Середньомісячна заробітна плата в Новограді складає 7088 гривень

Про це йшлося на засіданні робочої групи з питань легалізації заробітної плати та зайнятості, що відбулася під головуванням заступника міського голови Оксани Гвозденко, за участю директора департаменту праці та соціального захисту населення міської ради Лілії Хрущ, заступника директора — начальника управління соціального захисту, праці та фінансового забезпечення Надії Шатило, начальника відділу з питань праці та соціально-трудових відносин цього ж департаменту Ганни Іванченко, першого заступника голови комісії з питань припинення діяльності Новоград-Волинського об’єднаного управління Пенсійного Фонду України Олени Загривої, заступника начальника управління — начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Новоград-Волинського управління ГУ ДФС у Житомирській області Ірини Васильчук, т.в.о. начальника відділу підтримки муніципальних ініціатив і інвестицій, підприємницької діяльності, економічного аналізу та планування міської ради Олександра Мельника.
На порядок денний були внесені наступні питання: про підсумки роботи робочої групи з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення за 2018 рік; про рівень заробітної плати, легалізацію заробітної плати та зайнятості населення міста; про здійснення державного контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками; про внесення змін до складу міської робочої групи.
Начальник відділу з питань праці та соціально-трудових відносин департаменту праці та соціального захисту населення міської ради Ганна Іванченко доповіла, що протягом 2018 року було проведено роз’яснювальну роботу із 214 суб’єктами господарювання, у 121 із яких було виявлено 253 працівники без належного оформлення трудових відносин. За результатами проведених заходів, із початку року 230 громадян були залучені до оформлення трудових відносин із суб’єктами господарської діяльності, 23 громадяни зареєстровані як фізичні-особи підприємці.
Спільно з головним державним інспектором управління Держпраці у Житомирській області проведено 14 інспекційних відвідувань на предмет здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю. Акти інспекційних відвідувань були направлені до суду та управління Держпраці у Житомирській області. Проводилась роз’яснювальна робота та семінари-наради з суб’єктами господарювання щодо легалізації трудових відносин та дотримання вимог трудового законодавства, за результатами яких було складено 91 протокол.
Упродовж 2018 року за участю фахівців Пенсійного фонду, фіскальної служби, відділу поліції, головного державного інспектора праці було проведено 9 виїзних рейдів робочої групи з питань легалізації заробітної плати та трудових відносин. За результатами превентивної діяльності та вжитих контрольно-перевірочних заходів, у місті значно зросла кількість прийнятих найманих працівників.
Щодо рівня заробітної плати, її легалізації та зайнятості населення міста Г.І.Іванченко зазначила, що, за статистичними даними за 3 квартал, середньомісячна заробітна плата в місті складає 7088 гривень, за рівнем якої Новоград-Волинський займає 12 рейтингове місце серед 28 міст і районів області.
Також начальник відділу з питань праці та соціально-трудових відносин департаменту праці та соціального захисту населення міської ради наголосила, що протягом січня 2019 року проведено 5 обстежень у 19 суб’єктів господарювання. За результатами роз’яснювальної роботи, 23 особи легалізували трудові відносини, з них 9 осіб уклали трудові угоди з роботодавцями та 14 — зареєстровані як фізичні особи-підприємці.
За результатами розгляду питань порядку денного засідання робочої групи, було ухвалено наступні рішення:

  1. Департаменту праці та соціального захисту населення міської ради продовжити роз’яснювальну роботу щодо легалізації заробітної плати та трудових відносин та розміщувати відповідну інформацію в місцевих ЗМІ.

  2. Протягом лютого-березня 2019 року департаменту праці та соціального захисту населення міської ради активізувати роз’яснювальну роботу щодо захисту прав працівників, які уклали контракт на проходження військової служби.

  3. Відпрацювати новий склад міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.


За матеріалами відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради