Новоград-волинці вимагають відбудови Молодіжного центру

Новоград-волинці вимагають відбудови Молодіжного центру

\"Новоград-волинціСпортивні федерації, які залишилися без тренувальної бази, вимагають від органів місцевого самоврядування якнайшвидше відновити після пожежі будівлю Молодіжного центру. 22 березня, за ініціативи президента федерації боксу м.Новоград-Волинський та президента СК «Євробокс» Леоніда Плісака, координатора ГО «Стоп Корупції» в Житомирській області Олександра Ігнатьєва відбувся «круглий стіл» щодо реставрації будівлі Молодіжного центру.
Десятки містян прийшли 22 березня на 10:00 до Будинку рад — саме там, у конференц-залі, як анонсувалося напередодні, мала відбутися зустріч із представниками влади. Втім, конференц-зала виявилася замалою для такої кількості людей, а у великій залі свої заходи проводила районна влада, тому було вирішено перейти до Палацу культури. Щоправда, і там забракло сидячих місць для всіх зацікавлених.
У цей же час міський голова Віктор Весельський проводив свій традиційний щоп’ятничний прийом аж у… мікрорайоні «Дружба». Тож, на зустрічі з громадою, яка прагне відбудови Молодіжного центру, був відсутній. Як повідомляє відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради, під час особистого прийому на «Дружбі» до міського голови зверталися з питаннями земельних відносин та працевлаштування.
Натомість у Палаці культури спілкувалися з громадою секретар міської ради Василь Остапчук, перший заступник міського голови Сергій Колотов, заступник міського голови Оксана Гвозденко, заступник міського голови — начальник фінансового управління міської ради Ірина Ящук, депутат обласної ради Степан Нусбаум, депутати міської ради Олена Пономаренко, Юрій Мірзабекян, Сергій Мельник, Василь Юрків, члени виконавчого комітету міської ради, колишні міські голови Микола Боровець, Олександр Костеченко, Микола Іванюк, Микола Мартинюк та інші.
Напередодні на сайті Єдиного реєстру місцевих петицій було розпочато збір підписів новоград-волинців із метою скликання позачергової сесії міської ради для вирішення питання відновлення будівлі Молодіжного центру після пожежі, оскільки подальше зволікання може призвести до її руйнації. Саме ці тези були озвучені ініціаторами «круглого столу» на початку заходу.
Перший заступник міського голови Сергій Колотов наголосив, що відповідні роботи не можливо було розпочати без дозволу слідчого, який розслідує злочин умисного підпалу будівлі Молодіжного центру. Заборона на проведення будь-яких робіт у приміщенні Молодіжного центру, в тому числі — і з ліквідації наслідків пожежі, діяла майже до кінця 2018 року.
Отримавши дозвіл на проведення робіт, була розпочата процедура з визначення проектанта, а потім — розробки переможцем конкурсу проектно-кошторисної документації «Першочергові протиаварійні заходи». Також проведено роботи з ліквідації наслідків пожежі в міському Молодіжному центрі, — інформує міська рада.
Міська архітектурно-містобудівна рада шляхом голосування надала перевагу Творчій майстерні «Ю.Лосицький» Національної спілки архітекторів України у виготовленні проектно-кошторисної документації з реставрації будівлі Молодіжного центру, яка коштує 1 млн. 150 тис. грн. Однак під час засідання сесії міської ради, що відбулася 28 лютого, депутати міської ради не підтримали виділення коштів із міського бюджету на дані потреби. Як вдалося з’ясувати «Звягелю» в розмові з окремими депутатами міської ради, за це рішення вони не голосували, оскільки переконані, «що кошти просто підуть в нікуди», як вже неодноразово траплялося при виготовленні різноманітних проектно-кошторисних документацій, проекти за якими так і не були реалізовані в Новограді.
Заступник міського голови Оксана Гвозденко зазначила, що без виготовлення проектно-кошторисної документації з реставрації будівлі Молодіжного центру починати будівельні роботи не можна, оскільки це призведе до величезних штрафних санкцій від контролюючих органів. Тим часом більшість фірм, що займаються проектуванням, відмовляються від виконання даних робіт, оскільки проект відновлення будівлі після пожежі потребує великої кількості експертиз та відповідних ліцензій.
Член виконавчого комітету міської ради Сергій Портянко зазначив, що необхідно об’єднати всі зусилля для відновлення будівлі міського Молодіжного центру, оскільки ресурсів міського бюджету на дані цілі недостатньо. Сергій Федорович запропонував відкрити спеціальний рахунок для збору коштів від благодійників та висловив готовність особисто надати 50 тис. грн., а також звернувся до депутатів міської ради направити на ці потреби депутатські кошти.
Нагадаємо, що на останній сесії міської ради депутатам міської ради було виділено на виборчі округи по 200 тис. грн. Враховуючи, що в міській раді — 34 депутати, йдеться про суму в 6,8 млн. гривень. Як зауважив Сергій Колотов, за попередніми підрахунками, на відновлення Молодіжного центру потрібно до 15 млн. грн. Тож, як бачимо, депутати, якщо б не розпорошували свої «депутатські» кошти по округах, могли б профінансувати половину робіт. Утім, невдовзі місцеві вибори, тож, кожному народному обранцю потрібно з чимось іти до громади…
Готовність підтримати проект будівельними матеріалами, зокрема, підготовленою деревиною, висловив депутат обласної ради, директор Новоград-Волинського лісгоспу Степан Нусбаум.
У підсумку присутні у залі затвердили резолюцію зборів громадян, серед пунктів якої зазначаються вимоги:

  • скликати позачергову сесію міської ради з питань виділення коштів на проектно-кошторисну документацію з реставрації будівлі міського Молодіжного центру;

  • терміново розпочати роботи з реставрації;

  • заслухати звіт правоохоронних органів щодо розслідування умисного підпалу будівлі;

  • розширити ініціативну групу з питання відновлення міського Молодіжного центру за рахунок включення більшої кількості представників громадськості;

  • заборонити продаж чи переорієнтацію цільового призначення приміщення (це було підтримано майже 100%, поодинока думка щодо можливості спорудження на цьому місці нового сучасного закладу із дотриманням усіх норм безпеки була рішуче відкинута);

  • відкрити спецрахунок для збору коштів на реставрацію.


Нагадаємо, масштабна пожежа в будівлі Молодіжного центру сталася вночі 19 травня 2018 року. Невдовзі потому поліція заявила, що має докази умисного підпалу. Втім, хоча минув майже рік, офіційно так і не були озвучені причетні до цього злочину.
Олег БРЮХАНОВ
Фото міської ради