Допомога багатодітним сім’ям

Із метою покращання матеріального стану багатодітних сімей та створення належних умов для виховання дітей у багатодітних сім’ях, Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання соціальної підтримки багатодітним сім’ям» від 13.03.2019 р. №250.
Зокрема, із 01.04.2019 р. запроваджено додатковий вид соціальних виплат — допомога на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях.
Допомога на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях, надається одному з батьків дитини, які постійно проживають разом із дитиною. Така допомога призначається на третю і кожну наступну дитину з місяця звернення до органу соціального захисту населення та виплачується щомісяця, по місяць досягнення дитиною 6-річного віку включно. У разі, коли в сім’ї одночасно народилося двоє і більше дітей, внаслідок чого сім’я набула статусу багатодітної, виплата допомоги здійснюється на кожну таку дитину.
Розмір допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях, становить 1700 гривень щомісячно.
Водночас зазначаємо, що рішенням Уряду збережено право на отримання із 01.04.2019 р. допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях, особам, які звернуться за її призначенням протягом квітня-червня 2019 року.
Звертаємо увагу, що одним із документів, який подається для призначення допомоги, є, зокрема, копія посвідчення дитини з багатодітної сім’ї (із пред’явленням оригіналу). Оскільки дітям з багатодітної сім’ї посвідчення видаються з шести років, то зазначена норма застосовується для дітей після виповнення шестирічного віку.
Для призначення допомоги, згідно з пунктом 7 порядку виплати допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях, подається заява одного з батьків, з яким постійно проживає дитина, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики, та копії таких документів:

  • посвідчення батьків багатодітної сім’ї (із пред’явленням оригіналу) та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї (із пред’явлення оригіналу);

  • свідоцтв про народження всіх дітей (із пред’явленням оригіналів).


Виплата допомоги здійснюється шляхом перерахування коштів на рахунок отримувача допомоги, відкритий у банківській установі, чи виплачується готівкою через виплатні об’єкти національного оператора поштового зв’язку.
Н.МАКСИМЧУК, заступник начальника управління — начальник відділу соціальних виплат