Життя мешканців центру під загрозою: стихійний ринок блокує проїзд рятувальників. Хто за це відповідатиме?

Життя мешканців центру під загрозою: стихійний ринок блокує проїзд рятувальників. Хто за це відповідатиме?

Внаслідок пожежі, що сталася у центрі 13 березня, близько 16 години, у п’ятиповерхівці на вул.Шолом Алейхема, постраждав власник квартири на четвертому поверсі, де виникло займання, — нині він у важкому стані у реанімації (станом на четвер, коли верстався номер), зі складними опіками обличчя і дихальних шляхів. Поверхом вище рятувальники евакуювали із задимленого полону дідуся, який потому повернувся додому.
Дим із вогнем з вікон будинку серед білого дня шокував перехожих. Втім, пожежники ліквідували загоряння швидко, прибувши на місце події оперативно. Квартирам і магазинам поруч з епіцентром пожежі, що не постраждали від вогню, проте, не вдалося уникнути води, — тож збитки таки були завдані.
Наразі причина пожежі встановлюється. Найвірогідніше, що вона виникла через необережне поводження з вогнем, а саме — через паління. Мешканці багатоповерхівки оговтуються від страшної події.
Зазначений інцидент підняв нагору місцеву проблему, яку громада давно і безрезультатно обговорює. Мова йде про стихійний ринок на центральній вулиці біля пам’ятника Лесі Українці, навколо якого постійно розгортаються баталії: бути чи не бути? У цього питання є як прихильники, так і противники. Одні шкодують бабусь, котрі мають можливість підзаробити, інші наполягають, що для торгівлі є спеціально відведений критий ринок. Втім, віз і нині там.
У рятувальників найбільш вагомий аргумент — стихійний ринок провокує небезпечну ситуацію для життя мешканців. Ми звернулися за коментарем до працівників МНС.
Начальник міськрайонного відділу Олег Рафальський повідомив, що з цим питанням рятувальники неодноразово звертаються до влади, адже стихійний ринок унеможливлює просування екстрених служб: «Якби пожежа 13 березня сталася на декілька годин раніше, коли базар у розпалі, то це значно ускладнило би нашу роботу. На письмові звернення відповідають, що офіційно базару на дорозі немає. Гроші, очевидно, важливіші у цьому випадку, на превеликий жаль», — констатував Олег Володимирович.
Заїхати у двір постраждалої п’ятиповерхівки не мають можливості ані пожежники, ані «швидка» — тут паркують автівки мешканці, а дістатися до найближчих будинків, хоча поруч розташований густонаселенний мікрорайон, — вкрай проблематично.
Якщо ситуація зі звільненням від торгівлі проїжджої частини не зміниться, то наступного разу ніхто не застрахований так і не дочекатися допомоги від рятувальних служб.
Скільки життів таким чином буде забрано і хто за це відповідатиме?
Післямова: під час приїзду Президента України Петра Порошенка стихійний ринок біля сцени, на якій мав виступати Гарант, тимчасово зник, а вже наступного дня — знову запрацював. Може, запрошувати частіше до нашого міста високопосадовців?
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА