Зміцнюємо імунітет, який напружено працював усю зиму

Лише 10% людей можуть похвалитися потужним імунітетом, що захищає їх від переважної більшості захворювань. Ще 10% мають вроджений імунодефіцит, хворіють досить часто. У решти 80% сила імунної системи безпосередньо залежить від умов і способу життя.
З 2002 року щорічно, 1 березня, відзначають Всесвітній день імунітету.
Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин органів тіла і захист від проникнення різного роду чужорідних агентів. Таким шляхом забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.
Часте вживання антибіотиків, постійні стресові ситуації, наявність хронічних захворювань, зловживання алкоголем, куріння, наявність у продуктах харчування хімічних добавок і пестицидів, рафінованість їжі сприяють зниженню імунітету.
Навесні потрібно переглянути своє харчування. Організм вже не потребує висококалорійної їжі, яка була потрібна йому для обігріву зимою. Вибір слід зробити на користь здорової дієти, збагаченої вітамінами і мікроелементами, виключити шкідливі продукти харчування (тваринні жири, цукор, крохмалисту їжу, овочі поза сезоном), які значно знижують імунітет.
КРАЩІ ПРОДУКТИ ДЛЯ ВЕСНИ
На початку весни і раніше не вистачає сонця — основного джерела вітаміну D, а свіжі овочі та фрукти ще не дозріли. Які ж продукти повинні бути на нашому столі ранньою весною, щоб раціон був збалансованим?
Цитрусові. Завдяки товстій шкірці вміст аскорбінової кислоти (вітамін С) в апельсинах, грейпфрутах, мандаринах, помело зберігається і навесні. Крім вищеперерахованого, аскорбінова кислота потрібна для зміцнення судин і поліпшення засвоєння заліза.
Кисломолочні продукти допомагають підтримувати мікрофлору кишечника. Це важливо для правильного засвоєння необхідних компонентів їжі, нормальної роботи імунітету і хорошого стану шкіри. Крім того, кисломолочні продукти є джерелами вітаміну А.
Йогурт, наприклад, вважається найкориснішим із молочних продуктів, оскільки сприяє травленню, підвищує імунітет, веде боротьбу зі шкідливими бактеріями. Бажано вибирати натуральний, без барвників і ароматизаторів, можна зробити самостійно (з молока і йогуртової закваски). Даний продукт використовують не тільки для підвищення імунітету в організмі, його бактеріальні культури стимулюють білі клітини крові (ведуть активну боротьбу з інфекціями), пригнічують розвиток пухлинних клітин. Дві склянки йогурту в день достатньо, щоб організм виробив потрібний для підвищення імунітету інтерферон.
Жирна морська риба. Сардина, сьомга, лосось, норвезький оселедець є джерелами Омега-3 жирних кислот, вітаміну D та селену. Вони необхідні для зміцнення кісток і зубів. Омега-3 знижують ризик захворювань серцево-судинної системи і депресії.
Овочі. Морква, білокачанна капуста (зокрема, квашена), цвітна капуста і броколі, буряк також можна сміливо віднести до топ-продуктів ранньої весни. Ці овочі — відмінне джерело вітамінів, мінералів, антиоксидантів, харчових волокон. Вони підтримають організм до появи свіжих сезонних овочів і зелені.
У помаранчевих овочах міститься велика кількість антиоксидантів. Морква і гарбуз багаті бета-каротином, що зберігає шкіру здоровою, утворюючи бар’єр проти мікробів.
Бобові та крупи. Гречка, вівсянка, перлова крупа, спаржева квасоля є важливими джерелами магнію, кремнію, вітамінів групи В. Вони підтримують нервову систему, допомагають поліпшити вигляд шкіри, волосся і нігтів.
Зелень. На початку весни особливу цінність набувають шпинат, петрушка, кріп, зелена цибуля. Шпинат багатий залізом, кальцієм, бета-каротином, вітаміном К. У листі кропу містяться вітаміни групи В, С, РР, Р, каротин, фолієва кислота, солі заліза, калію, кальцію і фосфору. Тому кріп корисний для шкіри і зору, захищає організм від інфекцій, зміцнює нервову систему, покращує стан волосся і шкіри.
Петрушка багата вітамінами C, В1, В2, К, РР, Е, каротином, містить фолієву кислоту, флавоноїди, солі заліза, фосфору та інші мікроелементи. У зеленому листі цибулі міститься магній, калій, азот, фосфор, кальцій і цинк, вітаміни А, С, Е, вітаміни групи В.
Часник, цибуля, корінь імбиру також застосовують у боротьбі з інфекціями. Часник, наприклад, завдяки вмісту в ньому алицину, вбиває бактерії і скорочує кількість хворих на застуду на 2/3. Імбир володіє противірусними, імуностимулюючими властивостями, тому додавайте подрібнений корінь імбиру в чай.
Рослинні олії багаті вітамінами А, Е, D. Крім того, додавання рослинного масла в салати та інші страви необхідне для повноцінного всмоктування жиророзчинних вітамінів, які містяться в інших продуктах.
Вода займає дуже важливе місце у рейтингу продуктів для підвищення імунітету. Щоденний обсяг випитої чистої води має становити не менше 2-2,5 л.
Таким чином, наш організм зможе підтримувати потрібний відсоток вологи в слизових оболонках тіла, запобігти появі тріщин, через які можуть проникнути патогенні мікроби.
Пам’ятайте, сміх стимулює вироблення гормону радості серотоніну, який допомагає захищати організм від хвороб. Важкі фізичні навантаження, особливо у ранкові години, знижують опірність організму до інфекцій, адже сповільнюють вироблення лімфоцитів, а надлишок рафінованого цукру пригнічує імунну систему, знижуючи активність антитіл, які борються з інфекціями.
Відомо, що у звичайному чаї міститься речовина L-теанин, яка у п’ять разів підвищує опірність клітин імунної системи.
СПОСОБИ ПРИГОТУВАННЯ ПРОДУКТІВ
Смажене, гостре і надмірно солоне — геть! Така їжа може викликати запалення слизових шлунково-кишкового тракту, верхніх дихальних шляхів. Не змушуйте своє серце і печінку боротися з надлишком жиру, сіллю, цукром та канцерогенами, не перенапружуйте їх. Замість смаженого слід включити у раціон тушковані овочі, пісні бульйони, запечену та тушковану рибу, індичку, а також каші і кисіль. Слід зробити харчування дробним.
НЕБЕЗПЕЧНА ЇЖА
«Фаст-фуд» — вкрай небезпечний! Багато калорій, велике навантаження на печінку і травну систему, багато некорисного жиру, всілякої хімії, жахливі, з дієтичної точки зору, соуси. Недоліки можна перераховувати дуже довго, а ось користі — жодної!
Наступна заборона — цукор, соки з пакетів, газована фарбована вода. У пакетованих соках дуже багато цукру і консервантів, а у кольоровій газованій воді, на додачу, ще й кофеїн. Усі ці речовини негативно впливають на імунітет.
Намагайтеся не вживати продукти, що містять цукрозамінники — це також удар по імунітету і травній системі. Усі мікроби «харчуються» глюкозою. Такі «ситі» мікроорганізми дуже швидко розмножуються.
Звичайно, імунну систему руйнують забруднене навколишнє середовище та інші подібні фактори, але неправильне харчування, гіподинамія, безконтрольний прийом ліків, стреси, шкідливі звички — вбивають наш імунітет вдвічі швидше. Правильне збалансоване харчування, у поєднанні з максимально можливою елімінацією шкідливих чинників, допоможе зміцнити наш імунітет. А він вже тоді потурбується про хвороби і недуги.
Н.КАСПРУК, кафедра клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ