Парк кам’яного періоду: влада шукає кошти на реконструкцію

Парк кам’яного періоду: влада шукає кошти на реконструкцію

Центральні парки у містах, як і інші важливі місцеві об’єкти, включно з дорогами, — це показник роботи влади. За їх станом містяни та гості визначають, чи на своєму місці знаходиться господар.
Про наш Парк культури і відпочинку доводиться чути різне, і серед тих вражень, на жаль, бракує позитивних. Стан дитячого майданчика, атракціонів, фонтану давно викликають нарікання щодо зовнішнього вигляду та безпеки — їх називають «кам’яним століттям», а відпочити у Парку відпочинку можна хіба що за столиками з шашликами під час свят… І лише кафе «Казка», теж давно вже естетично непривабливе, дивним чином і довгий час почувається у збіднілому парку досить комфортно, активно підгодовуючи смаколиками учнів двох найближчих шкіл і відпочивальників.

Два роки влада міркувала над проектом реконструкції. Ще довше чекають звягельчани, коли місцевий парк перестане нагадувати ідентичний за типовим наповненням атракціонами радянського зразка парк у Прип’яті — саме з цим відлюдькуватим місцем часто порівнюють новоградський.
Переповнені сміттям баки — стабільна «фішка» нашого парку14 лютого у Будинку рад презентували проект реконструкції парку громадським організаціям. Презентація пройшла у буквальному сенсі голосно: щоправда, не за змістом, а за емоційним наповненням, наче у приказці: «Говорили-балакали, сіли — заплакали». Як виявилося, проектантом (ФОП Зима) було допущено помилки, на які вказали присутні. Наступили на давні граблі: дороговартісні проекти у нас часто здешевлюють чиїсь прорахунки.
Загальна вартість реконструкції «потягнула» на захмарну для місцевого бюджету суму — майже 20,5 мільйонів гривень. Її поділили на чотири черги будівництва: вартість першої — 10711,388 тис. грн., друга — 1756,718 тис. грн., третя — 4012,139 тис. грн. і четверта — 3981,575 тис. грн.
Основною конструкцією парку має стати новий пішохідний фонтан вартістю 2,7 мільйонів. Заплановано повністю оновлений благоустрій: доріжки, озеленення, освітлення, штучну водойму, лавки та урни, пісочниці різних форм, скейт-парк, гімнастичний та ігрові комплекси, лабіринти, гойдалки, пісочні столики.
«Найбільше зауважень щодо планування території виникло у представниць ГО «Мамочки Новограда». Також представники громади зазначили, що у них не запитали, яким саме вони хочуть бачити парк», — про це пише сайт міської ради.
Коням у Новограді не щаститьМи звернулися до влади за коментарем щодо того, де збираються взяти непідйомну для місцевого бюджету суму на реконструкцію і чому окремі містяни вважають неврахованими пропозиції громади.
— Скільки людей — стільки думок, — прокоментував ситуацію заступник начальника управління ЖКГ, начальник відділу капітального будівництва Андрій Павленко. — Два роки розробляли ескізний проект, міркували над реконструкцією, запрошували на погоджувальні містобудівні ради активістів громади, тож хто хотів надати пропозиції — той надав. Щоб вносити нові пропозиції — потрібні будуть нові кошти, і якщо робити це щоразу, то проект може стати вічним.
Щодо фінансування, то, звісно, розраховуємо на кошти з обласного бюджету, державну субвенцію чи гранти, — пояснив чиновник. — До закінчення першого кварталу будуть прийняті відповідні програми та розроблені умови для участі у них, тож можна буде подавати заявки, згідно з процедурами. Чим більшу суму коштів нам вдасться залучити з інших джерел, тим швидше можна буде реалізувати проект.
Наразі реконструкція парку лишається на папері. Навряд чи варто сподіватися, що на це будуть залучені дієві кошти з міського бюджету, адже невирішене питання згорівшого Молодіжного центру, триває будівництво проектів-важковаговиків — хірургічного комплексу та Прозорого офісу, у планах лишаються проекти Школи мистецтв та фізкультурно-оздоровчого комплексу (ФОКу).
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА