Депутат Олександр ОСТАПЧУК: «Крикунам пропоную прийти на сесію і запропонувати джерела наповнення бюджету»

Депутат Олександр ОСТАПЧУК: «Крикунам пропоную прийти на сесію і запропонувати джерела наповнення бюджету»

Так депутат міської ради, голова постійної комісії з питань містобудування, архітектури та земельних відносин Олександр Остапчук відреагував на резонанс навколо недавнього рішення міської ради щодо продажу з аукціону шести земельних ділянок по вулиці Богуна, 27 А-Д (загальною площею 0,6 га). Йдеться про правий берег річки Случ навпроти Фортеці.
На сесії міської ради 28 лютого було вирішено, за пропозицією земельної комісії, враховуючи підвищений інтерес до індивідуального житлового будівництва на цих ділянках, виставити їх на аукціон. Ще в ході обговорення на пленарному засіданні прозвучали заперечення: землі знаходяться неподалік від Случі і є місцем відпочинку городян. Крім того, ймовірне будівництво зіпсує краєвид із Фортеці — історичний центр міста вже не буде таким, яким його звикли бачити звягельчани й гості міста. Невдовзі після оприлюднення рішення група депутатів міської ради разом із місцевими активістами ініціювала рух за його скасування.
Газета «Звягель» звернулася до Олександра Остапчука за коментарем.
«Одразу хочу наголосити, що земельна комісія, яку я очолюю, не роздає земельні ділянки. Вона лише вносить пропозиції, а рішення ухвалює сесія. Постійна комісія міської ради з питань містобудування, архітектури та земельних відносин працює над тим, як знайти джерела для поповнення бюджету. У місті маса «дірок» — дороги, стан ТМО, екологічна катастрофа на полігоні твердих побутових відходів і багато іншого. Все це потребує фінансування.
Тому одним із джерел для наповнення бюджету було запропоновано провести відкриті торги — аукціон — щодо продажу шести земельних ділянок по вулиці Богуна під індивідуальне житлове будівництво. Це було зроблено тому, що ці ділянки користуються особливим попитом. І якщо не зараз, то пізніше вони будуть роздані «своїм» по «блату». Бо, відповідно до Генплану, тут — зона індивідуальної забудови.
Коли кажуть, що депутати збираються продати з молотка частину рекреаційної зони, то це — «брєд». Відбувається підміна понять. Межі рекреаційної зони для річки Случ складають 50 метрів. Навіть для такої річки, як Дніпро, рекреаційна зона обмежується сотнею метрів. У нашому випадку — відстань до краю земельної ділянки становить 145 метрів!
Ми багато говоримо про залучення інвесторів. Людина, яка купить земельну ділянку на відкритих торгах, — і буде інвестором. У громади є майно, вона його продає, щоб залучити кошти в бюджет. Той, хто його купує, інвестує кошти на потреби громади. Стартова ціна однієї ділянки, в разі продажу, складе 150 тисяч гривень. Ми очікуємо, що вдасться від продажу шести ділянок отримати біля 2 млн. грн. У Новограда увесь річний бюджет розвитку складає 10 млн. грн. А тут можна залучити п’яту частину цих коштів. До того ж, відкритий конкурс унеможливлює корупційні схеми — в ньому може взяти участь кожен бажаючий.
Втім, враховуючи резонанс, що виник навколо цього питання, на засіданні земельної комісії в четвер, 14 березня, буде прийнято рішення призупинити рішення міської ради з тим, щоб повторно винести його на сесійне обговорення. У залі провести відкрите обговорення, і я пропоную всім крикунам прийти на сесію і запропонувати реальні джерела наповнення міського бюджету.
Як у цьому, так і в подібних інших випадках, земельна комісія наполягатиме, щоб земельні ділянки, які користуються особливою привабливістю, виділялися винятково через відкриті аукціони», — висловив свою точку зору депутат Олександр Остапчук.
Олег БРЮХАНОВ