Скульптура Богородиці похилила голову: чому виник розбрат навколо неї?

Скульптура Богородиці похилила голову: чому виник розбрат навколо неї?

Матір Божа комусь завадила. А ломбарди, аптеки і лото на кожному кроці — ні?!У Новограді-Волинському навколо скульптури Божої Матері, що схиляє голову у молитві, встановленої два місяці тому біля кав’ярні «My Coffeе», розгорівся конфлікт. Громада поділилася на два табори: одні вважають, що центральна частина міста, біля кафе — непідходяще місце для релігійної споруди, переконуючи у «нав’язуванні католицької релігії», інші констатують: «Вам що не зроби — все одно буде погано».
Каплички і релігійні скульптури повсюди здавна встановлюють на Західній Україні. Ця традиція повелася з часів, коли люди, не маючи змоги ходити до храмів через віддаленість чи проблеми зі здоров’ям, встановлювали маленькі споруди для молитов ближче до осель. Має продовження звичай дотепер: нерідко можна побачити, що у автівках чи маршрутках люди хрестяться, проїжджаючи або проходячи повз.
Не так давно традиція перекочувала до нас. Попри те, що усі інші регіони України, будемо відвертими, у силу історичних обставин не такі релігійні, як Захід. Сучасна війна на Сході, зокрема, вплинула на світогляд багатьох українців, спровокувавши переосмислення значення віри та духовної сили.
Власники кав’ярні «My Coffeе» кажуть: встановили скульптуру за власний кошт на орендованій ними землі, щоб вона стала духовною прикрасою міста:
— Неправильно вважати цю релігійну споруду католицькою, адже Богородиця — єдина і для православних, і для католиків, — висловила думку власників дружина Марина Малиновська. — Мій чоловік — католик, я — православна, дитина хрещена у церкві, і нічого конфліктного у цьому не бачимо. Жодних релігійних переконань у встановленні скульптури ми не переслідували.
Такі споруди є у багатьох містах, як показник того, що люди цінують мир та злагоду, вірять у Божу благодать та захист. Офіційного дозволу ми не брали. При замовленні у Львові нам пояснили, що дозволи не потрібні, бо встановлюємо на території, за оренду якої ми платимо кошти у бюджет. Потім у місті почалися різні розмови.
З одного боку — мешканці та гості міста фотографуються біля статуї, багатьом вона не заважає. Навпаки, приходять до нас, дякують за промінчик духовності у цьому матеріальному, не завжди справедливому і жорстокому світі. Разом із тим, деякі громади виступають проти, мовляв, скульптура встановлена у непідходящому місці. До нас зверталися представники влади, ми писали пояснення з цього приводу. Наразі невідомо, що буде далі, — стурбовані власники закладу.
Сваритися ні з ким власники не хочуть, адже переслідують вони мирні цілі. Не приховують, що негативна реакція для них неприємна, а на супротив окремих містян вони зовсім не сподівалися.
— Забрати статую — не проблема, хоча ми би хотіли, щоб вона залишилася і несла своєю присутністю мир, а не сварки. Якщо конфлікт триватиме, то встановимо її, наприклад, на своєму подвір’ї. Наразі прагнемо пояснити громаді свої мотиви, щоб уникнути критики. Сподіваємося, що усі разом дійдемо згоди у цьому питанні, — вірять господарі кав’ярні, яка, до речі, у місті з’явилася не так давно і полюбилася відвідувачам. Чи вплине авторитет господарів закладу на рішення влади?
Як повідомили «Звягелю» у відділі інформації, розібратися з ситуацією міський голова доручив керівнику управління архітектури Дмитру Гудзю. Він зараз перебуває у відпустці, а наступного тижня, коли виходить, запланована нарада з цього приводу.
В одних містах споруди Богородиці без жодних розмов стали берегинями територій, а у Новограді-Волинському релігійна споруда вступила у суперечку з протилежними переконаннями та ландшафтом.
Тож, стоїть скульптура Божої Матері з похиленою у молитві головою, а поруч — наради управлінців та вирішення своєї долі задумливо чекають ангели…
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА