Увага: лісопорушення! ДП «Новоград-Волинський лісгосп АПК» повідомляє

Осінньо-зимовий період змушує частину громадян задумуватися над тим, чим опалювати власні домівки. Особливо актуальне це питання тепер, коли ціни на газ стали вкрай непривабливими. Тому єдиним оптимальним шляхом вирішення цього питання є придбання дров. Це — місцевий енергетичний ресурс, і він найближчий у наших умовах.
Але є ще одна категорія громадян, яка обирає свій шлях забезпечення дровами. Вони йдуть до лісу і самовільно зрізають дерева на дрова. Такий спосіб є злочинним. Адже за самовільну вирубку дерев передбачене покарання, відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою стягується штраф у розмірі від 85 до 170 гривень. Крім того, лісопорушник відшкодовує завдані ним збитки лісовому господарству. Розмір збитків залежить від розміру пенька після спилу дерева. Щорічно розмір цих збитків змінюється на індекс інфляції. Так, у поточному році за кожне зрубане дерево з діаметром пенька, який залишився після цього і становить 10 сантиметрів, розмір шкоди складає 166,16 гривні, а при діаметрі пенька до 14 сантиметрів шкода становить 292,74 грн. При діаметрі пенька 30,1 сантиметрів розмір шкоди становитиме 5732,38 гривні. Тобто, одне таке незаконно зрубане дерево за вартістю збитків майже рівняється 6 кубометрам дров. Ось така арифметика, а ще на додачу — зіпсовані нерви, втрачений час, сором перед сусідами (якщо хтось цього боїться). Тож, вибирайте, чим обігрівати свої оселі: законно придбаними дровами чи одним незаконно зрубаним деревом.
Так, державною лісовою охороною ДП «Новоград-Волинський лісгосп АПК», 21.01.2019 року, близько 13:00, у процесі патрулювання лісових масивів підприємства було виявлено факт незаконної порубки лісу. В Новоград-Волинському лісництві (квартал 82 виділ 1) «чорні лісоруби» незаконно вирубали 47 сироростучих дерев породи вільха чорна. На місце події було викликано слідчо-оперативну групу Національної поліції в Житомирській області. В лісопорушників було вилучено та доправлено до міськрайвідділу знаряддя незаконного промислу — бензопили та автомобіль «ЗІЛ-131» (маніпулятор). За даним фактом незаконної порубки Національною поліцією м.Новоград-Волинський відкрито провадження, матеріали направлено в слідчі органи для подальшого розгляду справи.
5 лютого 2019 року житель с.Мала Цвіля, громадянин П., у кварталі 62 виділ 29 Городницького лісництва, здійснював незаконну порубку 8 сухостійних дерев породи сосна звичайна, чим спричинив шкоду лісу на суму 4193,47 грн.
6 лютого 2019 року, близько 12 години, житель с.Тупальці, громадянин Т., незаконно зрізав 13 дерев породи вільха звичайна в кварталі 47 виділ 24, Новоград-Волинського лісництва. Загальний розмір шкоди складає 68800,40 грн.
Про даний факт лісопорушення було повідомлено Національну поліцію м.Новоград-Волинський.
Варто додати, що в окремих випадках за самовільну рубку передбачена кримінальна відповідальність. Одним із визначальних факторів для притягнення порушника до кримінальної відповідальності є розмір завданої шкоди, коли ця шкода є істотною (це визначається індивідуально в кожному конкретному випадку з урахуванням категорії захисності лісу, інших факторів, які встановлюються в ході проведення слідства).
Однією з основних причин самовільних рубок вважається низький рівень соціального забезпечення населення. З цим важко не погодитись, але, на жаль, це — не єдиний чинник, що створює передумови правопорушення. В останні роки, як гриби після дощу, стали з’являтися приватні лісопереробні підприємства, лісопильні, що приймають незаконно добуту деревину за готівку. Не є винятком випадки, коли ці дії скоюють організовані групи з використанням сучасного лісозаготівельного оснащення, автотранспорту. Враховуючи обсяги деревини, що в змозі вкрасти ці моторизовані бригади, їх вчинки підпадають під дію статті 246 Кримінального кодексу України і караються позбавленням волі на строк до трьох років, із конфіскацією незаконно добутого.
С.ЯРЕМЧУК, директор ДП «Новоград-Волинський лісгосп АПК»