Дефіцит листонош псує імідж «Укрпошти»

Цього тижня тема роботи місцевих відділень «Укрпошти» двічі «спливала» у нашій редакції. Перший лист надійшов від читачки В.В.Сарган із вулиці Партизанської, 10:
«Звертаюся до вас за допомогою, адже я є читачем вашої газети і кожне півріччя виписую «Звягель» та інші газети. Завжди хочеться знати місцеві новини, але у нашому мікрорайоні «Дружба» про це можна тільки мріяти, бо у нас немає листоноші і нема кому доставляти газети, листівки, пенсію, квитанції на комунальні послуги.
Вже три місяці ми чекаємо листоношу. Зверталися у поштове відділення з питанням: чому не носять пошту на «Дружбу»? Відповідають, що нема кому — немає працівника. Мовляв, керівництво про це знає, приходьте отримувати пенсію у відділенні. А можливо, хтось не може прийти, бо потрібні гроші на дорогу? Навіть у пенсійний день — це 5 гривень.
Жителі «Дружби» зверталися до керівництва, нам неодноразово обіцяли розібратися. Результату немає. Як не можете знайти працівника за низьку зарплату, то подумайте, як її збільшити. Або складіть угоду з центром зайнятості і організуйте громадські роботи з рознесення пошти, чи по черзі носіть самі.
Інакше виникає питання: чому брали підписку на газети, якщо не можете організувати доставку? Поверніть тоді кошти!».

Ми надіслали офіційний запит до начальника ЦПЗ №4 Г.С.Бущенко. У відповідь отримали наступне стисле пояснення:
«На ваш запит щодо доставки пошти у мікрорайон «Дружба» інформуємо, що, у зв’язку з вакантною посадою листоноші, доставка пошти здійснювалася працівниками ВПЗ та ЦПЗ. На даний час найнята листоноша. Постійно проводилася робота щодо укомплектування посади листоноші на доставній дільниці «Дружба», працюємо з центром зайнятості, а також подаємо оголошення в газети».
У телефонній розмові Ганна Степанівна розповіла, що вакансія листоноші наразі закрита тимчасово, на місяць, що силами працівників намагаються вирішити проблему, допомагають розносити пошту і видавати пенсії. Втім, вжитих заходів для великого мікрорайону замало.
АТ «Укрпошта» запрошує листонош на роботу та пропонує офіційне працевлаштування, соціальні гарантії, навчання та набуття досвіду роботи. Також запрошують на роботу студентів після 16 років, які мають бажання заробляти власні гроші, працювати під час канікул, професійно зростати.
* * *

Ще один лист надійшов від Т.С.Дмитрук, мешканки вул.Левневського, 7. Пенсіонерка розповідає, що виписала газету «Моя сповідь», але їй вже не вперше її не доставили. Бабусі — майже 80 років, здоров’я — погане, а вона мусить щоразу ходити на пошту і запитувати, чому не принесли улюблену газету. Аналогічна історія, каже, у її сусідки.
Коли верстався номер, з’ясувалося, що Тамара Сергіївна після редакції побувала у поштовому відділенні на Леваневського, де нагадала про свою проблему. На пошті пояснили, що газета чекала на передплатницю у відділенні, дали номер відповідального працівника і попросили зв’язуватися у разі чого. «Коли я прийшла додому, то газета вже лежала у поштовій скриньці, — подзвонила до нас бабуся. — Розумієте, я ж газету передплатила, заплатила і за доставку. Хто його знає, чи доживу до кінця передплати, а мене змушують ходити…».
* * *

Дефіцит листонош вже має серйозні наслідки не лише для людей, які не можуть вчасно дочекатися передплачених видань, а й для ЗМІ, бо кількість передплатників зменшується не в останню чергу через незадовільну роботу поштових відділень.
Юлія КЛИМЧУК