бонус-малус. Кожен страхувальник має право отримати 5% знижки за кожен рік безаварійної їзди. Застосування даної умови лімітовано 4-ма роками. Відповідно, максимальна знижка по бонус-малус — 20%. Останні два варіанти знижки можуть підсумовуватися.