КРИЗА — НАЙКРАЩИЙ ПЕРІОД ДЛЯ КУПІВЛІ ЖИТЛА

ЖИТЛО — НЕ В ЦІНІ. КУПУЙТЕ, ПОДЕШЕВІЛО!
(Закінчення. Початок у №16 «ЗІ» від 17.04.09)
— У чому специфіка Вашої роботи саме зараз під час кризи?
— Сьогодні ринок нерухомості переживає погані часи: відсутня іпотека, недоступні ціни, затяті продавці. Криза принесла немало складності, ринок просто завмер. Житло в нашому місті майже не продається. Зараз це ринок пропозицій, у продажу квартир і будинків багато, як ніколи раніше, але на них досить убогий попит.
За час моєї роботи з нерухомістю (працюю я вже 11 років), це вже друга криза, буквально з циклом у 10 років. Так що певний досвід роботи в кризових умовах я вже маю. Найбільше криза вдарила по будівельниках, частина з них вимушені піти з ринку. Має свою специфіку і вторинний ринок житла, з квартирами якого я працюю. Скажу, що попит на кожну квартиру індивідуальний. Якщо квартира в хорошому стані, розташована в престижному районі міста, в гарному будинку, то покупець знаходиться швидше і торгується менше. Всім відомо, що гарна квартира завжди в ціні.
Та успішність продаж залежить не тільки від стану квартири, але і від того, хто її продає. Врахуйте, що покупець стає все більш вимогливим. Якщо раніше брали все, що підходить за ціною, то зараз досить уважно та прискіпливо вибирають. І навіть досить незначні недоліки (відсутність ліфта, балкону, парковки, дитячого майданчика) можуть вплинути на покупку.
Якщо буквально два роки тому можна було просто подати об’яву в газету і чекати, коли знайдеться покупець, то зараз все змінилось. Настав час активних продаж: тепер уже рієлтор повинен сам «стукати в двері» до покупця. В таких умовах зможе вижити тільки той, хто звик працювати професійно і якісно, хто має авторитет і, звичайно, свою клієнтську базу. Швидше всього, що «чорні» маклери залишаться в минулому. А авторитет рієлтора на ринку виросте.
Дуже важливо перебороти депресію, вселити в людей оптимізм, створити благополучну атмосферу, повірити у власні сили.
— Антоніно Борисівно, а що для Вас особисто означає «криза»?
— По-перше, я не хочу, щоб слово «криза» керувало мною, а також вами, моїми і вашими думками, емоціями.
Звісно, є необхідність переглянути відношення «доходи — витрати». Для мене, як і для більшості громадян, настала «фінансова дієта», адже моя родина має доларовий кредит, і це багато про що говорить.
Люди економлять на всьому, у тому числі і на послугах, значить, заробітки різко скоротились, але це не страшно. Я ніколи не втрачаю оптимізму! Згадаймо 1991 рік, коли канули «в лєту» всі наші заощадження, або 1998 рік — коли всі зрозуміли слово «дефолт». Тепер ми це згадуємо з гумором.
Я скажу так, що в масштабах життя — це всього тільки епізоди, що роблять нас сильнішими і стійкішими.
Пам’ятаймо, що фінансова дієта — не назавжди. Адже життя циклічне. Після кризи обов’язково буде підйом. Давайте підтримаємо один одного і тих, хто слабший за нас.
— Що б Ви порекомендували людям, які планують купити житло: уже купувати чи чекати іще більшої знижки цін?
— Аналіз ситуації свідчить, що сьогодні ціни на житло поступово знижуються. Особливо це помітно в доларовому еквіваленті.
Згідно з прогнозами спеціалістів ціни на нерухомість досягнуть «дна» до середини 2009 року. Саме тоді людям, котрі мріють про власне житло, потрібно буде використати свій шанс. Звісно, якщо в них на руках буде необхідна сума. Головне, не упустити момент «дна».
Нинішній рівень цін уже зараз дає багатьом із нас можливість придбати житло без будь-яких кредитів. Сьогодні на ринку житла утворилась унікальна ситуація, при якій громадяни, які іще рік назад старанно накопичували кошти на перший іпотечний внесок, уже можуть за ці гроші купити квартиру, про яку довго мріяли, але не могли собі дозволити.
З другого боку, подібні покупці зазвичай тримають гроші або «під матрацом», або на депозитах. А такі гроші, при невирішених житлових проблемах і недовірі до банків, нерідко «обпікають руки». Тому прагнення покупців вирішити свої житлові проблеми «тут і зараз» досить явні.
Проявляють активність і ті люди, для яких практично будь-які ціни є непідйомними. Вони наполегливо шукають способи вирішити свої житлові і фінансові проблеми з допомогою обмінів.
Треба пам’ятати, що процес зниження цін не безкінечний. А тому, якщо люди мають вільні кошти в доларах, то це гарний момент для придбання житла, котре намагаються продати терміново за низькими цінами.
Отож, порада покупцям, якщо у вас є невирішене житлове питання і кошти для покупки житла, — купуйте. Зараз для цього гарний час. Доки є можливість і вибору, і гарного торгу.
Тим, хто має гривневі рахунки, «танучі» через інфляцію з кожним днем під матрацом чи на банківському рахунку, варто перетворити їх у корисні квадратні метри.
Вклавши гроші в придбане житло сьогодні, таким чином, не тільки збережете свої заощадження в наш неспокійний час, але і в перспективі, коли ціни знову підуть вверх, зможете отримати реальний і вагомий прибуток. Саме сьогодні є шанс придбати житло за оптимальною вартістю. І цей шанс, цю нагоду бажано не втратити.
Дешевизна довго не протягнеться. Головне — не упустити момент! У нинішній ситуації, коли багато хто із людей відклали придбання квартири до кращих часів, покупець з «живими» грошима має великі переваги. Якщо продавець дійсно зацікавлений у швидкому продажу і бачить, що до його квартири є зацікавленість, то він готовий іти на серйозні знижки.
Проте за циклом зниження може наступити цикл підвищення. Думайте, панове покупці. Вдалих Вам покупок і продажу!

Розмовляв Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ