Як задекларувати доходи, отримані у 2018 році

До 1 травня 2019 року триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2018 році.
Головне управління Державної фіскальної служби у Житомирській області запрошує громадян задекларувати доходи, отримані у минулому році.
Декларація про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 року №556.
Платники податків — фізичні особи — за результатами звітного податкового року повинні подати податкову декларацію та визначити податкові зобов’язання як із податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.
Сума військового збору, що підлягає сплаті платником податків самостійно до бюджету за результатами звітного року, зазначається у рядку 23.1 розділу VI декларації, а сума податку на доходи фізичних осіб — у рядку 22.1 цього розділу.
Нова форма декларації передбачає визначення категорії, до якої належить платник податків (рядок 8 розділу І декларації):

  • громадяни;

  • особа, яка проводить незалежну професійну діяльність;

  • підприємець.


Відповідно до статті 163 Податкового кодексу, оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб підлягає загальний річний оподатковуваний дохід, який включає доходи як із джерел їх походження в Україні, так і іноземні доходи.
Декларація подається за вибором платника податків до органу ДФС в один із таких способів:

  • особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

  • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання;

  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного документообігу та електронного цифрового підпису не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання.


Інформацію щодо порядку підготовки та подання податкової звітності в електронному вигляді, яка надсилається засобами телекомунікаційного зв’язку, розміщено на офіційному веб-сайті ГУ ДФС у Житомирській області: www.zt.sfs.gov.ua.
Сектор організаційного забезпечення Новоград-Волинського управління ГУ ДФС у Житомирській області