Як харчуватися при гастриті?

Гастрит — одне з найбільш частих захворювань сучасного суспільства. Про те, що гастрит легко отримати в школі та університеті, знає багато хто, однак чимало жінок цілеспрямовано «заробляють» собі це захворювання, коли сидять на жорстких дієтах в ім’я стрункості і краси. Неправильне харчування, стреси, паління і супутні захворювання — усе це провокує гастрит.
Усі ми прекрасно знаємо, що потрібно правильно харчуватися, проте часто воліємо чашечку міцної кави натщесерце і цигарку замість повноцінного сніданку. Чекати, що ваш шлунок все витримає, марно. Рано чи пізно ви зіткнетеся з гастритом.
Гастрит — це запалення слизової оболонки шлунку, яке призводить до порушення процесу травлення. Гастрит має гостру та хронічну форму. Також його класифікують за рівнем кислотності: з підвищеною, пониженою та нормальною.
Гастрит може проходити без яскраво виражених симптомів. Найбільш характерним симптомом є біль в області сонячного сплетіння, що може посилюватися після прийому певної їжі або ліків. Інколи посилення болю спостерігається між прийомами їжі. Крім того, гастрит характеризується постійною печією, блювотою, відрижкою, здуттям живота та частим відходженням газів.
При захворюваннях шлунково-кишкового тракту лікування та лікувальну дієту призначає тільки лікар у кожному конкретному випадку. Дане захворювання необхідно лікувати якнайшвидше. Нелікований або недолікований гастрит призводить до важких ускладнень: виразки шлунка, кровотеч, деякі форми хронічного гастриту можуть призвести до раку шлунка.
При будь-якому гастриті людина повинна харчуватися по-особливому, дотримуючися правил суворої дієти. Один з головних принципів харчування при гастриті — їсти потроху, але часто, в ідеалі — 5-6 разів на день, бажано в один і той же час. Потрібно уникати сильно гарячої, гострої, солоної і жирної їжі, а також алкоголю і газованих напоїв.
Слід обмежити або взагалі виключити продукти, що викликають бродіння. До них відносять виноград, квасолю, капусту, суцільномолочні продукти, свіжу випічку.
Виключити потрібно і соління, консерви, маринади, копченості, а з овочів — редис, цибулю, часник і огірки.
Гастрит з підвищеною кислотністю:
Допустиме вживання незбираного молока, вершків, сиру, кефіру, нежирних сметани і сиру. Сирні страви краще готувати з протертого сиру.
Яйця слід варити некруто або готувати омлет на пару. Смажені яйця чи яйця, зварені круто, не рекомендуються.
Овочеві страви повинні бути паровими, подрібненими до стану пюре. Основними овочами повинні стати морква, цвітна капуста, картопля, буряк, гарбуз і кабачок.
Ягоди повинні бути солодкими, а фрукти — стиглими. Готувати їх треба в протертому, запеченому і звареному вигляді.
У вигляді десерту допустиме вживання варення, зефіру, меду, вершкових та молочних пудингів.
У вигляді жирів рекомендується вживати рафіновані соняшникову і оливкову олії, топлене і солодко-вершкове масло.
З напоїв віддавайте перевагу неміцному чаю або какао з молоком, солодким сокам та узварам.
Гастрит зі зниженою кислотністю:
Дієта при такій формі гастриту повинна містити наваристі м’ясні, рибні, овочеві супи, пісну рибу і м’ясо, тушковані овочі з маслом, каву і какао.
У випадку недостатнього вироблення кислоти та ферментів підійде відвар із кореня аїру або трави золототисячника, які необхідно вживати за деякий час до їди. Вони знімуть больові відчуття і допоможуть нормалізувати травлення. Для підвищення кислотності варто пити перед прийомом їжі настоянку з кореня лопуха. Такого ж ефекту можна досягнути, регулярно вживаючи відвар плодів шипшини. Корисні відвар із насіння льону, перцева м’ята, звіробій, листя подорожника. Для збудження апетиту можна пити чай з полину, воду «Поляна Квасова».
І ще, ми повинні звертати увагу не тільки на те, що ми їмо, але й на те, як ми їмо. Золотий стандарт: потрібно взяти тарілку, поділити її на чотири частини, половина тарілки — овочі, чверть — шматочок м’яса або риби, і ще чверть — гарнір. Це — оптимальний варіант.
Ш.ЧОУДХАРІ, лікар-гастроентеролог поліклініки КДД