У 2019 році в Городницькому лісгоспі планується висадити біля 2 мільйонів сіянців

У 2019 році в Городницькому лісгоспі планується висадити біля 2 мільйонів сіянців

Про це сказав директор лісгоспу, депутат Житомирської обласної ради Віктор Мельник, звертаючись до активу молодіжної ради. У п’ятницю, 5 квітня, районна молодіжна рада висадила свій перший ліс у рамках щорічної акції «Майбутнє лісу — в твоїх руках».


— За останні п’ять років лісгоспом було проведено лісовідновлення на площі 2686 га. Із них посаджено 1634 га лісових культур та проведено сприяння природному поновленню на площі 1052 га. Загалом за п’ять років було висаджено 9,967 млн. сіянців головних лісоутворюючих порід. Це — сосна звичайна, дуб, береза та вільха чорна, — зазначив директор лісгоспу Віктор Мельник.
Ініціативна молодь району — успішні учні, громадські активісти, лідери шкільного життя — висадили біля 5000 сіянців сосни. Учнівський ліс відтепер ростиме у кварталі 24 виділу 12 на площі біля 2 га.
Акція проходила за підтримки голови районної ради Дмитра Рудницького. Для молоді організували не лише робочу, а й культурну програму. Висадивши сіянці та пообідавши, веселий колектив у супроводі головного лісничого Городницького лісгоспу Леонтія Валєнкевича побував на екскурсії в урочищі «Модрина» — ботанічній пам’ятці загальнодержавного значення.
Об’єкт природно-заповідного фонду Житомирської області, з яким познайомилася молодь, перебуває у віданні Городницького лісгоспу. Тут ростуть модрини віком 140-180 років. Середній діаметр дерев досягає 70-90 см, висота — понад 40 метрів. Є серед них і справжній велетень — щоб охопити його стовбур, потрібно 5 (!) людей.
Подібних насаджень модрини європейської в Україні більше не існує. А посадив модриновий парк понад півтора століття тому тодішній володар цих земель граф Потоцький на честь свого батька.
В урочищі «Модрина» досі можна спостерігати наслідки буревію, що пронісся цією місциною в дев’яностих роках. Деякі дерева не витримали бурі й повалилися. Втім, ті, що встояли, стали пишнішими і нині є джерелом посівного матеріалу.
У 2019 році Городницьким лісгоспом заплановано лісовідновлення на площі 465 га (у тому числі — 150 га природного відновлення). Як зазначив Віктор Мельник, планується висадити близько 2 мільйонів сіянців основних лісоутворюючих порід — сосни, дуба, берези, вільхи й, звісно, модрини.
А молодіжна рада, крім цього, отримала подарунок у вигляді більш окріплих сіянців, які молодь планує висадити в одній із громад району, створивши паркову зону відпочинку.
Олег БРЮХАНОВ
Фото районної ради