Хроніка 6/2019

Хроніка 6/2019

\"ХронікаДТП НА «СВІТАНКУ»
У Новограді-Волинському, по вулиці Житомирській, сталася дорожньо-транспортна пригода, в якій постраждали діти.
Так, до чергової частини Новоград-Волинського відділу поліції 4 лютого, близько 11 години, надійшло повідомлення про те, що по вулиці Житомирській, поблизу будинку №36, сталася ДТП із потерпілими. На місце пригоди виїхали представники патрульної поліції та слідчо-оперативна група Новоград-Волинського ВП.
На місці події стало відомо, що близько 11 години водій автомобіля «BMW 318», рухаючись вулицею в напрямку центру міста, не впорався з керуванням та виїхав на зустрічну смугу руху, де здійснив зіткнення з автомобілем «ВАЗ-2106», який рухався у зустрічному напрямку.
У результаті дорожньо-транспортної пригоди травми різного ступеня отримали водій та пасажири «ВАЗівки», серед яких — двоє малолітніх дітей.
Триває з’ясування всіх обставин події у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
АВТОБУС «ГДАНСЬК-КИЇВ» ЗАГОРІВСЯ НА ДОРОЗІ
4 лютого, в ранковий час, у Пулинському районі під час руху загорівся автобус. Відеозапис займання рейсового автобусу виклали на відеохостингу YouTube.
Представники патрульної поліції Житомирщини підтвердили відомості про займання пасажирського автобуса.
«4 лютого, о 8:43, надійшло повідомлення про те, що на 185-му км автодороги «Київ — Чоп», біля с.Молодіжне Пулинського району, під час руху загорівся двигун в автобусі марки «Setra». Потерпілих немає. Загоряння локалізовано», — розповіла співробітник патрульної поліції Житомирської області Тетяна Носадчук.
Також вказується, що автобус рухався за маршрутом «Гданськ-Київ».
04141.com.ua

СБУ ЗАТРИМАЛА ТОРГОВЦІВ ЗБРОЄЮ
СБУ під час проведення заходів із протидії незаконному обігу зброї здійснила блокування продажу військових засобів ураження.
Оперативними працівниками було встановлено, що двоє, раніше судимих, мешканців Новограда-Волинського налагодили збут зброї та боєприпасів, які, за попередньою інформацією, вони викрали з однієї з військових частин, що дислокуються на території області. «Клієнтів» чоловіки підшуковували серед своїх знайомих та представників місцевих кримінальних кіл.
Правоохоронцями було здійснено затримання двох злочинців неподалік Новограда-Волинського, коли вони в черговий раз продавали зброю, з двома автоматами із магазинами, пістолетом із набоями та глушником, за які вони планували виручити 65 тис. грн. Під час проведення спецоперації один із торгівців зброєю намагався чинити збройний опір співробітникам Служби безпеки України.
Під час проведення обшуку зі схованки, облаштованої у лісосмузі неподалік Новограда-Волинського, слідчі вилучили ще два автомати, три пістолети, глушники та набої різного калібру.
У рамках кримінального провадження, відкритого за ч.3 ст.410 та ч.1 ст.263 Кримінального кодексу України, тривають невідкладні слідчі дії. Наразі вирішується питання щодо оголошення затриманим про підозру та обрання міри запобіжного заходу.
Операція із викриття зловмисників проводилася співробітниками Управління Служби безпеки України в Житомирській області, спільно зі слідчими Теруправління Державного бюро розслідувань, розташованого у Хмельницькому, під процесуальним керівництвом військової прокуратури Житомирського гарнізону Центрального регіону.
За інформацією СБУ

У СЕЛІ ЧЕРВОНА ВОЛЯ РОЗІКРАЛИ ГРОШІ НА ОСВІТЛЕННЯ ВУЛИЦЬ
В обласному бюджеті 2018 року передбачили кошти на проект «Засвітимо Житомирщину». Загальна вартість проекту зі співфінансуванням із ДФРР та місцевих бюджетів складала близько 19,5 млн. грн.
Під кінець 2018 року Житомирська ОДА повідомила, що в рамках вказаної програми «засвітили» аж 52 села. В реальності найвіддаленіше село Новоград-Волинського району — Червона Воля — й надалі освітлюється від «партизанського вогнища», не виконано жодних передбачених проектом робіт.
Новоград-Волинською міськрайонною прокуратурою було зареєстроване кримінальне провадження №42019061240000002 від 15.01.2019 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України.
Йдеться про те, що 04.12.2018 р. між Департаментом регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації та ТОВ «УК «Комфорт-Буд» укладено договір будівельного підряду №82. Згідно з умовами укладеного договору, ТОВ «УК «Комфорт-Буд» зобов’язується на свій ризик власними та залученими силами і засобами виконати, відповідно до умов Договору та проектно-кошторисної документації, будівельні роботи щодо об’єкту: «Капітальний ремонт вуличного освітлення в с.Червона Воля Новоград-Волинського району Житомирської області», а Департамент регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації зобов’язується прийняти ці роботи та оплатити їх.
Загальна вартість робіт за договором становить 437555,00 грн. Договір набуває чинності з моменту його підписання Сторонами та діє до повного виконання Сторонами своїх зобов’язань, але не пізніше, ніж до 31.12.2018 р.
У відповідності до календарного графіку виконання робіт, який є невід’ємною частиною договору підряду, ТОВ «УК «Комфорт-Буд» у грудні 2018 року мав виконати роботи з капітального ремонту вуличного освітлення в с.Червона Воля Новоград-Волинського району Житомирської області.
Разом із тим установлено, що роботи з капітального ремонту вуличного освітлення в с.Червона Воля підрядником не проведені взагалі. У той час, як 21.12.2018 р. Сторонами підписані акти приймання виконаних будівельних робіт та довідка про вартість виконаних будівельних робіт форми №КБ-3, відповідно до яких роботи виконані у повному обсязі. Згідно з платіжним дорученням від 21.12.2018 р. №13 із підрядником за нібито проведені роботи проведено розрахунок у повному обсязі.
Із наведеного вище вбачається, що службовими особами ТОВ «УК «Комфорт-Буд» та Департаменту регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації до офіційних документів — актів приймання виконаних робіт та довідки про вартість виконаних будівельних робіт — ймовірно, внесено неправдиві відомості щодо виконання робіт із капітального ремонту вуличного освітлення.
04141.com.ua

ЧИНОВНИКИ ПРОДОВЖУЮТЬ «ЗАБУВАТИ» ПОДАВАТИ ДЕКЛАРАЦІЇ
Органи прокуратури Житомирської області продовжують вживати заходи щодо протидії адміністративним правопорушенням, пов’язаним із корупцією.
Так, Новоград-Волинською місцевою прокуратурою забезпечено участь у розгляді адміністративного протоколу за фактом вчинення завідувачем сектору одного з управлінь Ємільчинської райдержадміністрації адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією.
Установлено, що посадова особа, будучи суб’єктом відповідальності за корупційні правопорушення, не додержалася вимог ч.2 ст.52 Закону України «Про запобігання корупції».
Зокрема, придбавши 19.09.2018 р. у Житомирі квартиру вартістю понад 800 тис. грн., посадовець подав декларацію про суттєві зміни у майновому стані не протягом 10 днів, як передбачено чинним законодавством, а лише 06.11.2018 р.
За результатом розгляду протоколу постановою Ємільчинського районного суду керівника сектору визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.172-6 КУпАП та накладено стягнення у вигляді штрафу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 грн.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАВАДИЛИ СІМЕЙНОМУ ДЕБОШИРУ ВЧИНИТИ САМОГУБСТВО
2 лютого, близько 1 години ночі, до Новоград-Волинського відділу поліції надійшло повідомлення про сімейний дебош у квартирі звягельчан. Для перевірки відомостей за вказаною адресою виїхали працівники сектору реагування патрульної поліції.
\"ХронікаБуло встановлено, що у помешканні відбувалась гучна сварка між подружжям. Поки правоохоронці розмовляли з обома, з’ясовуючи обставини, 33-річний господар раптово вибіг у сусідню кімнату і вистрибнув через віконний отвір у балконних дверях.
Миттєво зорієнтувавшись, поліцейські підхопили травмованого склом чоловіка і не дозволили йому викинутись із балкону на 2-му поверсі. На місце події негайно було викликано «швидку» та слідчо-оперативну групу відділу поліції.
Зважаючи на збуджений стан чоловіка і його поранення, до прибуття медиків поліцейські знерухомили травмованого, в якого лікарі діагностували різані рани та пневмоторакс, отримані внаслідок ушкодження склом. Нині його госпіталізовано до реанімаційного відділення.
Про травмованого відомо, що він раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, у тому числі — за тяжкі злочини. До поліції вже надходили повідомлення про спроби чоловіка покінчити життя самогубством.
Попередня правова кваліфікація події — ст.128 (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПОЛІЦІЯ НОВОГРАДА ПЕРЕВІРЯЄ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО МОЖЛИВЕ ПОРУШЕННЯ ВИБОРЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА
Йдеться про розповсюдження агітаційних матеріалів та розміщення на вуличних білбордах плакатів без вихідних відомостей. Нині проводиться відповідна перевірка.
30 січня до Новоград-Волинського відділу поліції надійшло повідомлення від представника громадської організації про розміщення на вуличних банерах у районному центрі агітаційних плакатів кандидатів у Президенти України без вихідних відомостей. Заявник повідомив про розміщення на 4 вуличних білбордах у Новограді-Волинському матеріалів передвиборчої агітації без вихідних відомостей трьох кандидатів у Президенти України.
Відповідна інформація належним чином зареєстрована. За вказаними фактами поліція розпочала перевірки.
04141.com.ua

У БЕРДИЧЕВІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ХЛОПЦЯ ЗА ПІДОЗРОЮ У ВБИВСТВІ
1 лютого на лінію «102» надійшло повідомлення про вбивство 78-річної жінки. За обгрунтованою підозрою у вчиненні цього злочину поліція затримала 20-річного онука жінки, який проживав разом із загиблою. Триває з’ясування усіх обставин та причин.
Повідомлення про подію надійшло близько півночі від онука. На місце події, у с.Сингаївка, негайно виїхали група швидкого реагування та слідчо-оперативна група Бердичівського відділу поліції.
Як тільки отримана інформація про злочин підтвердилась, до району виїхала і слідчо-оперативна група Головного управління Нацполіції в Житомирській області.
Попередньо встановлено, що 78-річна жінка проживала у власному будинку разом із 20-річним онуком. Хлопець раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за учинення грабунку.
На момент прибуття поліцейських бабуся, в якої медики «швидкої» виявили рублену рану голови, була у свідомості та могла спілкуватись. Проте під час подальшого транспортування до лікарні вона померла.
На місці події поліцейські вилучили низку речових злочинів, у тому числі — знаряддя, яким травмовано жінку.
20-річний онук стверджує про свою причетність до травмування загиблої через побутовий конфлікт. Нині ця інформація перевіряється у рамках кримінального провадження, розпочатого за ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Хлопця затримано у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
Вилучене буде направлено на експертизу, слідчі клопотатимуть про отримання ухвал суду на проведення й інших необхідних досліджень.
Законодавством України за умисне вбивство передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 15 років.
У ЖИТОМИРІ ПОЛІЦІЯ ВСТАНОВЛЮЄ ПРИЧЕТНИХ ДО ХУЛІГАНСТВА
1 лютого до Житомирського відділу поліції звернувся керівник місцевого осередку однієї з політичних партій із заявою про хуліганські дії, учинені на будівлі офісу. На місці події працювала слідчо-оперативна група. Розпочато досудове розслідування.
Заявник розповів, що на стінах приймальні партії упродовж ночі з’явились написи та було зірвано табличку з назвою.
На місце події виїжджала слідчо-оперативна група Житомирського відділу поліції, яка зафіксувала всі обставини. Увечері того ж дня надійшло також повідомлення про облиття фарбою дверей офісу партії, розташованого за іншою адресою.
Розпочато кримінальне провадження. Попередня правова кваліфікація — ст.296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. Поліція проводить заходи для встановлення причетних осіб.
НА ЖИТОМИРЩИНІ ВПРОДОВЖ ДОБИ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИКРИЛИ 5 КРАДІЇВ
31 січня поліцейські територіальних підрозділів встановили 5 підозрюваних у причетності до крадіжок. Загалом же до поліції упродовж доби надійшло 26 повідомлень про такі правопорушення. Тривають перевірки за кожним із зареєстрованих фактів.
У Житомирі поліцейські затримали 45-річного чоловіка за обгрунтованою підозрою у крадіжці з квартири жителя обласного центру вартісного телефону. Розшуківці встановили, що гаджет чоловік здав до ломбарду. Нині підозрюваний дає свідчення у відділі поліції. Раніше він уже притягувався до кримінальної відповідальності за майнові злочини.
У Коростені та Коростишеві двоє чоловіків намагались викрасти продукти харчування та солодощі із супермаркетів. В обох випадках були викриті працівниками закладів та передані поліції.
В Ємільчинському районі двоє парубків викрали зі школи чавунні секції батарей опалення. Для цього вечірньої пори пошкодили замки на вхідних дверях та проникли у приміщення.
21-річного жителя цього ж району поліцейські підозрюють у крадіжці мобільного телефону у жителя с.Сімаківка в новорічну ніч. Парубок свою причетність до злочину визнає.
Нині за цими фактами проводяться досудові розслідування та встановлюються всі обставини.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

СУДИТИМУТЬ НІКОПОЛЬЧАНИНА, ЯКИЙ ЗА 500 ТИС. ГРН. СКОЇВ УБИВСТВО
Прокуратурою Житомирської області затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом скоєння жителем Нікополя незакінченого замаху на умисне вбивство двох осіб, з корисливих мотивів, вчинене на замовлення, а також незаконному носінні, придбанні та зберіганні вогнепальної зброї, бойових припасів та вибухових речовин без передбаченого законом дозволу.
Наразі обвинувальний акт за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.15, п.1,6, 11, ч.2 ст.115 та ч.1 ст.263 КК України, скеровано до суду для розгляду по суті.
Досудовим розслідуванням установлено, що, раніше судимий, 32-річний житель Нікополя, діючи за заздалегідь розробленим замовником вбивства планом (матеріали стосовно нього виділені в окреме провадження), за усною домовленістю зобов’язався за винагороду (500 тис. грн.) позбавити життя чоловіка, з яким організатор вбивства мав неприязні стосунки.
У подальшому, діючи за розробленим планом, нікопольчанин одержав від замовника вбивства зброю і бойові припаси та, перебуваючи постійно на телефонному зв’язку із замовником, який координував його дії, скоїв замах на вбивство.
Зокрема, у липні минулого року, рухаючись на власному автомобілі по автодорозі «Київ — Чоп», поблизу с.Оліївка Житомирського району, наздогнав автомобіль, за яким стежив, та здійснив постріли. Однак, куля вцілила у пасажирку, яка сиділа поруч із водієм, на якого організовано замах на вбивство.
Під час обшуку у готельному номері, де зупинився після скоєння замаху на вбивство зловмисник, правоохоронці виявили вогнепальну зброю, зокрема, автомат «Калашникова» 5,45 мм, перероблений газовий пістолет, з якого ним здійснено постріли, бойові припаси до вогнепальної зброї, вибухову речовину.
Досудове розслідування проводило слідче управління Головного управління Нацполіції в області під процесуальним керівництвом прокуратури Житомирської області. Провадження розглядатиме Житомирський районний суд, публічне обвинувачення здійснюватиме прокуратура області.
СУДИТИМУТЬ ВОДІЯ-ГІПЕРТОНІКА ЗА СКОЄННЯ ДТП
Під процесуальним керівництвом прокуратури Житомирської області закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом скоєння дорожньо-транспортної події, унаслідок якої один пішохід загинув, а двох інших травмовано.
28.01.2019 р. прокуратурою області затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч.2 ст.286 КК України та скеровано до Народицького районного суду для розгляду по суті.
Приватного підприємця, 55-річного чоловіка, обвинувачують у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть однієї потерпілої та ще двом — тілесні ушкодження середньої тяжкості.
Досудовим розслідуванням установлено, що у травні минулого року, рухаючись на власному автомобілі та усвідомлюючи, що з 2013 року хворіє на гіпертонічну хворобу ІІ ступеня, яка входить до Переліку захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування транспортними засобами категорії «В», своїми діями створив загрозу безпеці дорожнього руху.
Зокрема, проявивши недбалість щодо свого хворобливого стану, короткочасно втратив свідомість, що призвело до втрати керування автомобілем та наїзду на трьох пішоходів, які рухалися у попутному напрямку.
Порушення Правил дорожнього руху водієм призвело до загибелі на місці скоєння ДТП одного пішохода та травмуванню двох інших. Досудове розслідування проводило Головне управління Нацполіції в області.
Публічне обвинувачення у суді здійснюватиме прокуратура області.
Санкція зазначеної статті передбачає покарання: позбавлення волі на строк від трьох до восьми років із позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.
Прес-служба прокуратури Житомирської області