Аудитори вважають, що Водоканал може знизити собівартість послуг навіть без додаткових капіталовкладень

Аудитори вважають, що Водоканал може знизити собівартість послуг навіть без додаткових капіталовкладень

9 листопада 2018 року за підсумками тендеру було визначено аудиторську фірму, з якою уклали договір на проведення незалежного технічного і фінансового аудиту господарської діяльності комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства». Нею стала ПАТ АФ «Перспектива — К» із Києва. Вартість аудиторських послуг склала 198 тис. 900 грн. Про це повідомляв відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради.
Рішення про проведення аудиту Водоканалу було ухвалено на сесії міської ради. Воно стало наслідком обурення громади постійними підвищеннями тарифу на воду, незадоволенням її якістю, частими перебоями з водопостачанням, а також необхідністю мільйонних компенсацій із міського бюджету на оплату Водоканалом боргів за спожиту електроенергію. Ініціаторами аудиту виступила група депутатів від «Самопомочі» на чолі з Сергієм Хапчуком.
У грудні ПАТ АФ «Перспектива — К» завершила аудит і представила його результати замовнику — управлінню житлово-комунального господарства міської ради, а також депутатам міської ради.
Як стверджував депутат Сергій Хапчук, спираючись на матеріали аудиту, «Перспектива — К» запропонувала цілком реальні для реалізації кроки для покращання діяльності Водоканалу.
Втім, як у кожній ситуації і справі, є прихильники і скептики. Скептично налаштовані депутати міської ради, окремі працівники органів місцевого самоврядування і громадські активісти звинуватили «Самопоміч» та інших депутатів, котрі підтримали рішення про аудит, у викиданні «на вітер» двохсот тисяч гривень із міського бюджету, потрачених на послуги ПАТ АФ «Перспектива — К».
Тому активісти «Самопомочі» організували прес-конференцію для місцевих ЗМІ із керівником та інженером ПАТ АФ «Перспектива — К». Далі події розвивалися за цікавим сценарієм.
Представників преси було запрошено на 14:00, 24 січня, у конференц-залу Будинку рад. Невдовзі після цього відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради повідомив ЗМІ про зустріч аудиторів із громадою міста, але вже… на 13:00 того ж дня у великій залі Будинку рад.
На 13 годину у великій залі зібралися міський голова, депутати міської ради, члени виконавчого комітету, керівники установ, організацій і підприємств. Але аудитори… відмовилися виступати перед багаточисельною публікою.
Секретар міської ради Василь Остапчук повідомив, що аудитори відмовляються виступати перед депутатами, бо хочуть вести діалог лише у робочій групі.
Як пізніше пояснив при спілкуванні з пресою керівник компанії Андрій Комаров, свої висновки і результати аудиту вони вже захистили перед замовником. Більше того, вони готові й далі співпрацювати, надаючи консультації, в разі потреби, але винятково з професіоналами в галузі водопостачання — з інженерами, тобто, з тими, хто безпосередньо втілюватиме в життя запропоновані моделі для оптимізації роботи Водоканалу.
— В аудиторів взагалі немає такої процедури, як виступ перед громадою. Ми укладали договір із міською радою і вже відзвітувались. Ми не готові виступати перед великою аудиторією. Нас, інженерів і економістів, цьому не навчають. Ми їхали сюди зустрітись із фахівцями, робочою групою, аби уточнити певні деталі щодо результатів аудиту. Натомість побачили, що аудит Водоканалу намагаються перетворити на політику. Я до цього не готовий і участі у цьому брати не буду, — пояснив Андрій Комаров.
Власне, прес-конференція відбулася в офісі "Самопомочі", оскільки після такого повороту подій її організатори пояснили, що конференц-залу Будинку рад їм вже не надають.
Упродовж більше, як години, керівник ПАТ АФ "Перспектива — К" та інженер компанії детально, але адаптовано до розуміння широким загалом, пояснювали, яким чином, на їхню думку, можна зменшити витрати на енергоспоживання Водоканалу, як відрегулювати тиск у мережах, щоб зменшити втрати і ймовірність поривів тощо.
Головне, що підкреслили аудитори: на першому етапі заходи щодо оптимізації роботи Водоканалу можна проводити без залучення додаткових бюджетних коштів.
Не вдаючись до технічних подробиць (адже аудитори мають рацію — про закони гідродинаміки потрібно говорити з тими, хто в цьому розуміється), представники аудиторської фірми запевнили, що ефект від виконання їхніх рекомендацій Водоканал відчув би вже цієї осені. Це, звісно, за умови, якщо не гаяти час, а починати працювати в цьому напрямку "ще вчора".
Нагадаємо, що рішенням виконавчого комітету міської ради від 16.01.2019 р. №897 збільшено вартість послуг із централізованого водопостачання та водовідведення до наступних величин: вартість послуги водопостачання збільшено на 3,28 грн. і становить 14,58 грн./1 куб. м. із ПДВ; вартість послуги водовідведення збільшено на 2,72 грн. і становить 21,19 грн./1 куб. м. із ПДВ. Для тих, хто користується обома послугами, сумарний тариф складає 35,77 грн.
* * *

Газета "Звягель" звернулася до керівниці Водоканалу з проханням прокоментувати результати аудиту. Тобто, якщо рекомендації аудиторської фірми доречні, то чи планує Водоканал їх впроваджувати у своїй роботі, і, якщо планує, то коли. Або ж, можливо, на підприємстві вважають, що аудитори надали їм непрофесійні чи неможливі для технічної реалізації поради. Начальник Водоканалу Алла Левицька пообіцяла підготувати щодо цього статтю, яку ми розмістимо в одному з найближчих номерів "Звягеля". Тож, чекайте продовження теми.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА