Штучним квітам і вінкам — бій: у місті обмежено продаж пластикової продукції

Штучним квітам і вінкам — бій: у місті обмежено продаж пластикової продукції

РІШЕННЯ ПІДТРИМУЮТЬ АКТИВІСТИ, ЕКОЛОГИ, ДУХОВЕНСТВО
Нарешті міська влада взялася боротися зі штучною квітковою продукцією, якою з настанням весни торговці рясно встеляють вулиці. Щойно «посходили» перші пластикові квіти, у Будинку рад 20 березня відбулася нарада з питань обмеження торгівлі такою продукцією.
Екологи давно б’ють на сполох, адже ці вироби починають шкодити екології вже з етапу виготовлення сировини, коли для цього використовують нафтопродукти. Пластик, потрапляючи на сміттєзвалища, розкладається тривалий період часу. Хімічні речовини, які виділяються при розкладанні, потрапляють у підземні води, а при спалюванні у повітря виділяються численні токсичні речовини, зокрема, діоксини.
Пластикових відходів навесні дуже багато, адже напередодні Великодніх свят люди активно прибирають кладовища і несуть до могил нові порції штучної ритуальної атрибутики. Мовляв, «яскраво, красиво і цілий рік немає мороки».
Тим часом екологів та активістів у громадах підтримали представники духовенства, закликаючи людей не купувати на кладовища пластикові вінки і квіти, які не несуть жодної богословської символіки. Ця традиція поширилася у радянські часи, у Європі подібного немає. Альтернативою, яку використовують у світі, є живі, паперові квіти та сухоцвіти.
З метою збереження навколишнього природного середовища, захисту життя і здоров’я населення від негативного впливу забрудненого довкілля, міська влада у своєму попередньому рішенні рекомендувала місцевим торговцям пропонувати покупцям альтернативу одноразовим поліетиленовим пакетам (йдеться про паперові пакети, багаторазові торбини), тепер рекомендує не здійснювати реалізацію продукції синтетичних полімерів (штучні квіти, вінки, корзини тощо) на території міської ОТГ.
Мешканцям також рекомендують відмовитися від використання та покладання на кладовищах, меморіальних комплексах, пам’ятниках продукції синтетичних полімерів. Чисте довкілля — у наших власних руках.
Юлія КЛИМЧУК, фото з мережі