148-му річницю від дня народження Лесі Українки в Новограді вшанували низкою тематичних заходів

148-му річницю від дня народження Лесі Українки в Новограді вшанували низкою тематичних заходів

ЛІТЕРАТУРНО-МУЗИЧНИЙ ВЕЧІР «СІМ СТРУН», ПРИСВЯЧЕНИЙ ЛЕСІ УКРАЇНЦІ
25 лютого, у 148-у річницю від дня народження поетеси Лесі Українки, у міському Палаці культури, який носить її ім’я, відбувся літературно-музичний вечір «Сім струн».
Протягом заходу звучали пісні, вірші поетеси у виконанні творчих колективів та місцевих аматорів народної творчості. Літературно-музичний вечір дав змогу шанувальникам Лесиного слова зазирнути у внутрішній різнобарвний творчий світ славетної українки, доторкнутися до потаємних глибин її поетичної душі.
Довідково. Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) народилася 25 лютого 1871 року у місті Новограді-Волинському. ЇЇ мати — письменниця Олена Пчілка, батько — юрист. Вони багато уваги приділяли гуманітарній освіті дітей, розвивали інтерес до літератури, вивчення мов, перекладацької роботи. Серед факторів, які впливали на формування таланту Лесі Українки, була і музика. «Мені часом здається, — писала вона, — що з мене вийшов би далеко кращий музика, ніж поет, та тільки біда, що натура утяла мені кепський жарт». Цей «жарт» — початок туберкульозу кісток, з яким вона боролась усе життя. Хвороба спричинилась до того, що дівчинка не ходила до школи, однак завдяки матері — Олені Пчілці, а також дядькові — Михайлу Драгоманову, вона дістала глибоку і різнобічну освіту. Письменниця знала більше десяти мов, вітчизняну і світову літературу, історію, філософію. Не випадково цикл поезій «Сім струн», що складається з 7 віршів та вперше надруковано у збірці «На крилах пісень» у 1893 році, письменниця присвятила саме Михайлу Драгоманову, який мав великий вплив на духовний розвиток Лесі Українки.
ОБЛАСНИЙ КОНКУРС ЧИТЦІВ-ДЕКЛАМАТОРІВ ТВОРЧОСТІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ
22 лютого у малій залі міського Палацу культури імені Лесі Українки 48-ий рік поспіль відбувся обласний конкурс читців-декламаторів, присвячений річниці від дня народження Лесі Українки.
Мета конкурсу — вшанування пам’яті видатної української письменниці, поетеси, прозаїка, перекладача Лесі Українки та формування інтересу до творчості видатної української поетеси, виховання естетичного смаку та виявлення творчих здібностей у школярів та студентської молоді, сприяння творчому розвитку і самовдосконаленню виконавців, залучення їх до активної участі в культурному житті Житомирської області.
Цього року 67 учасників показали свою майстерність у володінні словом. Координатором та ведучою конкурсу виступила Олена Тимощук.
Переможців визначало журі, до складу якого увійшли:
голова журі — Валентин Ольшевський, режисер Новоград-Волинського центру культури та мистецтва «Сузір’я»;
секретар журі — Ірина Шумовська, викладач-методист української мови та літератури Житомирського торговельно-економічного коледжу Київського Національного торговельно-економічного університету;
члени журі: Алла Бондарчук та Лариса Бондарчук, головні спеціалісти управління культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації; Оксана Павлова, ведуча актриса Житомирського академічного українського музично-драматичного театру імені І.Кочерги, Заслужена артистка України; Сергій Сень, викладач відділу видовищно-театралізованих заходів Житомирського коледжу культури і мистецтв імені І.Огієнка.
Журі конкурсу прослуховувало конкурсантів і визначало переможців за такими критеріями: відповідність тематиці конкурсу, реалізація художнього задуму твору, творчий підхід та індивідуальність виконавців, рівень виконавської майстерності, артистизм та сценічна культура.
За підсумками конкурсних прослухувань було визначено наступних переможців:
— у першій віковій категорії (від 6 до 9 років):
І місце — Дар’я Храменкова, учениця ЗОШ №7 (м.Новоград-Волинський) та Карина Тимошенко, учениця ЗОШ №3 (м.Новоград-Волинський);
ІІ місце — Софія Журавель, учениця ЗОШ №6 (м.Новоград-Волинський);
ІІІ місце — Яна Марчевська, вихованка Палацу дітей та молоді (Мальва) м.Новоград-Волинський.
— у другій віковій категорії (від 10 до 13 років):
І місце — Анна Лісовська, учениця ліцею №4 (м.Новоград-Волинський) та Валерія Пашинська, учениця ЗОШ №5 (м.Новоград-Волинський);
ІІ місце — Уляна Войткова, учениця ЗОШ №2 (м.Новоград-Волинський);
ІІІ місце — Єва Лозовенко, учениця ЗОШ №3 (м.Новоград-Волинський).
— у третій віковій категорії (від 14 до 17 років):
І місце — Ольга Дахіна, учениця Житомирського обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей та Дар’я Кайдалова, учениця ЗОШ №7 (м.Новоград-Волинський);
ІІ місце — Марія Терещенко, вихованка Бердичівського районного Центру культури і дозвілля;
ІІІ місце — Вероніка Оримович, учениця ліцею №11 (м.Новоград-Волинський).
— у номінації «Вланий вірш» І місце посіла Анна Шевчук, учениця ЗОШ №3 (м.Новоград-Волинський), а ІІ місце присудили Єлизаветі Сорокалєтовій, учениці ліцею №1 ім.Лесі Українки (м.Новоград-Волинський).
Крім того, відзнаку «Наймолодший учасник» отримала Маруся Мосцицька, вихованка Палацу дітей та молоді (Першоцвіт), м.Новоград-Волинський.
Переможці обласного конкурсу читців-декламаторів були нагороджені дипломами та пам’ятними подарунками. Призовий фонд четвертої вікової категорії (від 17 до 20 років) було розділено між першими трьома віковими категоріями.
Крім того, до обласного конкурсу долучилися люди, які є поціновувачами творчості Лесі Українки. Вони керувалися своїми симпатіями, почуттями, смаками та особисто для себе визначили своїх фаворитів і відзначили їх подарунками та сувенірами.
Так, радник міського голови з питань культури, Заслужений працівник культури України Микола Мартинюк відзначив Ольгу Дахіну, ученицю інтернату для обдарованих дітей (м.Житомир) та Олександра Семенюка, учня ліцею №1; рекламна агенція «ТерраКот» відзначила Анну Шевчук, ученицю ЗОШ №3 та Єлизавету Сорокалєтову, ученицю ліцею №1; магазин «Домотехніка» відзначив Єгора Лещенка, учня ЗОШ №3, та Максима Залевського, учня ЗОШ №5; громадська організація «Новоград-Волинська міська організація жінок» відзначила Євгенію Яковенко, ученицю ліцею №1.
Юні декламатори виявили високий рівень виконавської майстерності, намагалися розкрити творчий задум під час читання поезії Лесі Українки. А яскравим доповненням до виступів обдарованої молоді були їх сценічні костюми і музичний супровід.
За матеріалами відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради