ХТО І ЯК «СПОНСОРУЄ» ПІДЛІТКОВУ ЗЛОЧИННІСТЬ?

З початку 2009 року спостерігається різкий ріст злочинності серед неповнолітніх. У місті за два місяці поточного року неповнолітніми скоєно 6 злочинів, де брали участь 10 неповнолітніх. У порівнянні з аналогічним періодом 2008 року — жодного. Це свідчить про те, що рівень злочинності по місту збільшився на 100%. Ні для кого новиною не є той факт, що ріст злочинності стимулює функціонування розважальних закладів у нічний час. Більшість злочинів — це крадіжки, грабежі, розбої, шахрайства. Найприкріше те, що жертвами чи, навпаки, злочинцями, є неповнолітні, які через відсутність контролю з боку адміністраторів розважальних закладів, а часто й без відома батьків, відпочивають у цих клубах. Окрім недотримання пропускного режиму, порушуються норми антиалкогольного та антинаркологічного законодавства. Спиртні напої продаються особам, які не досягли 18-річного віку.
У зв’язку із ситуацією, що склалася, працівники сектору кримінальної міліції у справах дітей (СКМСД) Новоград-Волинського МВ, спільно з колегами з підрозділів КМСД ОВС області, було організовано оперативно-профілактичне відпрацювання розважальних закладів, розташованих на території міста та району. Метою триденного відпрацювання стало виявлення фактів реалізації у торговельних закладах спиртних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім, доведення дітей до стану алкогольного сп’яніння, попередження пияцтва в молодіжному середовищі.
У ході проведення заходів до чергової частини міськвідділу доставлено 29 осіб, з яких 18 дітей за вчинення правопорушень. 15 — за розпиття спиртних напоїв та появу у громадських місцях у нетверезому стані (6 дітей — у віці до 16 років). На 11 дітей складено та направлено до суду адміністративні матеріали, з яких: 8 — за розпиття спиртних напоїв та появу у громадських місцях у нетверезому стані (ст.178 КУпАП), 2 — за дрібне хуліганство (ст.173 КУпАП) та 1 — куріння у громадському місці (ст.175*1 КУпАП).
У п’ятницю, близько 23 год., поблизу міського Парку відпочинку затримано 4 неповнолітніх, учнів однієї з місцевих шкіл, 13-річну дівчину та двох 14-річних хлопців, які перебували у нетверезому стані та висловлювалися нецензурною лайкою. При спілкуванні, мати одного з неповнолітніх поведінку своєї дитини пояснила тим, що не забороняє і не заперечує того, щоб її син вживав алкогольні напої.
У ході перевірки торговельних закладів та дискотек, на предмет виявлення фактів продажу спиртних та тютюнових виробів неповнолітнім, виявлено 6 фактів реалізації підліткам алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Відносно продавців у селах Наталівка, Чижівка, Мала Цвіля, Івашківка, Вишківка, Гульськ складено адмінпротоколи за ч.2 ст.156 КУпАП (Порушення правил торгівлі алкогольними та тютюновими виробами). Тим, хто порушує закон щодо продажу вищевказаних товарів особам, які не досягли 18 років, загрожує штраф від 85 до 340 грн.
Троє дорослих притягнуто до відповідальності за доведення дітей до стану сп’яніння (ст.180 КУпАП). Особам, які розпивають алкогольні напої з неповнолітніми, доведеться сплатити штраф від 102 грн. Перед судом постануть 12 батьків за невиконання обов’язків щодо виховання дітей (ст.184 КУпАП).
Аналізуючи роботу СКМСД, від початку року за порушення правил торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, до адміністративної відповідальності притягнуто 15 осіб, в той час, як за аналогічний період минулого року — жодного. Відповідно, за розпиття спиртних напоїв у громадських місцях і появу в громадських місцях у нетверезому стані — притягнуто 27 неповнолітніх, що у 3 рази більше, ніж у минулому році. Задокументовано 8 фактів доведення неповнолітніх до стану сп’яніння батьками або іншими (дорослими) особами (у 2008 р. — 2).
За невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей станом на сьогодні притягнуто 70 дорослих, (у 2008 р. — 59).
19 неповнолітніх притягнуто до адміністративної відповідальності за куріння в громадських місцях, (у 2008 р. — 2).
80% дітей, які вчиняють правопорушення та злочини, виховуються, у так званих, благополучних сім’ях, батьки яких мають стабільний та регулярний заробіток. Дана ситуація є свідченням того, що багато сьогоднішніх батьків досить недбало ставляться до своїх першочергових, батьківських обов’язків. І, на жаль, ніякі адміністративні кроки з виховання не матимуть ефекту, якщо батьки не почнуть відчувати відповідальність за безпеку і поведінку своїх дітей.
Анна ВЛАСЮК, помічник начальника МВ, старший лейтенант міліції