Хроніка 15/2019

ЗВЯГЕЛЬЧАНИН ВІТАЛІЙ ПОВТОРЕЙКО: «У СИТУАЦІЇ, КОЛИ СУСІД ПОГРОЖУВАВ МАТЕРІ РУШНИЦЕЮ, ВІД ОПЕРАТИВНОСТІ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ ЗАЛЕЖАЛО ЇЇ ЖИТТЯ. СПАСИБІ»
31 березня до поліції звернувся житель Новограда-Волинського зі словами щирої подяки поліцейським групи реагування місцевого відділу, які не лише оперативно прибули на виклик про можливу загрозу життю його матері, але й професійно спрацювали.
Близько 22:30 надійшло повідомлення від жительки с. Несолонь про сусіда, який із рушницею прийшов до їх обійстя та погрожує зброєю.
До села негайно виїхала група реагування у складі інспектора Кирила Ульянова та поліцейського Олега Лібіченка. Уже на місці події вони помітили чоловіка, який саме йшов від будинку заявниці через город до своєї хати, дійсно тримаючи у руках зброю.
— Я подумав тоді, що він щойно побачив проблискові маячки нашого службового авто і вирішив залишити сусідів у спокої та повернутись до себе, — розповідає один із правоохоронців.
Також поліцейські з’яcували, що заявниця проживає разом із 65-річною матір’ю, яка має серйозні проблеми зі здоров’ям, та чоловіком-учасником АТО. Жінка розповіла, що не на жарт злякалась, коли до них заявився нетверезий сусід із погрозами, і остерігалась, аби конфлікт не переріс у трагедію.
Інспектори наздогнали чоловіка та розпочали тривалу бесіду.
— Він дійсно був не в зовсім адекватному стані: чи то через гнів і агресію, чи то через алкоголь, а може, і брак виховання. Ми переконували його заспокоїтись та віддати зброю, аби не нашкодити собі й іншим, — каже Кирило Ульянов.
Врешті 53-річний чоловік поклав рушницю, а поліцейські її розібрали. За висновком експертів, це — пневматична зброя з оптичним прицілом, що не потребує спеціального дозволу для придбання та зберігання. За словами власника, він її придбав для самозахисту.
Відносно чоловіка, який раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності, були оформлені адміністративні матеріали за ст.178 (Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді) КУпАП.
Уже наступного дня до поліції звернувся син заявниці зі словами вдячності за своєчасну допомогу:
— Щиро кажу, ми не сподівались на таке швидке прибуття поліцейських. Тому вдвічі вдячні і за оперативність, і за вплив на сусіда. Конфлікти з ним, на жаль, є постійними і значно псують життя та нерви моїм рідним, а от захисту від нього — жодного, — розповів Віталій Повторейко.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ЖИТЕЛЬ НОВОГРАДА, ЩОБ ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН, ЗАПЛАТИВ 70 ТИС. ГРН. БОРГУ ЗА АЛІМЕНТИ І ШТРАФ
У Новограді-Волинському чоловік був змушений сплатити дитині борг з аліментів та штраф на загальну суму 70,7 тис. грн., надумавшись виїхати за межі України. Про це 2 квітня поінформувала прес-служба головного територіального управління юстиції в Житомирській області.
Державні виконавці Новоград-Волинського міськрайонного відділу державної виконавчої служби застосували до боржника тимчасові обмежувальні постанови: щодо виїзду за кордон, права керувати транспортним засобом, користуватися зброєю та полювати; склали протокол про притягнення його до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.183-1 КУпАП, що передбачає виконання суспільно корисних робіт.
«А ще чоловіка було занесено до «дошки ганьби» — Єдиного реєстру боржників та накладено штраф у розмірі 50% від суми заборгованості. Усе це й стало поштовхом для горе-батька, який, до того ж, мав намір виїхати за межі України, повністю сплатити своїй дитині і заборгованість, і штраф — всього на суму 70,7 тисяч гривень», — зазначили у юстиції.
Житомир.info

ПОГРОЖУВАВ ПРОКУРОРУ
Прокуратурою Житомирської області затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.345 КК України (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу у зв’язку з виконанням ним службових обов’язків).
Встановлено, що 37-річний житомирянин, якого вироком Корольовського районного суду Житомира від 01.03.2019 р. визнано винним у спричиненні умисних легких тілесних ушкоджень колишній дружині, перебуваючи у судовій залі та побачивши прокурора, який підтримував обвинувачення по його справі, став погрожувати йому фізичною розправою.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводило слідче управління ГУНП в області. Справу розглядатиме Богунський районний суд м.Житомир. Прокуратура області здійснюватиме публічне обвинувачення.
Санкція зазначеної статті передбачає покарання, зокрема, у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.
Прокуратура Житомирської області

ПОЛІЦІЯ ЗАТРИМАЛА ГОЛОВУ СІЛЬРАДИ НА ХАБАРІ У 35 ТИСЯЧ ДОЛАРІВ США
Увечері 26 березня детективи Слідчого управління ГУНП та працівники Управління захисту економіки в Житомирській області ДЗЕ Нацполіції під процесуальним керівництвом прокуратури області затримали голову однієї із сільрад Чуднівського району під час одержання ним другого траншу неправомірної грошової вигоди. За вказаним фактом триває досудове розслідування.
Сільський голова вимагав грошову винагороду за позитивне вирішення питання щодо надання у користування нерозподілених часток (паїв) та підписання відповідних договорів оренди земельної ділянки.
У рамках кримінального провадження поліцейські з’ясували, що фігурант вже наприкінці лютого отримав перший транш — 5 тисяч доларів США. Момент передачі другої частини неправомірної грошової вигоди був ретельно задокументований правоохоронцями, а фігурант одразу після одержання коштів — затриманий у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
Під час огляду належного йому автомобіля «ВАЗ 2108» поліцейські вилучили предмет хабара. У подальшому під час санкціонованого обшуку у будинку затриманого правоохоронці виявили та вилучили кошти у національній та іноземній валюті еквівалентом близько 300 тисяч гривень.
Триває досудове розслідування кримінального провадження за ч.4 ст.368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.
За подібні дії чоловікові загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, із конфіскацією майна.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

CУДИТИМУТЬ ОРГАНІЗОВАНУ ГРУПУ ОСІБ, ЯКА ПОСТАЧАЛА ДО ДИТСАДКІВ СУМНІВНОЇ ЯКОСТІ М’ЯСНУ ПРОДУКЦІЮ
Під процесуальним керівництвом прокуратури Житомирської області закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, в особливо великих розмірах, вчиненого організованою групою осіб, за фактом фіктивного підприємництва, а також — за фактом підроблення офіційних документів та їх подальшого використання групою осіб.
28 березня прокуратурою області затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.27, 191, 205, 358 КК України, та скеровано до суду для розгляду по суті.
Під час досудового розслідування, яке проводила податкова міліція, встановлено, що група осіб протягом жовтня-грудня 2017 року, створивши підконтрольні фіктивні підприємства та підробивши офіційні документи, організувала та забезпечила постачання м’ясної продукції до дошкільних та інших закладів Управління освіти Житомирської міської ради.
Діючи протизаконно, «м’ясні ділки» постачали дітям м’ясні вироби, походження, асортимент, безпечність та якість яких «підтверджували» підробленими документами.
Унаслідок протиправних оборудок організована група заволоділа коштами місцевого бюджету на суму 1 млн. 940 тис. грн.
Викрито та задокументовано протиправну господарську діяльність зловмисників, завдяки спільним професійним діям прокуратури Житомирської області, податкової міліції та ВБКОЗ УСБУ в області. У ході досудового розслідування на банківські рахунки підприємств та майно фігурантів провадження накладено арешт.
Прокуратура Житомирської області

НАЧАЛЬНИЦЯ ПОШТОВОГО ВІДДІЛЕННЯ ПІДРОБИЛА ПІДПИС ОДНОСЕЛЬЧАНКИ ТА ПРИВЛАСНИЛА ЇЇ ПЕНСІЮ
За результатом досудового розслідування, Бердичівською місцевою прокуратурою затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом привласнення чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого начальницею поштового відділення зв’язку с.Вчорайше Ружинського району.
Обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч.2 ст.191, ч.1 ст.366 КК України скеровано до Ружинського районного суду для розгляду по суті.
Установлено, що начальниця поштового відділення зв’язку с.Вчорайше Житомирської дирекції УДППЗ «Укрпошта», з метою власної вигоди, умисно внесла до офіційного документа неправдиві відомості.
Зокрема, 32-річна керівниця поштового відділення власноруч поставила у відомості на виплату пенсії за серпень 2018 року підпис від імені односельчанки та привласнила 6 тис. грн. — усю нараховану їй за три місяці першу пенсійну виплату.
Недочекавшись своєї першої виплати, пенсіонерка декілька разів запитувала у начальниці поштового відділення, коли ж будуть гроші, однак у відповідь почула, що ніяких коштів не надходило.
Насправді ж «сумну долю» пенсії виявила службова перевірка служби безпеки поштового зв’язку, до якої звернулася потерпіла.
Наразі обвинувачена звільнена з посади, однак, за свої кримінально-пенсійні оборудки, їй доведеться відповідати у суді.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

НА ЛЮБАРЩИНІ ІНОМАРКА ЗІТКНУЛАСЯ ЗІ СТІНОЮ БУДІВЛІ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 5 квітня, близько 21:20, у с.Вигнанці Любарського району.
Попередньо встановлено, що водій автомобіля «Chery Amulet», 23-річна місцева жителька, рухаючись вулицею села, не впоралась з керуванням та здійснила зіткнення зі стіною колишнього адміністративного приміщення.
Унаслідок ДТП водій автомобіля отримала травми та була доставлена до реанімаційного відділення районної лікарні. На жаль, уранці 8 квітня вона померла.
Також травми отримали двоє пасажирів легковика — 28-річна житомирянка та 34-річний житель району. Їх було доставлено до лікарні для надання допомоги.
Нині у рамках кримінального провадження, розпочатого за ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України, триває з’ясування всіх обставин події.
Відділ комунікації поліції Житомирської області