Хроніка 7/2019

Хроніка 7/2019

НА ЖИТОМИРЩИНІ СЛІДЧІ ОГОЛОСИЛИ ПІДОЗРУ ПРОДАВЦЮ ЗБРОЇ
\"Хроніка8 лютого слідчі обласного главку поліції, спільно зі співробітниками УСБУ в регіоні, затримали одразу після вчинення злочину 36-річного жителя м.Малин. Чоловік продав тротилову шашку, електродетонатор та патрони. Під час подальших обшуків було також вилучено зброю, детонатори, вибухові речовини та інші свідчення протиправної діяльності.
Затримання продавця стало результатом спецоперації правоохоронців із викриття угрупування торговців зброєю та вибухівкою.
За наявною інформацією до його складу входило четверо осіб, які скуповували вивезені зі сходу держави боєприпаси, вибухівку та зброю. А згодом їх перепродавали, підшукуючи зацікавлених у такому товарі осіб.
8 лютого слідчі Головного управління Нацполіції, спільно зі співробітниками УСБУ в регіоні, під процесуальним керівництвом військової прокуратури Житомирського гарнізону затримали у Малині 36-річного місцевого жителя. Чоловік щойно продав за 1,5 тисячі гривень тротилову шашку, електродетонатор та близько сотні патронів до автоматичної зброї.
Він був затриманий у рамках повноважень ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
Цього ж дня правоохоронці провели 8 санкціонованих обшуків, у тому числі — за місцями проживання причетних до угрупування. У результаті вилучено беззаперечні докази протиправної діяльності: зброю, 12 тротилових шашок, детонатори, боєприпаси, значні суми готівки та інше.
Затриманому оголошено про підозру у вчиненні правопорушень, передбачених ч.2 ст.28 (Вчинення злочину групою осіб… за попередньою змовою…) та ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін до 7 років.
Тривають заходи із викриття інших членів угрупування.
ЗА ФАКТОМ БІЙКИ ШКОЛЯРОК У ЖИТОМИРІ ПОЛІЦІЯ РОЗПОЧАЛА КРИМІНАЛЬНЕ ПРОВАДЖЕННЯ
6 лютого у соціальній мережі з’явилось відео бійки неповнолітніх дівчат. Поліція встановила всіх зафільмованих дійових осіб. Досудове розслідування розпочато за фактом хуліганства.
У ході перевірки, проведеної 6 лютого, за фактом виявлення відповідного відео у соцмережі, поліцейські встановили усіх учасників зафільмованої події. Попередньо з’ясовано, що конфлікт виник між двома неповнолітніми школярками, згодом у нього втрутились й інші дівчата. Бійка стала результатом цього конфлікту.
На даний час встановлено, що потерпілою є 15-річна житомирянка, яка перебуває під опікою бабусі.
Водночас відомо, що іншими учасниками конфлікту є троє жительок обласного центру, віком від 13 до 16 років. Усі вони навчаються у різних навчальних закладах Житомира.
Із дівчатами продовжують працювати поліцейські ювенальної превенції. Вирішується питання про притягнення їх батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей (ст.184 КУпАП).
Усі причини та обставини події з’ясовуються у рамках розпочатого кримінального провадження за ч.1 ст.296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

СУДИТИМУТЬ ПІДПРИЄМЦІВ, ЯКІ ОРГАНІЗУВАЛИ НЕЛЕГАЛЬНЕ ПЕРЕВЕЗЕННЯ, ЩО СПРИЧИНИЛО ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНУ ПОДІЮ, У ЯКІЙ ЗАГИНУЛИ 11 ОСІБ
Прокуратурою Житомирської області затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом випуску в експлуатацію технічно несправного транспортного засобу та заміни номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу, вчинених нелегальним перевізником та власником автобуса, що призвело до смертельної дорожньо-транспортної події.
Наразі обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ст.287, ст.290 КК України скеровано до Житомирського районного суду для розгляду по суті.
Установлено, що два підприємці, жителі Рівненської області, з метою власного збагачення, протягом тривалого часу, з вересня 2016 р. по липень 2018 р., організували нелегальне перевезення пасажирів із Волинської області до Києва та у зворотному напрямку, залучивши водія та ще одну приватну особу, яка виконувала диспетчерські послуги.
До того ж, нелегальні перевезення здійснювалися із низкою грубих порушень вимог чинного законодавства. Зокрема, обвинувачені, з метою одержання незаконної вигоди, використовували автобус із більшою кількістю пасажирських місць, замінивши на ньому державні номера іншого транспортного засобу.
Крім цього, будучи відповідальними за технічний стан та експлуатацію транспортного засобу, грубо порушили правила експлуатації транспорту, що убезпечують дорожній рух, а також не забезпечили водію належних умов праці.
Унаслідок таких порушень водій 20 липня 2018 року, здійснюючи пасажирські перевезення за маршрутом «Київ — Рівне — Нововолинськ», перебуваючи за кермом у стані стомленості, рухаючись по автодорозі сполученням «Київ — Чоп» у напрямку Житомира, поблизу с.Гадзинка Житомирського району, спричинив зіткнення з вантажним автомобілем.
Дорожньо-транспортна подія призвела до загибелі водія та 10 пасажирів, а також завдання тілесних ушкоджень різної тяжкості ще 7 пасажирам.
Досудове розслідування, під процесуальним керівництвом прокуратури області, проводило слідче управління Головного управління Нацполіції в області.
Санкція суворішої — ст.287 КК України — передбачає покарання, зокрема, обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з відповідальністю за технічний стан або експлуатацію транспортних засобів, на строк до трьох років або без такого.
ЗАТРИМАЛИ ГРУПУ ОСІБ ПІД ЧАС ЗБУТУ НИМИ ПСИХОТРОПНОЇ РЕЧОВИНИ — АМФЕТАМІНУ
5 лютого під процесуальним керівництвом прокуратури Житомирської області, слідчим управлінням ГУНП в області, спільно з працівниками Житомирського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України та співробітниками Управління протидії наркозлочинності ГУНП в області, у ході проведення оперативних заходів, затримано трьох осіб безпосередньо під час збуту психотропної речовини — амфетаміну.
\"ХронікаЦього ж дня правоохоронцями проведено десять санкціонованих обшуків за місцем проживання фігурантів, зокрема, у Житомирі та Житомирському районі.
За результатами обшуку у приміщенні, обладнаному під нарколабораторію, виявлено та вилучено спеціальні прилади (колби, змієвики, ваги), фольга, сірчана, оцтова та азотна кислоти, необхідні для виготовлення амфетаміну, майже 6 кг канабісу.
Також під час обшуку у помешканнях наркоділків виявлено та вилучено гранати, димові та тротилові шашки, зброю і набої,¸ грошові кошти, ймовірно, одержані від протиправної діяльності.
Наразі затриманим повідомлено про підозру у скоєнні злочину за ч.2 ст.307 (Незаконне виготовлення, придбання, зберігання, перевезення та збут психотропних речовин групою осіб) КК України.
Крім цього, вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу у виді тримання під вартою.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводить слідче управління Головного управління Нацполіції в області.
Санкцією зазначеної статті передбачено покарання: позбавлення волі на строк від шести до десяти років із конфіскацією майна.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПОДВІЙНА ДТП СТАЛАСЯ В НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ
ДТП сталася 12 лютого, о 4 годині 40 хвилин, на 201-му кілометрі автодороги «Київ — Чоп», неподалік с.Броники на Новоград-Волинщині. У результаті дорожньо-транспортної пригоди травми отримав один із водіїв.
Відомо, що автомобіль «Mercedes-Benz Atego 1823», рухаючись у напрямку міста Києва, здійснив зупинку на узбіччі автодороги у зв’язку з технічною несправністю транспортного засобу. За деякий час водій автомобіля «Daewoo Nubira», яких їхав у попутному напрямку, не впорався з керуванням та зіткнувся з припаркованим вантажним автомобілем. А в нього врізався автомобіль «BMW 525», який рухався позаду.
Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди водій «Daewoo» отримав травми та був госпіталізований до реанімаційного відділення Новоград-Волинської лікарні.
У ГОРОДНИЦІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ НАРКОТИКИ
Співробітниками Новоград-Волинського відділу поліції в ході проведення обшуку було вилучено з будинку 48-річного мешканця Новоград-Волинського району пігулки та рослинну масу. Поліцейські допускають, що чоловік зберігав наркотичні засоби.
Під час обшуку в його будинку слідчий виявив пігулки, які були скручені у банкноту. А у господарському приміщенні — паперовий згорток із сухою подрібненою рослинною масою. Окремо лежала ще волога рослинна маса з частиною тканини і запахом розчинника, характерним для процесу виготовлення наркотичного засобу.
Господар відмовився пояснювати походження та мету зберігання виявлених речовин.
Нині триває досудове розслідування кримінального провадження за ч.1 ст.309 Кримінального кодексу України.
04141.com.ua