Хроніка 11/2019

Хроніка 11/2019

У НОВОГРАДІ-ВОЛИНСЬКОМУ СБУ ВИКРИЛА ОРГАНІЗОВАНЕ УГРУПОВАННЯ ВИМАГАЧІВ
Співробітники відділу з БКОЗ та Новоград-Волинського міськвідділу СБУ, спільно з працівниками Нацполіції за участі спецпідрозділу «Корд» під процесуальним керівництвом прокуратури, припинили діяльність кримінального угруповання, яке спеціалізувалося на вимаганні грошей у громадян.
Оперативники спецслужби встановили, що до складу банди входили, раніше судимі, жителі області, керував угрупованням відомий у регіоні «кримінальний авторитет». Систематично створюючи штучні конфліктні ситуації, учасники угруповання вимагали від представників комерційних структур та заможних громадян кошти за «владнання» суперечок. При цьому зловмисники чинили на них фізичний і психологічний тиск.
Зокрема, зловмисники вимагали дві тисячі американських доларів від приватного підприємця із Любара за, нібито, вирішення майнового спору. У разі відмови від сплати, бандити погрожували комерсанту та його родині фізичною розправою. Також правоохоронці задокументували факт вимагання рекетирами трьох тисяч доларів США від жителя Новоград-Волинського.
Правоохоронці одночасно затримали вісьмох учасників угруповання у Новограді-Волинському та Любарі після передачі їм чергових «траншів» на загальну суму понад тисячу американських доларів.
У межах кримінального провадження, відкритого за ч.2 ст.189 Кримінального кодексу України, вирішується питання щодо повідомлення фігурантам справи про підозру та обрання міри запобіжного заходу.
Триває досудове слідство для встановлення всіх обставин протиправної діяльності та притягнення до відповідальності решти учасників угруповання.
Операція із затримання зловмисників проводилася спільно з працівниками Нацполіції за участі спецпідрозділу «Корд» під процесуальним керівництвом прокуратури.
У зв’язку з цією подією, звертаємось до свідомих та добропорядних громадян нашого міста: повідомляйте можливі факти тиску з боку представників криміналітету, факти зберігання та продажу зброї, вибухівки чи боєприпасів. Крім цього, чекаємо від вас повідомлення про факти зловживання службовим становищем, вимаганням «хабарів» з боку представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Ми знаходимось за адресою: вул.Івана Франка, 3А. Інформацію можна надати в телефонному режимі за номерами: 067 983 81 28, 093 92 22 535. Конфіденційність гарантуємо, — зазначив начальник Новоград-Волинського МРВ УСБУ в Житомирській області Олександр Судик.
Інформація Новоград-Волинського МРВ УСБУ в Житомирській області

НА ЖИТОМИРЩИНІ — ДВІ ДТП З ПІШОХОДАМИ, ЯКІ РАПТОВО ОПИНИЛИСЯ НА ДОРОЗІ
Унаслідок дорожньо-транспортних пригод серйозні травми отримала 5-річна жителька Ємільчинського району, а у Малині загинув 68-річний місцевий житель. За обома фактами розпочаті досудові розслідування.
8 березня, близько 11:40, у с.Середи Ємільчинського району водій автомобіля «ВАЗ-210994-20», 71-річний житель райцентру здійснив наїзд на пішохода, 5-річну жительку села, яка, за попередньою інформацією, перебігала дорогу. Унаслідок ДТП, дитина отримала травми та була доставлена до відділення інтенсивної терапії районної лікарні.
10 березня, близько 19:00, у м.Малин водій автомобіля «Volkswagen Т4», 65-річний місцевий житель, рухаючись вулицею Грушевського, здійснив наїзд на пішохода, 68-річного малинчанина. Попередньо, чоловік мав вади зору та раптово вийшов на проїжджу частину.
Унаслідок ДТП пішохід отримав травми, несумісні з життям. Медики констатували його смерть.
Нині за обома фактами розпочато кримінальні провадження за ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України. Триває встановлення всіх причин та обставин подій.
У БАРАНІВЦІ ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ХУЛІГАНСТВО НА ТЕРИТОРІЇ ЛІКАРНІ
Двоє молодиків, які пиячили у дворі медичного закладу, агресивно відреагували на зауваження охоронника про неприпустимість порушення правил поведінки, зчинили бійку і поранили його. Нині правопорушники встановлені та розшукані. Розпочато кримінальне провадження.
Близько 18 години 5 березня до Баранівського відділення поліції надійшло повідомлення про бійку на території лікарні та поранення невідомими 37-річного охоронника медзакладу.
На місце події виїжджали працівники слідчо-оперативної групи. Правоохоронці попередньо з’ясували, що потерпілий помітив у альтанці в дворі лікарні двох молодиків, які розпивали спиртне. Чоловік зробив їм зауваження та вимагав припинити порушення правил поведінки на території медичного закладу. У відповідь незнайомці повели себе агресивно, й словесний конфлікт закінчився бійкою і пораненням охоронника гострим предметом у ногу. Чоловікові була надана необхідна лікарська допомога.
— У ході першочергових заходів поліцейські встановили, що до події причетні двоє непрацюючих місцевих жителів, віком 24-х і 27-ми років, один із них вже має судимість. Обидва правопорушники розшукані та дають свідчення у відділенні поліції, — повідомив т.в.о. начальника Баранівського ВП ГУНП Віталій Кулаківський.
Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.2 ст.296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. За вчинений бешкет їм загрожує обмеження волі до 5 років або ув’язнення строком до 4 років.
ЗАВДЯКИ ГРОМАДІ, ПОЛІЦІЯ ВИКРИЛА ПОТУЖНУ НАРКОЛАБОРАТОРІЮ
Жителів села Раковичів Радомишльського району неабияк збентежили немісцеві чоловіки, які час від часу навідувались у сільський будинок і облаштували обійстя камерами відеоспостереження. Про свої підозри люди розповіли дільничному. Під час перевірки правоохоронці виявили у помешканні чоловіка-охоронника і викрили потужну нарколабораторію. Розпочато досудове розслідування.
На підозріле обійстя і його відвідувачів селяни поскаржились дільничному офіцеру поліції. Мовляв, раніше будинок викупив хтось із приїжджих, однак у ньому не проживає, натомість сюди навідуються немісцеві чоловіки. Саме ж обійстя чомусь обладнано камерами відеоспостереження з усіх боків.
Для перевірки за вказаною адресою прибули поліцейські. Двері будинку їм відчинив чоловік, як згодом з’ясувалось, 35-річний уродженець Донеччини. За його словами, він не є власником обійстя, а просто охороняє його на прохання знайомого.
У ході розмови дільничні офіцери помітили у кімнатах будинку створені умови, подібні до лабораторії: специфічне устаткування та об’ємні скляні колби, інші ємкості з рідинами вказували на виготовлення тут невідомих речовин.
За таких обставин на місце події було викликано слідчо-оперативну групу, експертів-криміналістів НДЕКЦ при МВС та працівників підрозділу боротьби з наркозлочинністю ГУНП Житомирщини.
Під час огляду приміщень будинку поліцейські вилучили відра з інгредієнтами, відходами від такого «виробництва», а також залишки готового «продукту». Окрім того, виявлено рослинну сировину, білий порошок та близько 30 півлітрових пляшок із рідинами, склад яких нині встановлюють експерти.
Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України.
У рамках кримінального провадження поліцейські встановлюють обставини та всіх осіб, причетних до організації та функціонування нарколабораторії.
НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ ПІД КОЛЕСА ВАНТАЖІВКИ ПОТРАПИЛА КИЯНКА
Дорожньо-транспортна пригода сталася 2 березня, близько 21:20, на 224-му км автодороги «Київ — Чоп», поблизу с. Гали Новоград-Волинського району.
Попередньо встановлено, що водій автомобіля «DAF», 49-річний житель Київської області, рухаючись у напрямку столиці, здійснив наїзд на пішохода, 43-річну жительку Києва, яка перебігала дорогу.
Жінку з травмами було доставлено до Новоград-Волинської лікарні.
Нині триває з’ясування причин та обставин події у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.1 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.
Шановні пішоходи! Зауважте, що в умовах недостатньої видимості варто переходити дорогу винятково у встановлених місцях, перед цим переконавшись, що водії транспортних засобів помітили та зрозуміли ваші наміри. Для позначення себе на дорозі бажано користуватися світлим одягом, використовувати спеціальні світловідбивні елементи у вигляді жилетів, нашивок, наліпок, браслетів, брелоків тощо. Подбайте про свою безпеку!
Водночас поліція звертається до водіїв: під час кермування суворо дотримуйтесь Правил дорожнього руху та заходів безпеки, обирайте таку швидкість руху, щоб мати змогу постійно контролювати свій транспортний засіб і вчасно реагувати на зміну дорожньої ситуації.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ ПІД ЧАС ПОЖЕЖІ ЗАГИНУВ ЧОЛОВІК
6 березня, о 19 годині 44 хвилини, Служба порятунку «101» отримала повідомлення про пожежу у приватному дерев’яному житловому будинку в с. Кленова Новоград-Волинського району. Про це рятувальників сповістили сусіди, які побачили вогонь на даху будівлі.
На місці події пожежники встановили, що осередок загоряння знаходиться всередині будинку, на кухні. Там горіли домашні речі. Під час проведення огляду житла, на підлозі в коридорі, рятувальники знайшли тіло 79-річного власника будинку без ознак життя.
Пожежу локалізовано о 20:30 та о 21:45 — ліквідовано. Вогнем знищено приміщення кухні та дах оселі на площі 50 кв.м. До ліквідації загоряння залучалося 4 чоловіки особового складу та 1 одиниця спецтехніки.
Попередня причина пожежі — порушення правил пожежної безпеки при експлуатація пічного опалення. Остаточні обставини надзвичайної події встановлюються фахівцями.
НА ПОСТУ «ЗВЯГЕЛЬ» В «АЛІМЕНТЩИКА» ВИЛУЧИЛИ АВТОМОБІЛЬ ДЛЯ ПОДАЛЬШОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ
Фахівці юстиції Житомирщини продовжують працювати над реалізацією ініційованого Мін’юстом закону #ЧужихДітейНеБуває, знаходячи засоби впливу на кожного боржника.
Неприємна несподіванка сталася днями з власником автомобіля «ВАЗ-21074», авто якого знаходилося в розшуку. Транспортний засіб затриманий на стаціонарному посту «Звягель» (263-ій км автодороги «Київ — Чоп»).
Як з’ясувалося, власник транспортного засобу має заборгованість зі сплати аліментів, але на відміну від попереднього автомобіліста, йому пощастило менше. Державний виконавець Новоград-Волинського міськрайонного відділу державної виконавчої служби вилучив авто та передав на зберігання представникам Житомирської філії державного підприємства «Сетам». Надалі автомобіль пройде оцінку та буде реалізований через електронні торги в рахунок погашення аліментної заборгованості.
04141.com.ua