Комплексне утеплення будинку може знизити тариф на тепло майже вдвічі

Комплексне утеплення будинку може знизити тариф на тепло майже вдвічі

\"КомплекснеПро це повідомляє КП НВМР «Новоград-Волинськтеплокомуненерго», приводячи приклад багатоквартирного житлового будинку по вул.Житомирська, 53. Комплекс заходів із термомодернізації будинку, проведених влітку 2017 року, дозволив знизити тариф на тепло за січень 2019 року до 28,7 грн. за кв.м. Тоді як для схожих за структурою будинків тариф у зазначений період досягав майже 50 грн. за кв.м.
На сьогодні зростання тарифів на енергоносії є основною темою для дискусій, і не даремно. Нерідко суми в платіжках є непідйомними для багатьох українців. Із початком опалювального періоду мешканці багатоквартирних будинків починають отримувати квитанції за централізоване опалення, і суми в цих платіжках є найбільшими серед усіх комунальних послуг. Це і не дивно, адже саме теплова енергії є результатом споживання всіх енергоносіїв (газ, електроенергія, вода), а ціни на них, як ви знаєте, на теперішній час захмарні. Однак, при комплексному підході, зменшити нараховані суми за тепло можливо.
Для прикладу КП НВМР «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» приводить багатоквартирний житловий будинок, що знаходиться за адресою: вул.Житомирська, 53. Саме в цьому будинку влітку 2017 року було здійснено комплекс заходів щодо підвищення енергоефективності. Так, саме комплекс, адже мова йде не тільки про утеплення фасаду, горища, балконів, вікон, а й про повну заміну та модернізацію теплового вузла будинку, часткову заміну труб внутрішньобудинкової системи теплопостачання з виконанням робіт щодо теплоізоляції всіх трубопроводів. Саме весь комплекс заходів разом із тепловим лічильником дали змогу зменшити споживання теплової енергії до 30%.
Найбільш важливим і зрозумілим є остаточний результат, виражений у грошовому еквіваленті. Тому, для порівняння, наводимо приклади тарифів за 1 кв.м в однотипних будинках, що оснащенні тільки лічильниками теплової енергії:


































Період
Жовтень, 2018 Листопад, 2018 Грудень, 2018 Січень, 2019
Житомирська, 53 5,71 17,76 25,77 28,7
Житомирська, 64 6,57 28,6 43,32 47,26
Шевченка, 71 7,51 29,83 43,13 49,33

Із наведених вище цифр видно, що проведена робота та вкладені кошти не були даремні, — результати очевидні.
Отже, підводячи підсумки, із впевненістю можемо стверджувати, що економити на централізованому опаленні цілком реально. Так, це потребує не малих капіталовкладень, але воно того варте. Також не потрібно забувати, що з жовтня 2014 року діє урядова програма «Теплі кредити». Відповідно до цієї програми, передбачено відшкодування з Держбюджету до 70% від суми кредиту для ОСББ.
Також КП НВМР «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» інформує всіх мешканців безпідвальних багатоквартирних будинків про намір оснастити дані будинки лічильниками теплової енергії за рахунок КП НВМР «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» по закінченню опалювального сезону 2018-2019 років.
За інформацією Теплокомуненерго підготував Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА