Кожен може долучитися до вишивання рушника Олени Пчілки

Кожен може долучитися до вишивання рушника Олени Пчілки

\"КоженЦікаву мистецьку акцію презентували у Музеї родини Косачів — «Рушник Олени Пчілки». Нагадаємо, 2019-й рік у місті визнано роком цієї культурної діячки, матері Лесі Українки. Директор Людмила Гамма розповіла, що в експозиційному плані музею з 1994-го року заплановані рушники за орнаментами, зібраними нею під час проживання родини Косачів у Звягелі. Тож, Людмила Петрівна від початку своєї роботи на керівній посаді мріяла реалізувати цю ідею, а 24 січня її презентували у садибі Косачів. Тепер кожен охочий має змогу долучитися до вишивання 24-метрового рушника.
Навіть не маючи навиків вишивання, це є можливим, — заспокоїли тих, хто прийшов на презентацію. Допомагати у творчому процесі буде майстер вишивки місцевого професійного училища Людмила Кизяк та її учениці-третьокурсниці.
\"КоженВишивальниці створили ескіз народного рушника, підібрали кольори та орнаменти вишивки, з уривком вірша Лесі Українки. Часом для вишивання обрали кожну другу та останню середу щомісяця, з 14-ї до 16-ї години. Необхідну інформацію можна отримати за телефонами: (063) 016 13 00 та (067) 908 17 99.
Участь у вишиванні рушника також пропонують поєднати з відвідуванням музею.
— Дякую всім, хто допоміг перетворити ідею у реальність: Едуарду Олексійовичу Соломіну — за подароване музею конопляне полотно, якому понад сто років, — розповіла Людмила Гамма, — майстру вишивки профучилища Людмилі Володимирівні Кизяк і її ученицям за їх участь та професійні знання, фольклорному дитячому колективу Палацу дітей та молоді «Мальва» та керівнику Галині Оксентіївні Кучинській за співочу атмосферу під час екскурсії і вишивання. Багатьом іншим людям, котрі долучилися.
\"КоженІєрей Артемій зі Свято-Михайлівського собору провів обряд освячення полотна і благословив на роботу з вишивання рушника, а голова міської організації жінок Лариса Шутова надала фінансову підтримку акції.
Музей родини Косачів запрошує на екскурсії: для молодших класів — «Звягельське дитинство Лесі Українки»; для старших класів і студентів — «Олена Пчілка — мати і громадська діячка», «Михайло Косач: яскраве, коротке життя» (про старшого брата Лесі Українки, письменника, вченого, етнографа та перекладача), «Ольга Косач-Кривинюк — сестра і хронограф Лесі Українки», «Родина Косачів, як приклад національної свідомості». Для 1-11-х класів і студентів також пропонують оглядову екскурсію «Родина Косачів. Звягельський період». Тривалість екскурсії — 45 хвилин. Вхідний квиток для учня чи студента — 6 грн. Вартість екскурсії для групи до 25 осіб — 25 грн. Замовлення екскурсій за тел.: (04141) 2-02-12; (067) 908 17 99; (063) 016 13 00.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА