Щоб зрушити з місця питання відновлення військового шпиталю, влада міста звернеться до центральних ЗМІ

Наприкінці 2013 року припинив роботу і був розформований військовий шпиталь, що діяв у Новограді-Волинському ще з 1937 року. Відтак, місто, в якому дислокується біля 8500 діючих військових, проживають ветерани Збройних Сил, інваліди й учасники різних військових конфліктів та ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, залишилося без спеціалізованого медичного закладу.
Із 2014 року органи місцевого самоврядування Новограда-Волинського «бомбардують» листами Міноборони з проханням відновити військовий шпиталь. Але безрезультатно. Перший заступник міського голови Сергій Колотов продемонстрував товстенну теку, в якій зберігається переписка. Зачитав декілька типових відповідей від військового відомства, в яких пояснюють, що в Новограді не доцільний військовий шпиталь, оскільки «всі потреби військовослужбовців і ветеранів може забезпечити шпиталь у Житомирі», що знаходиться «всього лише в 90 км»…
Питання гальмується вже понад 5 років. При цьому, для прикладу, лише у 2018 році до закладів охорони здоров’я звернулося 9800 військових (стаціонарно було проліковано 1300 осіб).
Про це йшлося на прес-конференції 8 лютого за участю першого заступника міського голови Сергія Колотова й голів ветеранських і громадських організацій.
Сергій Колотов зазначив, що надавати кваліфіковану медичну допомогу військовим у цивільних медичних закладах нереально, оскільки на це не передбачено державного фінансування. «Якби такою була державна політика, й на це надходило фінансування, тоді немає питань. Але військових у місті й районі багато, тому нереально надавати всім якісну медичну допомогу в міськрайТМО», — зауважив Колотов.
«Ми не розуміємо, чому нас не чують?» — такою була спільна думка учасників зустрічі. Тим більше, що вартість відновлення новоградського приміщення складає біля 50 млн. грн. — доволі незначна сума в межах державних видатків. Приміром, пораховано, що будівництво шпиталю «з нуля» потягло би на 500-700 млн. грн. До того ж, ініціатива має підтримку від потужних місцевих промислових підприємств, які готові допомогти будматеріалами.
«Можливо, комусь приглянулося це мальовниче місце, і шпиталь хочуть приватизувати?» — вголос висловив те, що в присутніх крутилося на язиці, голова спілки воїнів-інтернаціоналістів Дмитро Христич.
На підтримку відновлення військового шпиталю інформаційну кампанію розгорнув журналіст телеканалу «Еспресо» Дмитро Костюк. Власне, саме його активність у цьому напрямку стала приводом для прес-конференції. У підсумку ж було вирішено, з метою більшого привернення уваги до цієї проблеми, запросити журналістів центральних українських телеканалів та провести брифінг, який попередньо домовилися запланувати на 27 лютого.
Олег БРЮХАНОВ