У Новограді відремонтують Літературно-меморіальний музей Лесі Українки

24 січня до Літературно-меморіального музею з робочим візитом приїхали директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Микола Весельський та головний інженер проекту КП «Житомирпроект» Віктор Павленко.
Участь в обговоренні питань щодо реконструкції та розширення площ Літературно-меморіального музею Лесі Українки взяли заступник міського голови Оксана Гвозденко, начальник відділу культури і туризму міської ради Лариса Заєць, заступник начальника відділу культури і туризму міської ради Леся Адамович та директор міського архітектурно-планувального комунального підприємства Сергій Сербін.
Завідувачка Літературно-меморіального музею Лесі Українки Віра Римська провела учасників зустрічі залами музею, зазначивши, що впродовж останніх 30 років ремонтних робіт у закладі не проводилось. Відтак, музей потребує капітального ремонту: стеля та стіни мають тріщини, у вікнах та дверях закладу — щілини, немає пристосувань для пересування залами осіб з обмеженими фізичними можливостями тощо.
Заступник міського голови Оксана Гвозденко наголосила, що Леся Українка — непересічна особистість в історії міста Новограда-Волинського, ми маємо цінувати нашу історичну спадщину, розвивати музейну справу та зберегти її для наступних поколінь.
Літературно-меморіальний музей Лесі Українки підпорядкований Житомирському обласному краєзнавчому музею. Тож, щоб запобігти руйнуванню будинку, в якому народилася і прожила перші роки свого життя видатна українська письменниця, вирішено опрацювати питання щодо звернення до Житомирської обласної ради про виділення коштів з обласного бюджету на виготовлення проектно-кошторисної документації для проведення капітального ремонту та реконструкції музею.
Після чого можна буде звернутися до Міністерства культури України задля розгляду можливості залучення коштів з Державного бюджету для безпосереднього проведення ремонтних робіт та з метою відзначення на високому рівні 150-річчя з дня народження Лесі Українки.
За інформацією міської ради