Понад вісім століть — у календарі про місто

Понад вісім століть — у календарі про місто

Презентація нового місцевого видання «Звягельський календар. Віхи історії» стала важливою подією для нашої громади. Саме тому вона зібрала поважне товариство, зокрема, з міських голів попередніх скликань, а також — патріотів, багато з яких не лише зі Звягеля, а й приїхали на подію з інших міст.
Два з половиною роки тривала робота авторки-краєзнавиці Ліни Наумець і, зрештою, здобула великий успіх. Зібрану і опрацьовану інформацію назвали подвигом, а Новоград — чи не єдине місто в Україні, де зібрано унікальну серію літератури про місто.

Це видання — вже друге (перший календар вийшов у 2009-му), доповнене та ілюстроване світлинами, адресоване усім, хто цікавиться історією краю. На 360 сторінках охоплено період у понад вісім століть, уся хронологія базується на документах, газетних та інших друкованих джерелах.
«Якщо кожен факт підтверджувати у списку використаної літератури, то до цієї книжки треба видати ще три додатки — настільки великий масив інформації опрацьовано», — зауважив краєзнавець Віктор Ваховський, який разом із Леонідом Коганом допомагали працювати над календарем.
— Непроста робота, дуже відповідальна, — поділилася враженнями Ліна Наумець, авторка та упорядник 8 книг з історії міста та понад 25 статей у наукових збірках. — Я намагалася охопити усі події, тож цей календар — своєрідний літопис нашого міста, поданий у формі довідника, з 1187 року по 2017-й. Можливо, деякі події здадуться комусь не дуже важливими, але для нашої громади, переконана, усі вони важливі.
Упорядник видання розповіла про секрети роботи, наскільки це копітка праця: опрацювати величезний обсяг інформації, вибрати найважливіше, виписати кожну подію на окрему картку, розмістити у хронологічному порядку, обрати десятки світлин з-поміж сотень, тисяч. Хтось пожартував, що останні два роки чоловік Михайло Наумець «не мав де жити серед безкінечних карток у власній квартирі і пересувався, наче по мінному полю».
Під час роботи над довідником виникли нові ідеї: зробити альбоми «Історія міста у фото» та «Гордість міста», організувати з ними постійно діючі виставки. «Стільки світлин, що диву даєшся, — сказала Ліна Дмитрівна, — а книга, на жаль, не гумова».
Переглянути унікальні світлини, на яких Звягель зафіксовано з давніх-давен і до сьогодні, можна було у слайд-фільмі. Він викликав живі емоції у присутніх під чуттєвий супровід ансамблю «Класік».
Міський голова Віктор Весельський зауважив, що презентацію календаря потрібно провести для ширшого загалу, адже зібрана інформація справді надзвичайно вагома: «Ваша праця увіковічує для прийдешніх поколінь історичні надбання нашого міста протягом віків. Спасибі за патріотизм та активну громадську позицію!».
Ліна Наумець подякувала усім, хто допомагав їй у організаційній роботі: друзям-краєзнавцям, коректорам, технічним працівникам, членам родини — за моральну підтримку, представникам влади — за фінансування з міського бюджету. Календар видано ФОП О.П.Гембарським тиражем у 500 примірників.
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі