Начальник Водоканалу: «Аудитор на прес-конференції свідомо «помиляється» у своєму твердженні щодо проведення оптимізації без залучення коштів»

24 січня представники столичної фірми «Перспектива — К» на прес-конференції щодо підсумків аудиту Новоград-Волинського водоканалу зазначили, що Водоканал може оптимізувати роботу господарства навіть без додаткових капіталовкладень. Принаймні, на першому етапі. Вони також підкреслили, що із впровадженням у життя їхніх рекомендацій не варто зволікати. Тоді економічний ефект водопостачальне підприємство відчує вже цієї осені. (Детальніше про прес-конференцію та події навколо неї йшлося у минулому номері «Звягеля»).
Газета «Звягель» звернулася до начальниці Новоград-Волинського водоканалу Алли Левицької з проханням прокоментувати результати аудиту. Тобто, якщо рекомендації аудиторської фірми доречні, то чи планує Водоканал їх впроваджувати у своїй роботі і, якщо планує, то коли. Або ж, можливо, на підприємстві вважають, що аудитори надали їм непрофесійні чи неможливі для технічної реалізації поради.
Пропонуємо вашій увазі лист-відповідь (від 05 лютого 2019 року №167) за підписом начальника КП НВМР «ВУВКГ» А.П.Левицької:

«Так, у грудні 2018 р. фірмою «Перспектива — К» проведено аудит Водоканалу. До речі, так званий, технічний аудит проводився одним спеціалістом протягом одного дня, а фінансовий — двома спеціалістами протягом 5-ти днів. За його результатами, аудиторською фірмою зроблено висновок, що для покращання роботи підприємства необхідно провести роботи з оптимізації системи водопостачання міста, які, за твердженням аудитора, мають відбуватися безкоштовно, тобто, без залучення будь-яких коштів. При цьому цим же висновком аудиту визнано, що водопровідні мережі міста на 92% (а це — 180 км водопроводів та встановленої на них запірно-регулюючої арматури) повністю використали свій термін експлуатації і потребують заміни.
Беручи до уваги вищенаведене, виникає запитання: «Де, хто і в якій кількості безкоштовно видає водопровідні труби, запірно-регулюючу арматуру та всі інші необхідні матеріали?» Відповідь: «Ніхто і ніде».
На прес-конференції аудитор ніби ненароком доторкнувся до законів гідравліки, тобто, гідравлічної роботи системи водопостачання: «Мовляв, про це потрібно говорити з тим, хто в цьому розбирається». Аудитор має фахову освіту (диплом з кваліфікації «інженер-будівельник» за результатами закінчення Донбаської академії будівництва та архітектури за спеціальністю «Водопостачання, каналізація, охорона та раціональне використання водних ресурсів» (саме так підписаний його аудиторський висновок), тож прекрасно знає, що гідравлічна система працює як єдиний цілісний механізм, і її регулювання проводиться у відповідності до гідравлічного розрахунку водопровідної мережі, а не всліпу, як ним пропонується. Запропоноване регулювання призведе не до економії виробничих витрат та зменшення поривів, а до колапсу в системі водопостачання міста, до значного збільшення витрат на її відновлення і направлене на те, щоб мешканці міста взагалі забули смак водопровідної води.
Ще з 2014 року існує проект «Схеми оптимізації систем водопостачання та водовідведення м.Новоград-Волинський Житомирської області», розроблений державним підприємством «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства». Інститутом було повністю досліджено роботу даних систем нашого міста і, відповідно, розроблено схеми оптимізації систем водопостачання та водовідведення, до речі, ці роботи спеціалістами інституту проводилися майже рік (10 місяців).
Саме проектом «Схеми оптимізації систем водопостачання та водовідведення м.Новоград-Волинський Житомирської області» і передбачені необхідні заходи, виконання яких дасть можливість провести гідравлічний розрахунок водопровідної системи міста, а відповідно — і її регулювання.
Проект «Схеми оптимізації систем водопостачання та водовідведення міста Новограда-Волинського Житомирської області» був затверджений рішенням сесії Новоград-Волинської міської ради №255 від 23.02.2017 р. На його виконання у грудні 2017 р. сесія Новоград-Волинської міської ради затвердила Програму розвитку комунального підприємства Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» на 2018-2025 роки, яка конкретизує всі заходи, необхідні до виконання та їх вартість (рішення №429 від 22.12.2017 р.). Дані роботи проводитимуться після виділення необхідних коштів, оскільки в структурі тарифу на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення відсутня стаття на проведення капітальних ремонтів. Згідно з наданими інститутом висновками, вартість робіт з оптимізації лише системи водопостачання міста в цінах 2014 р. становить 34,7 млн. грн. А скільки це коштуватиме в сьогоднішніх цінах?
І це проблема не одного Новоград-Волинського водоканалу. Це проблема всіх водоканалів України, які, як правило, не мають відповідного програмного забезпечення для створення електронної карти мереж і проведення гідравлічного розрахунку їх роботи при мінімальному, максимальному та протипожежному споживанні води містом.
Отже, аудитор на прес-конференції свідомо «помиляється» у своєму твердженні щодо проведення оптимізації без залучення коштів, оскільки у друкованому висновку в розділі «Довгострокова перспектива» він пропонує затвердити план капітального ремонту водопровідних та каналізаційних систем на 2019 рік та джерела їх фінансування. До речі, банальна заміна засувки у відповідності до «Правил технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України», які введені в дію з 1 листопада 1995 року (п.9.3.3) і на які постійно посилається аудитор, — це вже капітальний ремонт, а це, відповідно, виготовлення проектно-кошторисної документації і т.д. Тобто, залучення коштів із передбачених джерел фінансування.
Таким чином, вчитавшись у висновок аудитора, ми бачимо наступне: аудит підтвердив правильність наших дій щодо розроблення та виготовлення у 2014 р. проекту схем оптимізації вказаних мереж, наявністю якого аудитор не цікавився, але для його виконання необхідно залучити відповідні кошти».
* * *

Нагадаємо, що проведення незалежного технічного і фінансового аудиту господарської діяльності комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проводилося відповідно до рішення сесії міської ради. Ініціаторами аудиту виступила група депутатів від «Самопомочі» на чолі з Сергієм Хапчуком.
9 листопада 2018 року за підсумками тендеру було визначено аудиторську фірму. Нею стало ПАТ АФ «Перспектива — К» із Києва. Вартість аудиторських послуг склала 198 тис. 900 грн.
Підготував Олег БРЮХАНОВ