У СОФIЇ КИЇВСЬКIЙ ВСТАНОВЛЯТЬ УНIКАЛЬНI ДЗВОНИ

У Софіївському соборі з'явиться одна з 15 існуючих у світі і єдина в Україні установка із 50 дзвонів — карильйон, повідомляє «Кореспондент» з посиланням на «Газету по-київськи».
Один з 15-ти існуючих у світі карильйонів — музичної установки, що складається з 50 дзвонів та спеціального механізму, — з'являться і в столиці України у Софіївському соборі. Схожий інструмент встановлено на дзвіниці Михайлівського Золотоверхого собору, однак він стаціонарний і не є рідкістю.
Найбільший дзвін важить 280 кг, маленькі — по 4,5 кг. Загальна вага усіх 50-ти — 2,5 т. Кожен із них налаштований точно на певну ноту (як клавіші в піаніно). Всього чотири октави — основний тон і півтону. Дзвони установки закріплено нерухомо. Грає пересувний карильон поки тільки за допомогою автоматики. У наступному році планують створити механічну клавіатуру. Тоді можна буде запрошувати майстрів-виконавців.
У США подібні механізми є у всіх університетах, в Європі вони прикрашають міські ратуші. Пересувних же карильонів налічується всього 15.
Найголовніше, що карильйон абсолютно безпечний для безцінних церковних мозаїк, оскільки не дає вібрації, яка може їх пошкодити. Саме через крихкість стародавніх мозаїк дзвіниця Софії вже багато років мовчить.