«ПО СУБОТАХ РАЛІ ВЛАШТОВУЮТЬ. ГАЛЬМА СКРИПЛЯТЬ — СПАТИ ЗАВАЖАЮТЬ»

НОТАТКИ З ПРЯМОЇ ТЕЛЕФОННОЇ ЛІНІЇ З МІСЬКИМ ГОЛОВОЮ
Минулої п’ятниці, 17 квітня, Микола Боровець провів прямий телефонний зв’язок із новоград-волинцями. Хоча подібне спілкування з жителями міста мер влаштував вперше від початку року, охочих обговорити проблеми загальноміського чи особистого характеру із міським головою знайшлося небагато. Всього сім чоловік. Для порівняння — під час попередніх прямих телефонних ліній до мера, як правило, протягом години дзвонило до двох десятків осіб. Такій низькій активності громади Микола Боровець дав своє пояснення — мовляв, у передсвяткові дні люди заклопотані, більше переймаються проблемами підготовки до свята.
Як би там не було, але й ті, хто цього разу додзвонилися, порушили низку актуальних проблем. Зокрема, що стосується мікрорайону «Зелені». Попри те, що протягом останніх кількох років таки чимало зроблено для облаштування цього мікрорайону й покращення там умов проживання, зробленого все ж недостатньо, аби громада почувалася повною мірою комфортно. Жителі питають у Миколи Боровця — де ж обіцяна ним у передвиборній програмі амбулаторія сімейного типу. Та й спортивних майданчиків для такого густозаселеного мікрорайону теж малувато, — нарікав у телефонній розмові один із жителів «Зелених».
Міський голова відповів, що збудувати й укомплектувати необхідним обладнанням амбулаторію сімейного лікаря, — це не така вже й проста справа. Для цього треба сотні тисяч гривень. «Але ж продали приміщення котельні. Чому не можна було ці гроші використати?», — у свою чергу знайшов аргументи чоловік. Куди пішли кошти, виручені з продажу котельні, Микола Боровець не деталізував. Лише зазначив, що в минулому році кругленьку суму (400 тисяч гривень) було витрачено на закупку нового медичного обладнання у відділення відновного лікування (водолікарню). Тепер же у цьому відділенні можна розмістити дільничних лікарів. Чим не аналог амбулаторії сімейного типу, — переконував мер.
На жаль, на сьогодні через кризу зірвалася реалізація проекту з будівництва багатоповерхового будинку по вулиці Тимошенка, на першому поверсі якого планували відкрити амбулаторію. «Але ми повернемося до цього питання», — запевнив Микола Боровець.
Що ж до спортивних майданчиків, то тут ніякої проблеми, на думку міського голови, немає. На території ЗОШ №7 є два майданчики. «Я сам там часом граю в футбол, — відповів Микола Боровець, — і неодноразово помічав, що ці майданчики значну частину часу вільні». А значить, будувати нові, якщо навіть існуючі повною мірою не використовуються, нині сенсу немає.
У продовження теми міський голова зауважив, що будівництво спортивних майданчиків у різних частинах міста останнім часом відбувається на умовах співфінансування — 50% від загальної вартості робіт збирає громада мікрорайону, другу половину докладає міська влада з бюджету. На сьогодні вже є багато успішних прикладів такої співпраці. Проте з мікрорайону «Зелені» поки що не надходило жодної пропозиції. Значить, громада не достатньо зацікавлена у вирішенні даного питання.
Від жительки центральної частини міста був дзвінок-скарга на відсутність спокою у вечірній і нічний час. На думку жінки, міська молодь надто голосно себе поводить і заважає жителям центру відпочивати.
— За столиками п’ють пиво, горілку. А останнім часом по суботах ще й ралі почали влаштовувати. Ганяють на машинах, гальма скриплять, одного разу навіть у дерево в’їхали. При цьому я не бачила, щоб міліція щось робила для боротьби із цими явищами. Ані патрулів, ані працівників ДАІ, які б утихомирили буйну молодь чи заспокоїли якусь галасливу компанію, не зустрінеш, — жалілася жінка.
Із такими зауваженнями міський голова повністю погодився. І пообіцяв, що зверне увагу начальника міліції й начальника ДАІ на факт наявності таких скарг. Поряд із цим мер зауважив, що центральна частина міста — це традиційне місце народних гулянь. Тому ідеальної тиші тут все одно добитися важко.
Нині до категорії надактуальних регулярно потрапляє тема пасажирських перевезень у міському громадському транспорті. Без дзвінка щодо цієї проблеми не обійшлося й цього разу. Про стан транспортної галузі й проблематику, що виникла внаслідок відсутності державної компенсації на відшкодування витрат перевізників за обслуговування пасажирів-пільговиків, газета нещодавно детально писала. Тому знову зупинятися на цьому немає сенсу.
Варто лише відзначити, що, за словами міського голови, вже найближчим часом (можливо, у травні) міська влада спробує знайти вихід із ситуації — розгляне проблему з усіх сторін і ухвалить такий порядок перевезень, який би за нинішніх умов був максимально прийнятним як для керівництва транспортного підприємства, так і для пасажирів усіх категорій.
У одному із телефонних дзвінків до мера звернулися із проханням посприяти в ліквідації стихійного сміттєзвалища, що утворилося неподалік від водолікарні. Микола Боровець пообіцяв, що зверне увагу відповідних служб і сміття вивезуть. «Сьогодні ж приберуть», — запевнив мер.
Літній чоловік просив, аби міська влада подбала про належне облаштування автобусної зупинки, що розташована неподалік від шпиталю. І на це зауваження міський голова відреагував із розумінням, пообіцявши, що незабаром зупинку приведуть до ладу.
Ще одне запитання стосувалося перебоїв із забезпеченням хворих на цукровий діабет безкоштовним інсуліном. «Державна програма є, однак фінансів під неї практично не виділяється», — зазначив Микола Боровець. І додав, що міська влада частково подбала про цей вид медикаментів, придбавши ліки коштом міського бюджету. Мер і в цьому випадку пообіцяв позитивне вирішення проблеми.
У решті дзвінків запитання були з акцентом більше до особистого, аніж до загальноміського характеру. Прозвучала скарга на сусідів-п’яниць, на яких важко знайти управу. Ще одна жінка, будинок якої розташований обабіч залізничної колії, запитувала, куди їй звертатися й що робити, оскільки, за її словами, інтенсивний рух поїздів призводить до руйнації будинку. Микола Боровець відповів, що такий спір слід вирішувати тільки в суді. Лише в разі відповідної ухвали суду, можна буде розраховувати на компенсацію від залізничників.
Олег БРЮХАНОВ